Италианска кухня за вечеря: 6 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите! - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Италианска кухня за вечеря: 6 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите!
Автор: Peika.bg
Италианска кухня за вечеря: 6 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите!
Снимка: pexels

Една от многото причини, поради които много хора включват Италия в списъка си с желания за пътуване, е нейната кухня. Да, и тук в България има много италиански ресторанти, но да опиташ пица Наполитано в Неапол е съвсем различно изживяване.

Така че защо не се опитаме да пренесем италианските рецепти в кухнята си, докато успеем да направим това прекрасно посещение?

Ще ви споделим 6 италиански рецепти, които ще накарат вечерята ви да се откроява.

Пиле Пиката

Италианска кухня за вечеря: 6 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите!
Снимка: delish.com

Съставки

3 обезкостени пилешки гърди

Сол и черен пипер

1/4 чаша универсално брашно

1/2 чаша върджин зехтин

6 с.л. студено несолено масло

1/2 чаша ябълков оцет

1/2 чаша пилешки бульон с ниско съдържание на натрий

Сок от 1 лимон

900 г кисели краставички, изплакнати

Резенчета лимон, за сервиране

Стъпки

1- Нарежете пилешките гърди наполовина. Начукайте всяка гърда между 2 листа найлоново фолио и обилно подправете със сол и черен пипер.

2- Поставете брашното в голяма плитка купа. Потопете пилето в брашно и отърсете излишното. В голям тиган на силен огън добавете 1/4 чаша олио, докато стане много горещо. Добавете 3 парчета пиле наведнъж, гответе, обърнете ги веднъж, докато станат златисто кафяви за около 2 минути от всяка страна. Прехвърлете пилето в чиния. Регулирайте топлината според нуждите и повторете с останалото пиле.

3- В същия тиган на силен огън загрейте ябълковия оцет, бульона и лимоновия сок до кипене. Гответе, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти и редуцира за около 5 минути. Намалете топлината до ниска и добавете масло, едно парче наведнъж. Продължете да разбивате, докато цялото масло се включи. Ако сосът започне да се разпада, добавете 1 супена лъжица вода и продължете да разбивате, докато стане гладък и хомогенен.

4- Върнете пилето в тигана. Нарежете киселите краставички и ги добавете към пилето. Оставете соса да заври леко и гответе за около 3 минути. Сервирайте с резенчета лимон.

Скариди Fra Diavolo

Италианска кухня за вечеря: 6 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите!
Снимка: acouplecooks.com

Съставки

400 г големи скариди, без жилки

2 супени лъжици масло

1 ¼ чаена лъжичка сол, разделена

2 супени лъжици зехтин

4 скилидки чесън, смлени

¼ чаша смлян бял лук

¼ чаша бульон от всякакъв вид

1 консерва смачкани печени домати

1/2 до 1 чаена лъжичка лют червен пипер на люспи за средно пикантни, плюс още на вкус по желание

2 ч.л. сушен риган

По желание за сервиране: 220 г паста (като спагети или лингвини) или хрупкав хляб

Стъпки

1- Подсушете скаридите с хартиена кърпа.

2- В голям тиган загрейте маслото на средно висока температура. Добавете скаридите и ¼ чаена лъжичка сол и гответе скаридите за 1-2 минути от всяка страна, докато почти се сварят, като ги обръщате с щипки (ще се сварят напълно по-късно). Извадете скаридите от тигана в купа, оставяйки соковете вътре в тигана.

3- Намалете топлината до средна и добавете зехтина, смлян чесън и смлян лук. Гответе, докато чесънът започне да става златист, 1-2 минути. Добавете бульона в тигана, като гребетес. След като бульонът почти се изпари, добавете доматите, червения пипер на люспи, ригана и 1 ч. л. сол. Оставете да къкри. Оставете да къкри частично покрито за 7-10 минути, докато вкусът стане наситен (или до 15 минути, ако доматите не са печени на огън). 

4- Разбъркайте скаридите и гответе около 1 минута преди сервиране. Сервирайте с хрупкав хляб или върху паста.

Италиански кюфтета

Италианска кухня за вечеря: 6 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите!
Снимка: delish.com

Съставки

1 чаша галета

1/2 чаша пълномаслено мляко

600 г телешка кайма

200 г италианска наденица без обвивките

1 малка глава жълт лук, нарязан на ситно

3 скилидки чесън, нарязани на ситно

Сол и черен пипер

2 големи яйца, разбити

1 чаша ситно настърган пармезан, плюс още за сервиране

1/4 чаша нарязан пресен магданоз, плюс още за сервиране

2 с.л. върджин зехтин

1 буркан или домашен сос маринара

Стъпки

1- В малка купа смесете трохите и млякото, докато се смесят. Оставете да престои 15 минути.

2- В голяма купа комбинирайте кайма, наденица, лук и чесън; подправете със сол и черен пипер. Внимателно разбъркайте сместа от галета, яйцата, пармезана и магданоза, докато се смесят. Оформете телешка смес в 1 1/2 "топки.

3- В голям тиган на среден огън загрейте олиото. Работейки на партиди, запържете кюфтета от всички страни, за да се получи коричка, около 2 минути на страна. Прехвърлете в голяма купа или чиния.

4- В същия тиган на средно слаб огън оставете соса да заври, след което върнете кюфтетата в тигана. Покрийте и оставете да къкри, докато кюфтетата се сварят още около 8 минути.

5- Покрийте кюфтенцата с повече пармезан и магданоз.

Пълнени лодки от тиквички

Италианска кухня за вечеря: 6 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите!
Снимка: acouplecooks.com

Съставки

4 средни тиквички

Зехтин

Сол и черен пипер

1 ч.л. сух риган

450 г стандартна италианска наденица

2 скилидки чесън

425 г печени пасирани домати

¼ ч. л. семена от копър

6 супени лъжици настърган пармезан

½ чаша моцарела

2 супени лъжици италианско подправено панко

1 с. л. пресен босилек или магданоз, наситнен

Стъпки

1- Загрейте фурната до 220°C.

2- Разрежете всяка тиквичка наполовина по дължина и издълбайте вътрешността с лъжица. Поставете лодките върху тава за печене и намажете всяка с малко зехтин. След това поръсете всичките 8 лодки с ¼ чаена лъжичка сол, ½ чаена лъжичка риган и прясно смлян черен пипер, разделени между лодките. 

3- Поставете наденицата в средно голям тиган и гответе за 6-7 минути. Добавете чесъна в тигана с наденицата и гответе за 30 секунди, след това добавете доматите, семената от копър, ½ чаена лъжичка сух риган, ½ чаена лъжичка кашер сол и ¼ чаша сирене пармезан. Загрейте за 1 минута, докато се затопли.

4- Загребете от плънката лодките от тиквички. Отгоре намажете със сиренето моцарела и останалите 2 с. л. пармезан. След това се поръсва с панко. 

5- Печете 20 минути, докато сиренето се разтопи и стане златисто кафяво. Оставете го да престои 2 минути преди сервиране.

Спагети Карбонара

Италианска кухня за вечеря: 6 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите!
Снимка: pexels

Съставки

340 г бекон, нарязан на 1/4" парчета

1 с.л. сол

400 г спагети

5 големи жълтъка

1 голямо яйце

113 g ситно настърган пармезан 

Прясно смлян черен пипер

Стъпки

1- В среден тиган на среден огън гответе бекона, като разбърквате от време на време, докато стане златисто кафяв и хрупкав за 25 минути. Прехвърлете бекона върху покрита с хартиена кърпа чиния.

2- В голяма тенджера смесете сол и 10 чаши вода и ги оставете да заврат. Гответе спагетите, като разбърквате от време на време, докато станат за 8-10 минути; подгответе 1/2 чаша вода за паста.

3- Докато пастата се готви, в голяма купа разбийте жълтъците, яйцето и сиренето, докато се смесят.

4- Веднага прехвърлете спагетите в яйчената смес. Добавете бекон и 1/4 чаша вода за паста и разбъркайте, като добавите още 2-4 супени лъжици вода за паста, ако сосът изглежда твърде гъст, докато сиренето се разтопи и сосът стане гладък; подправете с черен пипер.

Вегетарианска лазаня с рикота

Италианска кухня за вечеря: 6 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите!
Снимка: acouplecooks.com

Съставки

10 до 12 юфка за лазаня

8 чаши нарязан спанак

2 с. л. нарязана прясна мащерка

кора от 1/2 лимон (около 2 ч.л.)

¼ ч. л. смляно индийско орехче

2 чаши сирене рикота

1 чаша настъргано сирене пармезан

3 чаши настъргано сирене моцарела

4 чаши от любимия ви сос маринара

1 ч. л. сол

Прясно смлян черен пипер

Стъпки

1- Загрейте фурната до 190 градуса.

2- Сварете фидето. Сложете голяма тенджера с добре подсолена вода да заври. Сварете юфката малко преди ал денте, като разбърквате често. Отцедете юфката, след това намажете тавата за печене с малко зехтин. Поставете нудлите плоски върху листа, след което ги обърнете, така че да се покрият със зехтин, за да не залепнат.

3- В голям тиган добавете зеленчуците и ¼ чаша вода в тигана и гответе, като разбърквате често, докато омекнат напълно и се намалят за 3 минути. Поръсете с 2 щипки сол и разбъркайте, след което отстранете от огъня и оставете леко да се охлади. След като се охлади, използвайте ръцете си, за да изстискате цялата излишна течност и изхвърлете. Спанакът се нарязва на едро.

4- Отстранете стъблото от мащерката, след което грубо нарежете листата. Добавете 1 ½ супени лъжици мащерка в средна купа и запазете около ½ супена лъжица за гарниране на лазанята. В купата добавете лимоновата кора, индийското орехче, сиренето рикота, ¾ чаша сирене пармезан, 2 чаши настъргано сирене моцарела, сол и няколко смлени черен пипер. Разбъркайте, за да се комбинират.

5- В съд за печене разпределете ½ чаша доматен сос на дъното на тигана. След това отгоре сложете 1 слой юфка, половината от сместа със сирене, половината от зеленчуците и около 1 чаша доматен сос. Повтори отново. Накрая поставете отгоре юфка, след това останалите 1 ½ чаши доматен сос. Поръсете цялата горна част с останалата 1 чаша сирене моцарела, ¼ чаша сирене пармезан и ½ супена лъжица мащерка.

6- Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете 40 минути. Внимателно отстранете фолиото и печете още 10 минути, докато шупне и покафенее. Оставете да престои 15 минути преди сервиране.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин