Една от многото причини, поради които много хора включват Италия в списъка си с желания за пътуване, е нейната кухня. Да, и тук в България има много италиански ресторанти, но да опиташ пица Наполитано в Неапол е съвсем различно изживяване.
Така че защо не се опитаме да пренесем италианските рецепти в кухнята си, докато успеем да направим това прекрасно посещение?
Ще ви споделим 6 италиански рецепти, които ще накарат вечерята ви да се откроява.
Пиле Пиката

Съставки
3 обезкостени пилешки гърди
Сол и черен пипер
1/4 чаша универсално брашно
1/2 чаша върджин зехтин
6 с.л. студено несолено масло
1/2 чаша ябълков оцет
1/2 чаша пилешки бульон с ниско съдържание на натрий
Сок от 1 лимон
900 г кисели краставички, изплакнати
Резенчета лимон, за сервиране
Стъпки
1- Нарежете пилешките гърди наполовина. Начукайте всяка гърда между 2 листа найлоново фолио и обилно подправете със сол и черен пипер.
2- Поставете брашното в голяма плитка купа. Потопете пилето в брашно и отърсете излишното. В голям тиган на силен огън добавете 1/4 чаша олио, докато стане много горещо. Добавете 3 парчета пиле наведнъж, гответе, обърнете ги веднъж, докато станат златисто кафяви за около 2 минути от всяка страна. Прехвърлете пилето в чиния. Регулирайте топлината според нуждите и повторете с останалото пиле.
3- В същия тиган на силен огън загрейте ябълковия оцет, бульона и лимоновия сок до кипене. Гответе, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти и редуцира за около 5 минути. Намалете топлината до ниска и добавете масло, едно парче наведнъж. Продължете да разбивате, докато цялото масло се включи. Ако сосът започне да се разпада, добавете 1 супена лъжица вода и продължете да разбивате, докато стане гладък и хомогенен.
4- Върнете пилето в тигана. Нарежете киселите краставички и ги добавете към пилето. Оставете соса да заври леко и гответе за около 3 минути. Сервирайте с резенчета лимон.
Скариди Fra Diavolo

Съставки
400 г големи скариди, без жилки
2 супени лъжици масло
1 ¼ чаена лъжичка сол, разделена
2 супени лъжици зехтин
4 скилидки чесън, смлени
¼ чаша смлян бял лук
¼ чаша бульон от всякакъв вид
1 консерва смачкани печени домати
1/2 до 1 чаена лъжичка лют червен пипер на люспи за средно пикантни, плюс още на вкус по желание
2 ч.л. сушен риган
По желание за сервиране: 220 г паста (като спагети или лингвини) или хрупкав хляб
Стъпки
1- Подсушете скаридите с хартиена кърпа.
2- В голям тиган загрейте маслото на средно висока температура. Добавете скаридите и ¼ чаена лъжичка сол и гответе скаридите за 1-2 минути от всяка страна, докато почти се сварят, като ги обръщате с щипки (ще се сварят напълно по-късно). Извадете скаридите от тигана в купа, оставяйки соковете вътре в тигана.
3- Намалете топлината до средна и добавете зехтина, смлян чесън и смлян лук. Гответе, докато чесънът започне да става златист, 1-2 минути. Добавете бульона в тигана, като гребетес. След като бульонът почти се изпари, добавете доматите, червения пипер на люспи, ригана и 1 ч. л. сол. Оставете да къкри. Оставете да къкри частично покрито за 7-10 минути, докато вкусът стане наситен (или до 15 минути, ако доматите не са печени на огън).
4- Разбъркайте скаридите и гответе около 1 минута преди сервиране. Сервирайте с хрупкав хляб или върху паста.
Италиански кюфтета

Съставки
1 чаша галета
1/2 чаша пълномаслено мляко
600 г телешка кайма
200 г италианска наденица без обвивките
1 малка глава жълт лук, нарязан на ситно
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
Сол и черен пипер
2 големи яйца, разбити
1 чаша ситно настърган пармезан, плюс още за сервиране
1/4 чаша нарязан пресен магданоз, плюс още за сервиране
2 с.л. върджин зехтин
1 буркан или домашен сос маринара
Стъпки
1- В малка купа смесете трохите и млякото, докато се смесят. Оставете да престои 15 минути.
2- В голяма купа комбинирайте кайма, наденица, лук и чесън; подправете със сол и черен пипер. Внимателно разбъркайте сместа от галета, яйцата, пармезана и магданоза, докато се смесят. Оформете телешка смес в 1 1/2 "топки.
3- В голям тиган на среден огън загрейте олиото. Работейки на партиди, запържете кюфтета от всички страни, за да се получи коричка, около 2 минути на страна. Прехвърлете в голяма купа или чиния.
4- В същия тиган на средно слаб огън оставете соса да заври, след което върнете кюфтетата в тигана. Покрийте и оставете да къкри, докато кюфтетата се сварят още около 8 минути.
5- Покрийте кюфтенцата с повече пармезан и магданоз.
Пълнени лодки от тиквички

Съставки
4 средни тиквички
Зехтин
Сол и черен пипер
1 ч.л. сух риган
450 г стандартна италианска наденица
2 скилидки чесън
425 г печени пасирани домати
¼ ч. л. семена от копър
6 супени лъжици настърган пармезан
½ чаша моцарела
2 супени лъжици италианско подправено панко
1 с. л. пресен босилек или магданоз, наситнен
Стъпки
1- Загрейте фурната до 220°C.
2- Разрежете всяка тиквичка наполовина по дължина и издълбайте вътрешността с лъжица. Поставете лодките върху тава за печене и намажете всяка с малко зехтин. След това поръсете всичките 8 лодки с ¼ чаена лъжичка сол, ½ чаена лъжичка риган и прясно смлян черен пипер, разделени между лодките.
3- Поставете наденицата в средно голям тиган и гответе за 6-7 минути. Добавете чесъна в тигана с наденицата и гответе за 30 секунди, след това добавете доматите, семената от копър, ½ чаена лъжичка сух риган, ½ чаена лъжичка кашер сол и ¼ чаша сирене пармезан. Загрейте за 1 минута, докато се затопли.
4- Загребете от плънката лодките от тиквички. Отгоре намажете със сиренето моцарела и останалите 2 с. л. пармезан. След това се поръсва с панко.
5- Печете 20 минути, докато сиренето се разтопи и стане златисто кафяво. Оставете го да престои 2 минути преди сервиране.
Спагети Карбонара

Съставки
340 г бекон, нарязан на 1/4" парчета
1 с.л. сол
400 г спагети
5 големи жълтъка
1 голямо яйце
113 g ситно настърган пармезан
Прясно смлян черен пипер
Стъпки
1- В среден тиган на среден огън гответе бекона, като разбърквате от време на време, докато стане златисто кафяв и хрупкав за 25 минути. Прехвърлете бекона върху покрита с хартиена кърпа чиния.
2- В голяма тенджера смесете сол и 10 чаши вода и ги оставете да заврат. Гответе спагетите, като разбърквате от време на време, докато станат за 8-10 минути; подгответе 1/2 чаша вода за паста.
3- Докато пастата се готви, в голяма купа разбийте жълтъците, яйцето и сиренето, докато се смесят.
4- Веднага прехвърлете спагетите в яйчената смес. Добавете бекон и 1/4 чаша вода за паста и разбъркайте, като добавите още 2-4 супени лъжици вода за паста, ако сосът изглежда твърде гъст, докато сиренето се разтопи и сосът стане гладък; подправете с черен пипер.
Вегетарианска лазаня с рикота

Съставки
10 до 12 юфка за лазаня
8 чаши нарязан спанак
2 с. л. нарязана прясна мащерка
кора от 1/2 лимон (около 2 ч.л.)
¼ ч. л. смляно индийско орехче
2 чаши сирене рикота
1 чаша настъргано сирене пармезан
3 чаши настъргано сирене моцарела
4 чаши от любимия ви сос маринара
1 ч. л. сол
Прясно смлян черен пипер
Стъпки
1- Загрейте фурната до 190 градуса.
2- Сварете фидето. Сложете голяма тенджера с добре подсолена вода да заври. Сварете юфката малко преди ал денте, като разбърквате често. Отцедете юфката, след това намажете тавата за печене с малко зехтин. Поставете нудлите плоски върху листа, след което ги обърнете, така че да се покрият със зехтин, за да не залепнат.
3- В голям тиган добавете зеленчуците и ¼ чаша вода в тигана и гответе, като разбърквате често, докато омекнат напълно и се намалят за 3 минути. Поръсете с 2 щипки сол и разбъркайте, след което отстранете от огъня и оставете леко да се охлади. След като се охлади, използвайте ръцете си, за да изстискате цялата излишна течност и изхвърлете. Спанакът се нарязва на едро.
4- Отстранете стъблото от мащерката, след което грубо нарежете листата. Добавете 1 ½ супени лъжици мащерка в средна купа и запазете около ½ супена лъжица за гарниране на лазанята. В купата добавете лимоновата кора, индийското орехче, сиренето рикота, ¾ чаша сирене пармезан, 2 чаши настъргано сирене моцарела, сол и няколко смлени черен пипер. Разбъркайте, за да се комбинират.
5- В съд за печене разпределете ½ чаша доматен сос на дъното на тигана. След това отгоре сложете 1 слой юфка, половината от сместа със сирене, половината от зеленчуците и около 1 чаша доматен сос. Повтори отново. Накрая поставете отгоре юфка, след това останалите 1 ½ чаши доматен сос. Поръсете цялата горна част с останалата 1 чаша сирене моцарела, ¼ чаша сирене пармезан и ½ супена лъжица мащерка.
6- Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете 40 минути. Внимателно отстранете фолиото и печете още 10 минути, докато шупне и покафенее. Оставете да престои 15 минути преди сервиране.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!