Историите на Сплит ще ви привлекат в този красив хърватски град - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историите на Сплит ще ви привлекат в този красив хърватски град
Автор: Peika.bg
Историите на Сплит ще ви привлекат в този красив хърватски град
Снимка: pixabay

Сплит, Хърватия се намира на красиво крайбрежие на Адриатическо море. Както всички туристически дестинации, той съдържа редица места за посещение и неща за разглеждане.

Всеки туристически обект разкрива оригинално късче история. Историята на Сплит е обширна и богата. Най-добрият начин да научите повече за нея е да следвате историите, разпръснати за града.

Прочетете нататък за любимите ни истории за Сплит – най-добрите и най-популярните.

Римска история

Историите на Сплит ще ви привлекат в този красив хърватски град
Снимка: pixabay

 

Дворецът на Диоклециан доминира над града. Той представлява едни от най-впечатляващите римски руини на планетата. През 4-ти век римският император Диоклециан го построява, за да се установи в него. Руините са богати и с историята на военните казарми.

Построен от ослепително бял камък на близкия остров Брач, той служи по първоначалното си военно предназначение в продължение на десет години. През вековете са добавяни и премахвани различни елементи, което превръща тесните улички около него в урок по архитектурна история.

Най-омагьосващата част на двореца обаче е, че е: дом на над 3000 души, куп апартаменти, кафенета, барове, ресторанти и магазини, както и средновековни църкви и римски руини. Да седнеш в един от баровете на „Народни площад“, „Площада на хората“,  е истинска наслада. 

Старият град се ориентира около тази история. Лабиринтът от малки тесни улички е част от тази крепост. Точно отвъд Адриатическо море от Италия, Римската империя окупира хърватска земя. Разцеплението разкрасява тази колониална история. Инвазивните кралства сега са великолепни руини. Римляните все още пазят входовете – днес можете да се снимате с тях.

Римската история е може би тази, която най-много прониква по улиците на Сплит. 

Статуя

Историите на Сплит ще ви привлекат в този красив хърватски град
Снимка: Bernard Gagnon

През 10-ти век Григорий Нински се бори за целостта на хърватския език и култура. Той е епископ, който открито се противопоставя на решенията на папата и други служители на Църквата. Той настоява, че службите в страната му трябва да са на родния хърватски език. Много хора не разбират латински. Ненужната езикова бариера ограничава преподаването на религия. От неговото настояване той променя историята. Григорий Нински въвежда правилото: оттук нататък литургията е на националния език на всяка страна.

Неговото влияние засяга не само духовната сила на Хърватия, но и културата. В стремежа си да отстоява езика и същността на страната, той прокарва път на националната солидарност и гордост. Днес неговата статуя се намира в центъра на Сплит.

Историята гласи, че ако докоснете палеца на статуята, ще спечелите късмет и ще се върнете в Сплит. Бързо ще го разпознаете, златен в подножието на статуята и износен от хиляди докосвания. Не забравяйте да го направите, когато посетите това място – ще искате да се върнете в Сплит.

Марджан Хил

Историите на Сплит ще ви привлекат в този красив хърватски град
Снимка: pixabay

 

В далечния край на града хълм ви води до гледка над Сплит. Една от най-добрите истории на това красиво място се крие в малка стара църква на върха. Той е малък и направен от същия опростен камък. Има само врата и звънец. Посвещава се на Свети Николай, пътешественика.

Създаден е през 1219 г. Гражданин на Сплит построява църквата и я дарява на религиозно абатство. Бенедиктински монаси, отшелници и обществото на Марджан са го населявали навремето. Зашеметяващите гледки, които заобикалят църквата, увеличават естетиката на историята. 

Истории лежат навсякъде около парка на върха на хълма Марян. Те са в пътеките, които пресичат него и други църкви и сгради, които го заемат. Това е любима дестинация за туристи и местни жители. Фантастичната гледка към морето, планините и града е вечна – за същото свидетелстват Свети Никола и много други местни исторически личности.

Пазари

Историите на Сплит ще ви привлекат в този красив хърватски град
Снимка: pixabay

 

Както при повечето пазари, тези на Сплит са пълни с история. Пазарите изглежда неизбежно носят истории, тъй като те са вечни символи на цивилизацията. В този град не са изключение. Ежедневните сергии продават храна на брега – традиция, която продължава от векове. Рибният пазар се придържа към местната история на крайбрежния град, в зависимост от неговата риболовна икономика. Сега градската индустрия се основава повече на туризма – и пазарите също разкриват това.

Под стените на римските руини, вътрешни сергии се редят в мазетата. Местни художници и творци продават ръчно изработени бижута, местни занаяти и оригинални картини. Предлагат уникални сувенири и художествени подаръци. Вярно, че са пълни с туристи, но има основателна причина – продуктите са красиви и никак не са надценени.

Разходете се из тези пазари и поглъщайте историите, които носят. Местните жители се събират тук и обменят разговори, както и стоки. Ще откриете геоложка история в камъните, които облицоват обеците и огърлиците. Ще намерите творческа история в продадените произведения на изкуството. Всички тези малки истории допринасят за по-широкия разказ за града. Пазарите са място на единство – където се събират различни истории.

Религиозна история

Историите на Сплит ще ви привлекат в този красив хърватски град
Снимка: pixabay

 

Вече е очевидно, че религиозните истории са централни за Сплит. Катедралата Свети Доминус силно засилва това. Неговото присъствие обхваща историческата и духовна същност на града. Той стърчи високо над силуета на Сплит, утвърждавайки господство, което съществува от 7-ми век.

Историята? Името му е покровителят на Сплит – Доминус. Той умира мъченически, защитавайки християнството срещу преследването на римляните. Неговата история съдържа смесица от намерения и цели. Той е частично приет от римския император, срещу който се бори Свети Домин. Секцията на мавзолея е била на Диоклециан, собственик на двореца. Въпреки това, има малки елементи, които възстановяват основния хърватски дух на катедралата. Местен скулптор сложно проектира и създава впечатляващите врати на катедралата. Картините, издълбани в дървото, разкриват сцени от живота на Исус. Още истории за добавяне към многото от Сплит.

Историите имат изключителна способност да добавят допълнителен слой към стандартното изживяване при пътуване. Запознаването с различни разкази осигурява естетическа привлекателност, както и задълбочено познаване на историята. Сплит, Хърватия притежава много истории, които наистина позволяват по-богато културно преживяване. Някои от историите са прости – тези на местните пазари и малките енорийски църкви. Някои се простират в някои от най-великите исторически периоди, известни на човечеството – възходът на Църквата и разширяването на Римската империя. Историите притежават собствена сила. Можете да ги преживеете, както и да ги преразкажете. Разказахме ви няколко истории. Въпреки това, когато пътувате до Сплит, Хърватия – не забравяйте да ги изпитате сами.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин