Историята на коледните селища ни кара да обичаме традицията още повече - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята на коледните селища ни кара да обичаме традицията още повече
Автор: Peika.bg
Историята на коледните селища ни кара да обичаме традицията още повече
Снимка: canva

Тези миниатюрни градове създават зимна страна на чудесата точно във вашата всекидневна. Научете как е започнала традицията на коледното село и защо все още е толкова популярна.

Има място за сложни предварително осветени гирлянди, свещи и пера, стърчащи от коледните елхи. Но понякога празничният сезон изисква проста, старомодна декорация. Помислете за светлини с големи крушки, нанизани пуканки и миниатюрни къщички, изложени на прозорец или покрай камината. Именно тези винтидж щрихи карат празниците да се създават още по-домашно и коледно настроение.

За първи път видяхме коледните села в изданието от 1966 г. на книгата Коледни идеи на BH&G. В него редактори предложиха да се изгради колекция от приказни къщи от дърво или картон, които да бъдат окачени или изложени. Днес все още обичаме носталгичното усещане на тези малки градове и благодарение на най-новите версии - като тези, направени от керамика и дърво - можете да сглобите по-модерен коледен селски дисплей за вашия собствен дом.

Кога започна традицията на коледното село?

Най-ранните известни коледни села изобщо не са били села - те всъщност са били малки експозиции. По време на Ренесанса хората в Италия са играли живи сцени от Рождество Христово, за да разкажат коледната история. В крайна сметка са създадени малки експозиции, за да могат да се поставят за по-дълги периоди от време (и не изискват живи животни). Тъй като практиката се разпространява в църквите и домовете в Европа, сцените са адаптирани към регионалните стилове и обичаи. Фигурите започнват да приличат по-малко на библейски фигури, а повече на герои от местното село.

В Моравия (област на Чешката република) семействата поставят големи села около яслите. Те включват къщи, направени от хартия или картон, често наричани къщи Putz, и използват огледала за създаване на замръзнали езера. Семействата създават тези сложни дисплеи сами, използвайки материали, намерени в домовете им и околностите.

Практиката за поставяне на експозиции и коледни селища дойде в Съединените щати с европейските имигранти. Американските търговци на дребно по-късно популяризират практиката в цялата страна.

FW Woolworth, бащата на магазините за стотинки, пътува много из Европа в края на 1800 г. и донесе немските картонени къщи Putz на по-широкия американски пазар. Американците вече бяха влюбени във вносните немски играчки и стъклени орнаменти, така че когато този нов германски коледен артикул стана достъпен, те ги купиха в рекордни количества. Много немски празнични традиции (като коледната елха) са основни и в американската коледна култура.

Ваканционните играчки и дрънкулки от Германия станаха трудни за намиране в годините преди и по време на Първата световна война. За да поддържа коледния пазар, Woolworth работи с японски производители за производството на любимите на американците коледни къщи. Скоро произведените в Япония картонени къщи бяха налични във всеки магазин и каталог за поръчки по пощата в страната. Много от тези къщи са проектирани с дупки в задната част, така че семействата да могат да добавят светлинки, за да създадат нежна светлина от дисплея на коледната им къща.

Традицията на коледното село е жива

След Втората световна война продажбите на класическите къщи Putz намаляха, защото американците не искаха да поддържат стоки, произведени в Германия или Япония. В резултат на това практиката за създаване на коледно селище намаля през 50-те и 60-те години на миналия век. Културните промени, като добавянето на телевизора към хола, също намалиха наличното пространство за сложна изложба на коледно село.

Имаше възраждане на селската тенденция през 70-те и 80-те години на миналия век, когато на сцената се появиха здрави керамични къщи, които замениха крехките картонени конструкции. Те бяха по-лесни за съхранение от година на година и можеха също да се предават като наследство на следващото поколение.

Докато големите коледни села обикновено не доминират в домовете по начина, по който го правеха в началото на 1900 г., нашата носталгия по тях е дълбока. Днес можете да намерите всякакви села онлайн и в магазините. Търговците на дребно предлагат всичко - от невероятно детайлни села на Норман Рокуел до изключително елегантни бели коледни селски къщи.

Има и специални сгради за почти всеки интерес и професия, включително ваканционни противопожарни станции, кафенета, хотели и болници. Независимо дали сте на лов за дървени, метални, керамични или хартиени къщи в исторически стил, коледните селища са причудлива традиция, която може да се превърне във всичко, което пожелаете.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин