Интересни факти за шоуто Звук и светлина във Велико Търново - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за шоуто Звук и светлина във Велико Търново
Автор: Елена Исаева

Велико Търново, град с богата история, култура и традиции. Град, който очарова своите посетители от първия път. Без значение колко пъти го посетите, винаги ще се впечатлявате от историята и тежката съдба на българите по тези земи.

В старата българска столица има много места, които може да посетите, но безспорно най-известното и будещо силен интерес е крепостта Царевец. Това е най-известната крепост у нас и съответно най-посещаваната. Освен туристическите обиколки на мястото, тук задължително трябва да посетите и известният спектакъл „Звук и светлина“. Повярвайте ми, няма да съжалявате.

Светлинното и звуково шоу може да бъде наблюдавано непосредствено от входа на самата крепост, а също така може да му се насладите и на специално изградена площадка за това. Което и място да изберете е хубаво да отидете няколко часа по-рано, за да може да си намерите хубаво място за наблюдение, така, че никой да не ви пречи.

Интересни факти за шоуто Звук и светлина във Велико Търново
Снимка: Елена Исаева

За първи път шоуто е пуска през 1985 г. по случай 800 години от обяваването на Велико Търново за столица на Втората българска държава. Проектът е дело на колектив от българи и чехи. Идеята му е била чрез изкустовото на звука и светлината да се пресъздаде историята на върха и крепостта. Гледайки спектакъла е възможно да се развълнувате до такава степен, че дори да ви се насълзят очите. Просто цялото изживяване е толкова драматично, че няма как да останете безчувствени към него. Шоуто продължава около 20 минути. От тъмнината на нощта постепенно изниква град, обгърнат от цветна феерия. Светлините и музиката се сменят спрямо периода и историята, които разказват.

Малко са подобните атракции по света. Едно такова е светлинното и звуково шоу на египетските пирамиди в Кайро. Много чужденци посещават Велико Търново, за да се насладят на този невероятен спектакъл, който разказва за едни трагични събития от нашата история.

Прожекторите, които се използват са 2400 на брой, като са групиране в 4 цвята – червен, зелен, син и жълт. Те имат много голяма мощност – от 1000 до 2000 вата. На крепостта има разположени 6 камбани, които се управляват от специален софтуер. Използва се специализирана лазерна стистема с над 140 светкавици, а интересното е, че се излъчват дори от самата патриаршия, която се намира на върха.

Интересни факти за шоуто Звук и светлина във Велико Търново
Снимка: Елена Исаева

На територията на крепостта има над 6000 км кабели захранващи, управляващи и други. Шоуто се излъчва няколко пъти в годината на празници – на 3 март, 6 септември, 22 септември и около нова година. Често се изпълнява и в други дни от годината при специални поводи – посещение на важни гости или за сватби. Все повече младоженци си го поръчват като подарък към своите гости.

Спектакълът е наистина впечатляващ и си заслужава да се види повече от един път. Интересното е, че има няколко комбинации от мелодии и светлини, така, че е напълно възможно, всеки път, когато го гледате, то да е различно. Но дори да се случи така, че да попаднете два пъти на една и съща комбинация, това по никакъв начин не би могло да ви разочарова, защото спектакълът е наистина много зрелищен и емоционален.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин