Из подземията на Атина - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Из подземията на Атина
Автор: Екатерина Мандова

В подземните недра на Атина животът кипи с не по-малка сила от живота на повърхността. Изложбите на класически и съвременни артисти привличат и местни, и туристи, които често захласнати по древните статуи забравят, че не са в обикновен музей, а… в градското метрото.

Метрото в Атина е идеалното място, където можете да се скриете от летните жеги, да се насладите на гръцката култура и паметници и бързо да се придвижите към следващия туристически обект.

Метростанциите в гръцката столица са своеобразен музей. Там можете да видите над 50 000 различни статуи, бани, акведукти и цистерни от Неолита (на метростанциите Синтагма и Монастираки), както и гробници, римски канализационни системи, дори и саркофаг (на станция Етники Амина). Пет от главните метростанции са точно под центъра на старата част на града. Любопитен факт е, че построяването на метрото в Атина предизвиква и най-мащабните разкопки в града. Както самите атиняни казват, проектът за метрото e разровил миналото на града, за да построи бъдеще му.

Този подземен музей няма да натежи на бюджета ви, тъй като един билет струва около 2 лв. и може да бъде използван, колкото пъти ви се налага за всеки вид транспорт, стига да е до 90 минути след валидирането му. Билетът се купува от машина и не забравяйте да го валидирате, защото макар и редки, проверки има, а глобата за нередовен пътник е около 120 лв. Картите за намаления са разнообразни, така че освен да се насладите на невероятните разкопки, метрото е и най-удобният и евтин начин за придвижване из града, тъй като ви отвежда направо от летището до всички централни забележителности.

Полезна информация: Пазете се от джебчиите в метрото. Разсеяни от красивите гледки наоколо, лесно можете да забравите да наглеждате вещите си, което ви прави отлична мишена за добре обучените крадци.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин