Из забележителностите на Стара Загора - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Из забележителностите на Стара Загора
Автор: Вероника Иванова
Из забележителностите на Стара Загора
Снимка: bg.wikipedia.org

Стара Загора е сред градовете в България, които разполагат с всичко, което е необходимо на един турист, за да остане доволен – от модерни заведения и различни атракциони до красива природа и исторически забележителности.

В случай, че сте решили да се разходите из този край на нашата родина, то може би ще ви е от полза да научите и кои са забележителностите в града, които си струва да бъдат видени. Ето ги и тях:

1. Музей на религиите Хамза Бей (Ески джамия)

Тази сграда е датирана от XI-XII век, като през годините многократно е достроявана, тъй като оттук са минали много религии – всяка оставила свой храм след себе си. Джамията, построена тук през XVвек, днес  е обявена за културно-художествен паметник, заради уникалните ѝ стенописи. В наши дни във въпросната джамия има малък молитвен салон и галерия.

Из забележителностите на Стара Загора
Снимка: bg.wikipedia.org

2. Къщата-музей “Гео Милев”

Макар че е роден в Раднево, Гео Милев прекарва голяма част от живота си именно в тази къща (това е бащината му къща). Музеят е отворен за посетители на 27 септември 1953 г.и разполага с около 3 000 експоната, които са свързани с живота на Гео Милев. Благодарение на модерна аудио-визуална техника, посетителите на къщата-музей могат да видят документалния филм за поета, представен по един удивителен начин. В двора на къщата пък има вековно дърво, което носи името “Дъбът на Гео Милев” и е обявено за природна забележителност.

Из забележителностите на Стара Загора

3. Регионален исторически музей

Този музей, освен че е сред най-старите в страната е и сред големите в Европа, като разположението му е в самия център на Стара Загора. Музеят разполага с богата колекция от  над 120 000 експоната. Открит е през 1907 г., а постоянната му експозиция проследява историята на мястото от VІ хил. Пр. Хр. до опожаряването на града по времето на Руско-турската освободителна война  (1879 г.). Сградата на Регионалният исторически музей е 4-етажна, като на последният етаж са разположени гостуващите изложби.

4. Астрономическата  обсерватория

Тази обсерватория е открита през 1961 г., когато е и излитането на Юрий Гагарин в космоса – поради това тя носи неговото име. В миналото (между 1978 и 1994 г.) е изпълнявала функциите на планетариум, а след 2011 г. оттук са се давали прогнози за космическото време. От 2014 г. пък в обсерваторията има изложена интересна експозиция “Музей на космонавтиката”.

5. Парк “Аязмото”

Парк “Аязмото” е  открит на 28 февруари 1895 г. от митрополит Методий Кусев. Представлява градски парк от европейски тип, като на територията му се намират доста от интересните обекти в града – зоопаркът на Стара Загора, паметниците на Методий Кусев и Алеко Константинов, както и параклисът “Св. Теодор Тирон”. Сред останалите интересни неща тук са: залата на смеха с кривите огледала; тенис кортове; летен театър; хижи; хотел; ресторант и др.

Из забележителностите на Стара Загора
Снимка: bg.wikipedia.org

6. Хилендарски метох

Този метох се намира в двора на църквата “Св. Димитър” и представлява умалена възстановка на истинският Хилендарски метох, където е било създадено първото килийно училище, а освен това е било и място, обитавано цели три години от самия Васил Левски. В наши дни тук могат да бъдат видени метохската килия и класна стая от XIXвек, както и фотодокументален разказ за живота на Апостола.

7. Храмовете на Августа Траяна

Тази забележителност се намира в самия център на Стара Загора и представляват запазени и реставрирани руини от античния град Августа Траяна. Този древен град е бил важен икономически, политически и духовен център в римската провинция Тракия. Днес тук са издигнати трибуни, от които посетителите могат да наблюдават различни театрални и балетни постановки, както и фестивални прояви. Посещението на този обект става чрез предварително записване.

Из забележителностите на Стара Загора

В случай че разполагате с повече свободно време, можете да видите още: езерото Загорка; мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора”; музеят “Неолитни жилища”.

 

 

 

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин