Италиански учител обикаля с камионче с книги от 17 години - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Италиански учител обикаля с камионче с книги от 17 години
Автор: Мария Ангелова
Италиански учител обикаля с камионче с книги от 17 години
Снимка: Il Bibliomotocarro

Виждали сте ги в Италия – тези симпатични мини камиончета на три гуми, които умело изпълняват зигзаги из възтесните улички на онези стръмни градчета, нахвърляни по хълмове и стръмни скатове.

Едно такова триколесно камионче обаче е по-различно, защото от 17 години обикаля из Италия, за да разнася книги за децата. Авторът на идеята е учителят Антонио Ла Кава, чиято необикновена история е истински вдъхновяваща.

Защо камионче на три гуми?

Когато бъде запитан защо точно това превозно средство е избрал, Антонио Ла Кава споделя, че няма как да има по-подходящо: камиончето е малко, популярно в Италия, простичко и най-важното – с размера на децата. Камиончето си има име – Bibliomotocarro, в превод нещо като „библиобус на три колела“. Днес обикаля преди всичко из региони на Италия, за които се знае, че са с най-ниски нива на грамотност. Спира на площадчета, на ъгъла на улицата, на игрища – там, където е близо до децата. Те взимат безплатно книга под наем и я връщат, като я прочетат.

Италиански учител обикаля с камионче с книги от 17 години
Снимка: Il Bibliomotocarro

Една лична история за свещ и камион с книги

Всичко започва през 1999 г., когато учителят Ла Кава решава, че трябва да се заеме сериозно с популяризирането на четенето сред децата. Причината е опитът му като начален учител, който показва, че четирите стени на класната стая често се оказват тесни за въображението на децата. И решава да стане, както сам се изразява, „уличен учител“.

"Училището го изваждаме навън. Не в смисъл на „елимираме го“, а като си представим невероятните възможност, които има обучението на терен. Всъщност, училище извън училището“, казва той.

Но причината Ла Кава да избере точно камионче на три гуми е свързана с... неговото детство. Израснал в бедно семейство в градчето Фернадина, учителят си спомня как като дете след падането на мрака майка му палела единствената газена лампа. А ако той искал да чете, си запалвал и една свещ, на чиято мъждива светлина поглъщал историите от страниците. Първата книга, която прочел Ла Кава, не била взета от книжарница, каквато във Фернадина тогава не съществувала, а от един пътуващ камион, трансформиран в пътуваща библиотека от Инспектората по образованието в Матера. Ех, какви времена са били – когато е имало политика за борба с неграмотността.

Италиански учител обикаля с камионче с книги от 17 години
Снимка: Il Bibliomotocarro

Книга по домофона и други идеи

Първите 6-7 години камиончето обикаля само из Фернадина. След това дейността се разширява и в няколко училища се поставят пощенски кутии, в които всеки, не само децата, може да напише на листче коя книга иска, както и да остави адрес, на която тя да му бъде доставена. Книгата бива доставяна с познатата на стотици италианци реплика по домофона: „Дами и господа, можете да слезете, поръчаната книга е тук“. Инициативата оцелява едва две години, тъй като повечето поръчани книги не били налични в библиотеката и трябвало да се закупуват от книжарница в Матера. Но пък четенето наистина станало по-популярно в града!

Италиански учител обикаля с камионче с книги от 17 години
Снимка: Il Bibliomotocarro

През 2005 г. учителят печели първа награда за популяризиране на четенето на Министерството на културата и с парите от наградата (5700 евро) той... оформя камиончето си като къщичка.

След 2008 г. камионът започва да обикаля из целия регион, а впоследствие и из други региони на Италия.

Една от последните идеи на Ла Кава е „Книги за писане“ - 200 „бели“ книги (празни), в които децата сами съчиняват историите. Тази идея е дадена от 10-ина първолаци в селце в района на Матера, които, запитани какво искат да четат, отговарят: „Ами защо не си напишем сами книги?“.

А книгата на Антонио Ла Кава изглежда има още много страници да изпише. 

Можете да следите къде се намира камиона в сайта му тук.

Вече ви се ходи в Италия? Вижте най-добрите оферти за екскурзии и почивки в Италия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин