Из замъците по долината на река Лоара (I част) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Из замъците по долината на река Лоара (I част)
Автор: Вероника Иванова
Из замъците по долината на река Лоара (I част)

Франция е сред страните, в които човек може да види безброй интересни замъци, но има едно определено място, където те са наистина много. Става въпрос именно за долината на река Лоара, изиграла важна роля в историята на Франция.

 Лоара е най-дългата река в страната – 1012 км., извираща от Севен и минаваща през градовете Невер, Орлеан, Тур и Нант, тя достига Бискайския залив и Сен Назер. През Средновековието тук са се разиграли някои от най-значимите събития на континента – по време на 100-годишната война тя е служила като граница между Англия и Франция. Важен момент от тази война е битката при Орлеан, която се свързва и с името на Жана ДАрк.

Средното течение на Лоара е наричано още “Долината на Лоара” и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Имено в тази част са концентрирани и множеството замъци, за които искаме да ти разкажем. Ето ги и тях:

Замъкът Шенонсо

Този замък е един от най-ярките примери за ренесансово и готическо изкуство във Франция. Във вътрешността му могат да бъдат видени различни интересни експонати, съхранени през годините – старинни мебели, камини, картини, както и дървени резбовани тавани. Красивата градина също е достъпна за посетители, като разходката из нея на фона на разположения в реката замък със сигурност ще ви остане незабравим спомен.

Из замъците по долината на река Лоара (I част)

Замъкът Виландри

Това е един от последните големи ренесансови замъци, построени по долината на река Лоара. Разположен в градчето Виландри, недалеч от Тур, в началото на XX век той е закупен от Йоаким Карвальо и днес е собственост на същата фамилия. След покупката Карвальо влага огромни средства за възраждането на замъка и прилежащата му градина. В наши дни именно градината привлича хиляди туристи тук всяка година. Тя е разположена на няколко нива, като във всяко ниво има обособени по-малки градини, носещи различни имена: градина на музиката; водната градина; орнаментната градина и др.

Из замъците по долината на река Лоара (I част)

Замъкът Юсе

Историята на този замък датира още от XI век, но днешният си вид придобива през XV век, когато семейство Бюей издига на мястото на старата крепост новата постройка. Така се получил замък с квадратни основи и 4 островърхи кули в краищата. По-късно замъкът е закупен от маркиз Бернен дьо Валентене, който добавил своето виждане за архитектурата на зданието, а също и започнал преустройството на градината (тя придобила терасовидни форми).

Влизайки във вътрешността на замъка може да видите различни интересни вещи – както от едновремешния бит, така и ценни експонати като бюст на Луи XIV (копие), богата колекция от гоблени, елементи от италианска керамика и др. Друго интересно нещо, което може да видите тук са восъчните човешки фигури, облечени с дрехи от съответната епоха. Интересен факт е, че именно този замък е вдъхновил Шарл Перо да напише приказката “Спящата красавица”. В част от замъка дори има няколко сцени с восъчни фигури, изобразяващи именно тази приказка.

Из замъците по долината на река Лоара (I част)

Замъкът Амбоаз

Този замък се намира в едноименния френски град, на разстояние около 20 км. от Тур. Самото здание е разположено на малко възвишение над самия град, като според сведения тук е имало укрепление още в древността. От XIIвек мястото функционира като резиденция на графовете на Анжу. През XV век – по време на управлението на Шарл VІІ, замъкът претърпява големи промени. Освен че е разширен, в архитектурата му са вкарани ренесансови елементи, като за целта кралят ползва услугите на италиански архитекти. Неслучайно Амбоаз е наричан “най-италианският замък във Франция”. Любопитен факт, свързан със замъка е, че тук през 1515 година Леонардо да Винчи гостува на краля. В замъка дори може да бъде видяна паметна плоча на великият художник и учен, като се смята, че той е погребан именно тук.

Из замъците по долината на река Лоара (I част)

Замъкът Шамбор

Замъкът Шамбор е разположен в близост до едноименното градче, като той е най-големият замък по долината на река Лоара, а освен това е и най-разпознаваемия. Това се дължи най-вече на интересната  му архитектура, която е смесица между средновековен и ренесансов стил. Построен е по заповед на крал Франсоа І, като замисълът му бил да го ползва като резиденция за лов. Строежът на замъка приключва през 1547 година, като така и не е напълно завършен. Разхождайки се из вътрешността му ще може да убедите, че той е наистина огромен – 440 стаи и 13 големи стълбища, свързващи различните нива. Пак ще споменем Леонардо да Винчи, за да кажем, че именно той е създал грандиозен проект за едно от стълбищата, който в крайна сметка не се реализирал – вместо това било изградено доста по обикновено такова. Любопитен факт е, че именно в замъка Шамбор са били съхранявани голяма част от експонатите на френските музеи по време на Втората световна война, сред които са световноизвестната картина “Мона Лиза” и скулптурата “Венера Милоска”. Замъкът не впечатлява с красива градина, но за сметка на това около него има огромни залесени площи.

Из замъците по долината на река Лоара (I част)

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин