Интересни факти за Мумбай - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Мумбай
Автор: Елена Исаева

Мумбай, известен преди като Бомбай, е финансовата, търговската и развлекателната столица на Индия. Той е и столица на щата Махаращра.

С население от над 20 милиона души Мумбай е най-населеният град в Индия и вторият по население град в света.

Интересни факти за Мумбай
Снимка: pixabay.com

Името "Мумбай" произлиза от името на местната богиня Мумбадеви, а "ай" е суфикс, обозначаващ място. Следователно Мумбай означава „мястото на Мумбадеви“.

Мумбай е дом на филмовата индустрия на Боливуд, която произвежда най-много филми в света. Той е основен център за филмова продукция и много боливудски звезди живеят в града.

Емблематичната порта на Индия, разположена в Мумбай, е виден паметник, построен в чест на посещението на крал Джордж V и кралица Мери в Индия през 1911 г.

Терминалът Чатрапати Шиваджи (бивш терминал Виктория) в Мумбай е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Това е грандиозна железопътна гара, известна със зашеметяващата си архитектура, смесваща викториански готически и индийски стилове.

Dabbawalas, уникална система за доставка на кутии за обяд в Мумбай, получи международно признание за ефективната си доставка на домашно приготвени обеди на офис служители.

Мумбай има оживена култура на улично хранене, предлагаща голямо разнообразие от деликатеси като vada pav (вегетарианска бърза храна), pav bhaji (пикантно зеленчуково къри) и bhel puri (пикантна закуска).

Морската връзка Bandra-Worli е емблематичен мост, който свързва западните предградия на Мумбай с Южен Мумбай. Това е забележително инженерно постижение и се превърна в символ на модерната инфраструктура на града.

Marine Drive, известна още като „Огърлицата на кралицата“, е живописна алея покрай Арабско море в Южен Мумбай. Той предлага зашеметяваща гледка към силуета на града и е популярно място за спокойни разходки.

Храмът Siddhivinayak в Мумбай е един от най-известните хиндуистки храмове, посветени на Бог Ганеша. Привлича голям брой поклонници и се смята за символ на просперитет и късмет.

Мумбай е домът на най-големия бедняшки квартал в Азия, Дхарави. Въпреки трудните условия на живот, Дхарави е известен със своя предприемачески дух и процъфтяваща неформална икономика.

Пещерите Елефанта, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, са колекция от древни скални пещери, разположени на остров Елефанта в пристанището на Мумбай. Пещерите показват сложни скулптури и дърворезби, предимно посветени на бог Шива.

 

Интересни факти за Мумбай
Снимка: pixabay.com

Местната железопътна мрежа на Мумбай, известна като крайградската железница на Мумбай, е една от най-натоварените в света. Той превозва милиони пътуващи ежедневно и е спасителен пояс за жителите на града.

Хаджи Али Дарга е известно мюсюлманско светилище, разположено на остров край бреговете на Уорли в Мумбай. Това е важен религиозен обект и виден пример за индо-ислямска архитектура.

Къщата на боливудския актьор Амитаб Баччан, наречена „Джалса“, е популярна забележителност в Мумбай. Феновете често се събират навън, за да зърнат легендарния актьор.

Мумбай е дом на най-голямата тропическа гора в границите на града, наречена Национален парк Санджай Ганди. Предлага възможности за разходки сред природата, наблюдение на диви животни и преходи.

Фондовата борса в Мумбай, известна като BSE (Бомбайска фондова борса), е най-старата фондова борса в Азия и се нарежда сред най-големите в света.

Глобалната пагода Випасана, разположена в Мумбай, е един от най-големите каменни паметници в света. Той служи като център за медитация и популяризира учението на Випасана, техника за медитация.

Chor Bazaar в Мумбай, което означава „Пазарът на крадците“, е оживен битпазар, известен със своята еклектична комбинация от антики, ретро предмети и стоки втора употреба.

Емблематичното лого на полицията в Мумбай включва триглавото божество Господ Шива, символизиращо издръжливостта и силата на града.

Мумбай има оживена художествена и културна сцена с множество художествени галерии, театри и културни фестивали като фестивала на изкуствата Kala Ghoda и Международния филмов фестивал в Мумбай.

Емблематичният градски хотел Taj Mahal Palace, разположен близо до Портата на Индия, е историческа забележителност и един от най-луксозните хотели в Мумбай.

Емблематичните "dabbawalas" на Мумбай и неговите местни влакове бяха включени в Световните рекорди на Гинес заради тяхната ефективност и точност.

Мумбай е смесица от различни култури и общности, което води до богат гоблен от езици, кухни, фестивали и традиции.

 

Тези факти дават поглед върху жизнеността, разнообразието и културното значение на Мумбай, демонстрирайки защо той се смята за сърцето и душата на индийската развлекателна индустрия и за град, който никога не спи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин