Интересни преживявания в Азербайджан (част 2) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни преживявания в Азербайджан (част 2)
Автор: Peika.bg
Интересни преживявания в Азербайджан (част 2)
Снимка: pixabay

Азербайджан се намира на кръстопът между Европа и Азия и има 9 от 11-те отделни климатични зони.

Когато заключването приключи и сте готови да пътувате отново, помислете за Азербайджан с невероятната му култура, пейзажи и жизненост.

С достойни за Instagram спомени и моменти, изключителна гама от дестинации и гастрономическо приключение, Азербайджан обещава топло посрещане и незабравими преживявания.

Ще го намерите на кръстопътя на Европа и Азия и предлага исторически разходки до съвременни архитектурни паметници и средновековни обекти на световното наследство на ЮНЕСКО.

Азербайджан има 9 от 11 отделни климатични зони и следователно невероятни гледки на пейзажи от буйни планини до плажове, гори и още много други.

Ето нашите предложения за интересни места за посещение и дейности, с които да се занимавате, докато сте в Азербайджан:

Вижте примитивните петроглифи на Гобустан на 60 км от Баку

Интересни преживявания в Азербайджан (част 2)
Снимка: pixabay

Полупустинята Гобустан е обект на ЮНЕСКО за световно наследство с над 6000 скални гравюри. Можете също да видите графити от римски легионер - най-отдалеченият изток, който някога е бил открит. Петроглифите на Гобустан са художествени хроники от миналото, които имат голямо значение както за изучаване както на предисторията на човечеството, така и на примитивното изкуство. Паметниците на Гобустан обхващат период от около 20 000 години, започващ от края на палеолита до началото на нашата ера. Освен това знаете ли, че около 350 от 800 кални вулкана, известни в света, се намират в Азербайджан?

Полюбувайте се на очарователното майсторство на двореца на хановете Шеки

Интересни преживявания в Азербайджан (част 2)
Снимка: wikimedia

Историческият център на Шеки и дворецът Шеки Хан са най-скоро вписаните в Азербайджан обекти на световното наследство на ЮНЕСКО, добавени през юли 2019 г. Разположен на 5 часа от Баку в подножието на Големия Кавказ, историческият град Шеки има древен произход като част от Кавказ Албания, датираща от 6 век пр.н.е.

Очарователният град е едно от най-живописните места в Азербайджан, изпълнено с калдъръмени улички и средновековна архитектура. До 19-ти век Шеки, по пътя на коприната през северозападен Азербайджан, е международен център за производство на коприна и различни занаяти.

Като град, известен със своята майсторска изработка, отличен пример за творчеството е Дворецът на хановете Шеки, уникален архитектурен паметник на ханството Шеки. Построен от Хюсейн хан през 1762 г., пищните плочки, фонтани и витражи на двореца са визуален празник. Фасадата е покрита с шебеке, уникална мозайка от цветно стъкло, поставена в дървена решетка, сглобена изцяло без пирони или лепило.

Отдайте се на емблематична работа в Центъра Хейдар Алиев, Баку

Интересни преживявания в Азербайджан (част 2)
Снимка: wikimedia

Проектиран от известния архитект Заха Хадид, Центърът на Хейдар Алиев се превърна в емблематична забележителност на иновациите в Баку и извън него. От откриването си той се оказа един от най-популярните сайтове в азербайджанската столица и задължителна дестинация за любителите на съвременното изкуство от цял ​​свят.

Освен великолепната архитектура на сградата, в нея се помещават едни от най-добрите арт изкуства в града, както и музеи и множество безплатни майсторски класове, от танго до шах до капоейра, потвърждавайки, че центърът на Хейдар Алиев е мястото, което трябва да бъде.

От традиционните антики и скалните рисунки на Гобустан до богатите гоблени от епохата на Пътя на коприната, музеят е домакин на вековни чудеса, които са разнообразни и завладяващи. Докато се изкачвате по-нагоре в сградата, вие се озовавате на разходка из историята и прехода на нацията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин