Италия възражда своите винени прозорци от 17-ти век - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Италия възражда своите винени прозорци от 17-ти век
Автор: Peika.bg
Италия възражда своите винени прозорци от 17-ти век
Снимка: instagram

Бизнесът в Италия възражда традицията да продава вино и други напитки от малки прозорци в стената, известни като винени прозорци. Традицията датира от 1600 г., когато Италия е в хватката на друга пандемия.

Винарните, магазините за сладолед и баровете в Тоскана са намерили интересен начин да сервират напитки и лакомства на клиентите, като същевременно поддържат безопасно физическо разстояние, като използват винени прозорци или така наречените buchette del vino, както са известни на италиански. Тъй като регионът излиза от времената на пълна изолация и закллючване, тези прозорци предлагат безконтактно вино, Aperol Spritzes, сладолед и кафе на клиентите, които искат да си вземат.

Италия възражда своите винени прозорци от 17-ти век
Снимка: instagram

В Тоскана има около 150 от тях, според Buchette del Vino, културна организация с нестопанска цел, създадена от трима приятели - Матео Фаглиа, Дилета Корсини и Мери Кристин Форест - през 2015 г. за популяризиране, запазване и подчертаване на тези интересни прозорци. Повече от 100 от тези архитектурни странности могат да бъдат намерени само в историческия център на Флоренция.

Винените прозорци за пръв път се появяват през 17-ти век, когато бързо мислещите търговци на вино решават да издълбаят малки отвори в стените на помещенията си, за да продължат да служат за вземане на напитките от обществеността по време на италианската чума от 1629-1631. Тези търговци на вино разбраха проблема със заразяването, казват Buchette del Vino.

Италия възражда своите винени прозорци от 17-ти век
Снимка: instagram

Те дават чашата с вино през прозореца до клиента, но не получават плащане директно в ръцете си. Вместо това те подават метален палет на клиента, който поставя монетите върху него, а след това продавачът ги дезинфекцира преди да ги прибере.

Година 2020: Пристига пандемията с ковид-19. Италия е в режим на блокиране от 8 март. Всички са затворени вкъщи за два месеца и тогава правителството разрешава постепенно отваряне. През това време някои предприемчиви собственици на флорентински винени прозорци връщат часовника и използват своите винени прозорци, за да раздадат чаши вино, чаши кафе, напитки, сандвичи и сладолед - всички безопасни и безконтактни!

Година 1634: Черната смърт или чума е преминала през Флоренция, оставяйки смърт след себе си. Флорентинският учен Франческо Рондинели пише доклад за заразяването с болести и описва използването на изобилните винени прозорци в града за безопасна продажба на вино, без директен контакт между клиент и продавач.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин