Италия разшири използването на своя зелен пропуск – ето какво трябва да знаят пътуващите - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Италия разшири използването на своя зелен пропуск – ето какво трябва да знаят пътуващите
Автор: Peika.bg
Италия разшири използването на своя зелен пропуск – ето какво трябва да знаят пътуващите

Италианското правителство потвърди, че от 1-ви септември хората ще трябва да представят доказателства за ваксинация, възстановяване от COVID-19 или скорошен отрицателен тест за достъп до обществения транспорт в Италия.

От 6 август същата карта за COVID или зелена карта се изисква от хората да влизат на закрити места като ресторанти и музеи.

Какво е зелен пропуск?

Зеленият пропуск е паспорт за ваксина или здравен пропуск. Те стават все по-популярни през последните седмици, тъй като държавите измислят начини несъществените бизнеси да продължат да работят безопасно по време на пандемията, като същевременно ограничават разпространението на вируса. Дания беше първата страна в Европа, която стартира схема за преминаване на COVID-19, така че напълно ваксинираните хора, както и тези, които имат отрицателен тест или са се възстановили от вируса, могат да влязат в закрити обществени пространства. Франция и Испания последваха примера със собствени здравни карти, а в САЩ подобна схема беше въведена в Ню Йорк, за да се гарантира, че хората, заразени с COVID-19, не влизат на места, където вирусът може лесно да се разпространи.

Къде трябва да го представя в Италия?

В Италия тяхната версия на паспорта за ваксина или здравната карта е известна като зелена карта. Това е продължение на цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 и хората трябва да го представят, за да влязат в закрити помещения като музеи, футболни стадиони, фитнес зали, тематични паркове, спа центрове, басейни и театри. Също така е необходимо да седите на закрито в барове и ресторанти.

Във вторник италианското правителство обяви, че от 1-ви септември зеленият пропуск ще бъде разширен, за да обхване достъпа до обществения транспорт. Това означава, че хората ще трябва да представят своя зелен пропуск, за да се качат на влакове, самолети, автобуси и фериботи.

Въвеждането на зеления пропуск има за цел да насърчи приемането на ваксини, тъй като щамът Делта се разпространява бързо в Италия. Тя може да бъде представена в цифров или хартиен формат. В Италия той удостоверява, че притежателят е имал поне един удар от ваксината (AstraZeneca, Pfizer, Moderna или Johnson & Johnson), тествал е отрицателно през последните 48 часа или се е възстановил от вируса през последните 6 месеца.

Как туристите могат да получат достъп до зеления пропуск на Италия?

Туристите, които пътуват до Италия от държава от ЕС, трябва да представят цифровия сертификат на ЕС за COVID-19, за да влязат в страната и след това могат да използват този сертификат за влизане на места по схемата за зелени карти. Ако са ваксинирани, те ще трябва да имат всички ваксини.

Италия е отворена за туристи от нискорискови държави извън ЕС, включително САЩ, Япония и Канада.Пътуващите от тези страни трябва да представят доказателство за ваксинация, преди да пътуват със здравен документ, който е в съответствие с разпоредбите на ЕС и Италия.

Съветваме ви винаги да проверявате най-новите правителствени изисквания преди пътуване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин