Интересни събития този уикенд (29 септември - 1 октомври) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (29 септември - 1 октомври)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (29 септември - 1 октомври)

Този уикенд изпращаме месец септември и сериозно нагазваме в нападалите листа на есента.

Вижте кои са събитията, които ще ви сгреят през почивните дни.

Ето ги нашите предложения за петък, събота и неделя - подредени по градове и по дати. За повече информация последвайте линковете. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

 СЪБИТИЯ В СОФИЯ

LQ LIVE BAND на живо в клуб ТЕРМИНАЛ 1

30 септември

LIQUIDIZER е известна българска платформа, посветена на събития, концентрирани върху така наречения liquid drum’n’bass. Новият им проект LQ Live Band ще гостува за първи път в София в Терминал 1 на 30 септември, събота. Вратите на клуба отварят в 22:00 ч., а концертната част стартира в 00:00 ч. LQ Live Band е създаден по идея на Боян Савов (Bruhu) и Боян Ангелов. След повече от 2 години работа, на лице е и готовият продукт за лайв банда, който бе представен за първи път това лято на сцената на Bash Bar, къмпинг Градина. Повече информация тук.

*

HackConf 2017 - технологична конференция

30 септември - 1 октомври

HackConf е ежегодна технологична и мотивационна конференция, състояща се в София. Тя ще надгради започнатото през миналата година, темата ще бъде "Как да станем по-добри програмисти и IT специалисти?". HackConf2017 е безплатна и отворена за хора от цялата страна! Подходяща е за младши и опитни разработчици, ученици, студенти и  любители. Конференцията ще се проведе в София Тех Парк (зала "Джон Атанaсов") . Повече информация тук

*

Изложба живопис "Мислена линия"

30 септември - 14 октомври

Самостоятелна изложба живопис на Милена Матева включва цикъл от 26 произведения върху хартия в техниката на монотипията. Той е много по-различен от познатото досега творчество на Матева. Пейзажите й са изчистени, сведени до знак и усещане, те спират дъха. В рисунката нищо не може да бъде отнето или добавено. Допълнителна информация тук.

*

Театрален фестивал „Панаир на младите“

1 - 5 октомври

За 10-а поредна година Младежки театър „Николай Бинев“ организира ежегодния театрален фестивал „Панаир на младите“. След успеха на миналогодишното издание и тази година Панаирът е посветен на SITE-SPECIFIC театъра. Младежки театър ще оживи 5 нетрадиционни пространства, като продуцира реализирането на 5 проекта, избрани на конкурсен принцип. Те ще се осъществят в 5 специфични локации в театъра, за 5 дни в рамките на Панаира – от 1 до 5 октомври. Допълнителна информация тук.

*

Изложба "Храмът, времето и ние" 

5 септември - 1 октомври

Официалното откриване е на 5 септември 2017 г. (вторник), 18:00 ч. "Храмът, времето и ние" е изложба, разказваща историята на базиликата Света София паралелно в няколко аспекта. Визуалните прoмени в храма се проследяват чрез подбрани картини от кр. на XIX и XX в. Авторите им са известни художници и документалисти, рисували църквата: Йозеф Обербауер, Йосиф Питер, Ото Хорейши, Петър Морозов, Марин Устагенов, Васил Захариев, Харалампи Тачев, Цанко Лавренов. Още информация тук.

*

Изложба Накити и български народни носии

до 2 октомври

На 19 май от 18:00 часа в Централното фоайе на Националния етнографски музей (пл. „Княз Александър I” 1) ще открием изложбата „Накити и български народни носии“, с куратор Веска Борисова.Изложбата пълноценно представя прелестното многообразие, което се съхранява в две от най-интересните и най-големи колекции от фонда на Националния етнографски музей. Колекция „Българско народно облекло“ наброява повече от 23 000 предмета, а колекция „Накити“ – над 6 000. Повече информация тук

*

Изложба „Един пояс, един път“

до 15 октомври

Това е един от най-мащабните проекти в съвременната история на Китай. Той придава ново значение на древния Път на коприната във връзките на страната с останалите държави. Печатната графика е квинтесенцията на китайската култура, отличаваща се с уникално развитие и характерен стил. Под инициативата „Печелившо сътрудничество/Един пояс, един път“, Творческата графична база в Гуанлан, Китай, кани изявени  местни художници и автори от страните, разположени по „Пояса и Пътя“, с цел осъществяване на културен обмен. Базата за оригинална печатна графика e място за създаването на графични произведения, отпечатване, излагане, колекциониране, обучение и изследователска дейност. Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Есенно издание на Капана Фест

29 септември - 1 октомври

Шестото издание на „Капана Фест“ ще оживи пловдивските улици и през септември! В рамките на три дни култовото събитие отново ще превърне автентичния пловдивски квартал в независима територия на култура, изкуство и забавление. Станал известен като „карнавал на уличното творчество“, „Капана Фест“ е едно от най-обичаните и чакани събития. Предстоящото есенно издание ще представи богата програма, организирана в разнообразни тематични звена - музика и танци, кино и литература, работилници и изложби, творчески и развлекателни проекти. Един от основните акценти на събитието е мащабното изложение на най-доброто от българския креативен занаят – Базар Капана. Още информация тук

*

ПЛАЦЕБО - Национални есенни изложби Пловдив 2017

1 - 30 септември 

Проектът включва изложби на девет селектирани български автора, работещи със средствата на живописта, графиката, пластиката, фотографията. В основата на концепцията стои способността на изкуството да въздейства по типологично сходен модел на плацебо-ефекта, който разполага винаги с една видимост, зад която надничат възли от очаквания и парадокси. С ефекта плацебо се означава такова подлежащо на измерване позитивно въздействие върху организма на манипулация, която има единствено символно въздействие. Повече информация вижте тук.

*

Есенен салон на изкуствата

до 4 ноември

И тази година Есенен салон на изкуствата обединява над 20 фестивала, стотици събития и продължава до 4 ноември 2017г. Организиран от община Пловдив и партньори, той е най-големият културен формат в града. Тринадесетото му издание ще бъде открито с разтърсващия концерт „50 години ЩУРЦИТЕ“ на 3 септември на Античния театър. Всички събития вижте тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Кампанията "Движи се и победи" с три есенни похода

30 септември - 14 октомври

Три есенни похода събират великотърновци сред природата. Още тази събота /30 септември/ стартира есенният дял на кампанията „Движи се и победи“, съобщиха организаторите от Община Велико Търново, Младежки дом, Туристическо дружество „Трапезица – 1902“, Регионална здравна инспекция. Разходката ще бъде до язовир „Бижев дол“ в района на с. Буковец. Походът ще започне в 9,00 ч. от района на автобусната спирка в квартал „Чолаковци“ и включва преход живописна гора и било, откъдето се разкриват панорамни гледки към есенната природа. Още информация тук.

*

 СЪБИТИЯ В ХАСКОВО

Международният фестивал HASKOVO JAZZ

25 - 30 септември

За двадесет и първи път в град Хасково ще се проведе международният фестивал HASKOVO JAZZ. Очакват ви две изложби, два документални филма, концерти и джем сешъни с участието на 59 изпълнители. Входът е свободен! Цялата програма на фестивала вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Изложба Майсторство от близо и далеч

до 30 септември 

Изложбата е посветена на ХV Международен панаир на традиционните занаяти. Можете да я видите в Етнографски музей на открито „Етър“, Габрово. Експозицията проследява развитието на Панаира през годините. Тя включва богат видео и фото материал и над 100  дарени и откупени изделия, съхранявани във фонда на ЕМО „Етър”. Повече информация тук

*

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин