Интригуващи факти за Бъкингамския дворец - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интригуващи факти за Бъкингамския дворец
Автор: Елена Исаева
Интригуващи факти за Бъкингамския дворец
Снимка: pixabay.com

Бъкингамският дворец е една от най-емблематичните забележителности в Лондон и служи като официална резиденция и административен щаб на монарха на Обединеното кралство. Ето 30 факта за Бъкингамския дворец:

 

Местоположение: Бъкингамският дворец се намира в град Уестминстър, Лондон, Англия.

Официална резиденция: Служи като официална резиденция на британския монарх, понастоящем кралица Елизабет II.

 

История: Оригиналният Бъкингамски дворец е построен през 1703 г. за херцога на Бъкингам. По-късно е придобит от крал Джордж III през 1761 г. като частна резиденция за кралица Шарлот.

Разширяване: През годините Бъкингамският дворец е разширяван и реновиран многократно, като значителни ремонти се извършват по време на управлението на крал Джордж IV и кралица Виктория.

Архитекти: Главната фасада на Бъкингамския дворец е проектирана от архитект Джон Наш в началото на 19 век.

Промяна на името: Първоначално известен като Бъкингамската къща, той е преименуван на Бъкингамския дворец през 19 век, когато става официална резиденция на британския монарх.

Размер: Бъкингамският дворец има над 775 стаи, включително 19 парадни стаи, 52 кралски спални и спални за гости, 188 спални за персонала, 92 офиса и 78 бани.

Градини: Дворецът е заобиколен от обширни градини, които обхващат общо около 39 акра.

Интригуващи факти за Бъкингамския дворец
Снимка: pixabay.com

Балкон: Известният балкон на Бъкингамския дворец е мястото, където кралското семейство се появява по време на значими събития, като кралски сватби, Trooping the Colour и други тържества.

Зали: Залите на Бъкингамския дворец са отворени за обществеността през летните месеци, което позволява на посетителите да видят величието на интериора на двореца.

Колекция на изкуството: Бъкингамският дворец съхранява впечатляваща колекция от произведения на изкуството, включително произведения на художници като Рембранд, Вермеер, Рубенс и Каналето.

Royal Mews: Royal Mews, разположен наблизо, е мястото, където се съхраняват кралските карети и коне. Освен това е отворен за обществеността.

Флаг: Когато монархът е в резиденция, знамето на Кралския стандарт се вее над Бъкингамския дворец.

Галерия на кралицата: В непосредствена близост до Бъкингамския дворец е галерията на кралицата, която е домакин на редуващи се изложби на предмети от кралската колекция.

Посетители: Бъкингамският дворец приема над 50 000 гости всяка година, включително държавни глави, дипломати и други високопоставени лица.

Церемония по смяна на гвардията: Церемонията по смяна на гвардията се провежда извън Бъкингамския дворец и е популярна туристическа атракция.

Сигурност: Бъкингамският дворец е строго охраняван от гвардията на кралицата, която отговаря за защитата на монарха и двореца.

Родно място на кралица Виктория: Кралица Виктория е родена в Бъкингамския дворец през 1819 г.

Сватби: Няколко кралски сватби са се състояли в Бъкингамския дворец, включително сватбата на кралица Виктория с принц Албърт през 1840 г. и сватбата на принц Уилям с Катрин Мидълтън през 2011 г.

Телевизионна зала: Бъкингамският дворец разполага със собствена телевизионна зала, където кралското семейство може да гледа важни събития и предавания.

Държавни банкети: Дворецът е домакин на държавни банкети за гостуващи държавни глави и други високопоставени лица в държавната трапезария.

Интригуващи факти за Бъкингамския дворец
Снимка: pixabay.com

Частни апартаменти: В допълнение към обществените и държавните стаи, Бъкингамският дворец съдържа и частни апартаменти за използване от кралското семейство.

Военно време: По време на Втората световна война Бъкингамският дворец претърпя бомбени щети и кралското семейство остана известно в резиденцията си по време на войната.

Работно време: Докато държавните зали са отворени за обществеността през лятото, останалата част от Бъкингамския дворец остава затворена за посетители, тъй като е работеща кралска резиденция.

Кралски събития: Бъкингамският дворец е място за много кралски събития, включително инвестиции, приеми и градински партита.

Интригуващи факти за Бъкингамския дворец
Снимка: pixabay.com

Кралски съобщения за раждане: Традиционно кралските съобщения за раждане се поставят на статив пред Бъкингамския дворец.

Коледни тържества: Кралското семейство традиционно прекарва Коледа в имението Сандрингам в Норфолк, а не в Бъкингамския дворец.

Скулптури и паметници: Градините на Бъкингамския дворец разполагат с множество скулптури и паметници, включително Мемориала на кралица Виктория и Канадската порта.

Кралска колекция: Бъкингамският дворец е дом на огромна колекция от кралски артефакти, включително мебели, картини и декоративни изкуства.

Символ на монархията: Бъкингамският дворец е не само кралска резиденция, но и символ на британската монархия и нейната богата история.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин