Интервю с римски легионер - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интервю с римски легионер
Автор: Мария Ангелова

Легионерите от Древен Рим са прекарали в античната крепост Нове (днес Свищов) няколко века. От шест години животът в римския легион се възражда всеки май месец по време на фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“. Тази година се срещнахме с един от легионерите – Стефан Проданов, председател на Съвета по туризъм в Свищов и участник във възстановките от самото начало на фестивала.

- От колко време участваш като легионер във фестивала?

- Нашата група за антични исторически възстановки е създадена преди около десет години. Попаднахме на един американски сайт, в който бяха показани 100 световни археологически обекта, защитени от изчезване, Единият от тях беше Нове в Свищов. Няколко ентусиасти се мотивирахме да развием Нове. Мога да кажа, че след 10 години нашата идея е реализирана чудесно и фестивалът днес е популярен вече в цял свят.


- Какво е лично твоето усещане да бъдеш легионер?

- След като десет години участвам и не съм се отказал... На първото издание имаше много насмешки към нас, българите сме много критични в това отношение. Не приемаме новите неща, а само тези, които са с традиции. Ето на шестото издание, на вече традиционния фестивал, виждаме, че хората ни приемат с овации и възгласи.

А относно моето усещане – аз вярвам в това, което правя, когато се облека като легат от Първи италийски легион. Този легион след 69 г. е бил квартируван тук, в Нове и е останал около пет века. Ние изпипваме много нещата, работим с археолозите (доц. Павлина Владкова и доц. Евгения Генчева). Те с голямо сърце ни помагат да се доразвием, като дават своите трудове. Навремето не е имало социални мрежи - всичко е останало под земята, така че благодарение на техния неуморен труд ние пресъздаваме античността.

- Какво споделят другите участници?

- От италианската група „Сторико Романо“ казват, че нашият фестивал не е просто един европейски фестивал, а има световно значение. Всяка година ние им гостуваме на фестивала на античното наследство "Раждането на Рим". Благодаря и на участниците от Полша и Румъния, които се включват в нашия уникален за България и региона фестивал на античното наследство.

- Какво да очакваме в бъдеще?

- Всеки път очаквайте нови изненади, всеки път акцентираме на различни детайли от античността. С най-голямо нетърпение се очаква голямата битка между варварите и римския легион, която се случва на градския стадион в Свищов.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин