Интересни факти за живота и творчеството на Иван Вазов - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за живота и творчеството на Иван Вазов
Автор: Елена Исаева

Българските личности, които имат съществен и значим принос за българското образование са наистина много и е доста трудно да се определи кой от тях е допринесъл най-много за развитието на българската просвета. Безспорен е обаче фактът, че когато всеки чуе подобна тема, няма как да не се сети за великия Иван Вазов.

Той е виден български писател, поет и драматург, който с право и съвсем заслужено е наричан „Патриарх на българската литература“.

Интересни факти за живота и творчеството на Иван Вазов
Снимка: Елена Исаева

 

Творчеството на Иван Вазов е отражение на две много важни исторически епохи от българската история – Възраждането и периода след Освобождението. Неговите творби носят в себе си духа на българина, който жадува своята свобода, който се бори за нея на всяка цена. Всички негови произведения, било то стихотворения, разкази или романи, разказват за бита и културата на българите по време на тези два толкова значими периода от нашата история. В някои от тях е представена трагедията на робството и борбата със зъби и нокти за неговото освобождение, в други се набляга по-скоро на манталитета на българина през тези два периода.

Иван Вазов е носител на множество престижни награди, има написани много стихотворения, разкази, романи, но лично за мен най-голямото постижение на писателя е това, че е успял да се запази жив в съзнанието на хората и до днес. Че дори в съвремието, толкова години след смъртта на твореца, неговите творби още будят интерес, още се четат и изучават и може дори да се каже, че представляват един отделен дял в българската литература и образование.

Интересни факти за живота и творчеството на Иван Вазов
Снимка: Елена Исаева

Житейският път на Иван Вазов е много богат и интересен и той преминава през цели 5 войни – войната за свободата на България, войната за съединението на България, двете балкански и Първата световна война. През цялото това време Вазов не спира да пише и твори, а неговото майсторско перо оставя една вечна следа във времето, която се е запазила и до днес и да се надяваме, че ще я има и за бъдещите поколения. Той много умело успява да увековечи образите на героите, които познаваме днес, както и подвизите на българския народ, неговите огромни мъки и страдания, въстания и борби, успехи и слава, възходи и падения.

Ето още някои интересни факти за Иван Вазов:

1.     Иван Вазов е бил академик на Българската академия на науките.

2.     Той е роден в град Сопот през 1850 г.

3.     Първото публикувано стихотворение на Иван Вазов е „Борба“.

4.     Има няколко къщи-музеи на Иван Вазов в България – това са тази в родния му град Сопот, още в Берковица и в София.

5.     През 1896 г. е награден със златен медал за наука и изкуство.

6.     Иван Вазов използва двойно повече различни думи в своите произведения от Шекспир.

7.     Името на Иван Вазов носи морският нос Вазов на остров Ливингстън, Южни Шетлъндски острови, Антарктика.

Интересни факти за живота и творчеството на Иван Вазов
Снимка: Елена Исаева

8.     От 1976 г. Народният театър в София носи името на писателя.

9.     Името му носи и най-високо разположената хижа в България, която се намира в планината Рила, над местността Седемте рилски езера, където Вазов пише своето произведение „Великата рилска пустиня“.

10.  През 1920 г. Иван Вазов е обявен за почетен гражданин на София.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин