Избрано от българските травъл блогове – август - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Избрано от българските травъл блогове – август
Автор: Peika.bg
Избрано от българските травъл блогове – август

Най-доброто четиво- вдъхновение за начало на седмицата!

Почерпете идеи от пътешествията на българските травъл блогъри. Сбъднете собственото си пътуване-мечта! 

Вижте най-интересните разкази, случки и спомени от родните пътешественици за месец август: 

Друми в думи: Екопътека Извори и пещери край село Младежко
 
И докато все още съм мислено в Странджа, просто не мога да пропусна една живописна екопътека със звучното име Извори и пещери до село Младежко. Посетихме я в последния ден, който прекарахме в района на Малко Търново. Тя не влизаше в първоначалния ни план, но по ФБ получихме гореща препоръка за тази екопътека и решихме да реорганизираме малко програмата си.

В следващите редове и снимки, нека се разходим заедно по екопътеката край река Младежка и едноименното странджанско село.

Село Младежко се намира на около 36 километра северно от Малко Търново и на около 55 километра южно от Бургас. Ако за село Младежко стартирате от Малко Търново, тръгвате по шосето за Бургас и след около 31 километра в ляво е отбивката за Младежко. Пет километра след началото на отбивката вече сте в самото село.

За да стигнете до екопътеката, минавате през цялото село. В края на селото има паркинг с малко заведение тип капанче. Оставяте колата там и продължавате пеша през реката – река Младежка.

Минава се през моста над реката и малко след това започва екопътеката. Тя не е дълга – по нея се върви около 20 минути в посока с умерен ход.

Избрано от българските травъл блогове – август
Снимка: Друми в думи

Запознайте се с приключенията на Ели. Още идеи за пътешествия в и извън България търсете в нейните блог „Друми в думи“.

***

Time2Travel: 7 места в Италия, които да посетим през 2017 година

Днес ще ви разходя из Bella Италия или страната, за която и един живот няма да стигне на човек, за да се наслади на всяко едно заслужаващо си кътче! Италия е една от малкото страни вписващи се на 100% в моя „имагинерен“ наръчник за топ дестинации, до които пътувам отново и отново.

Сироло

Любима моя морска дестинация, разположена на брега на Адриатическо море е градчето Сироло! Това е едно много малко познато местенце, което може да се похвали с едни от най-хубавите плажове в Европа! Това е моят таен Рай … И тук, както и на остров Елба, прекарахме 3 седмици на къмпинг. Толкова спокойно и красиво Адриатическо кътче, рядко се намира и се надявам да остане непокътнато от строежи и масов туризъм. Искрящо чистата, тюркоазена вода е перфектното място за гмуркачи и любители на плуването с шнорхел.

Избрано от българските травъл блогове – август
Снимка: Time2travel

За още любопитни места и маршрути в България посетете блога на Юлия Time2Travel.

***

Магията на пътуването: 20 забавни истории и изводи от 5 години пътуване 

Често казваме, че пътуването е учебен процес. Тъй като започнахме да пътуваме много преди около 5 години, това означава ли, че сме научили много? Решихме да съберем забавни истории от 5 години пътуване и някои важни изводи, които дойдоха след това. Надяваме се, че още дълго ще продължаваме с нашия неформален метод на образование и страст, а именно да пътуваме.

Виза

Кандидатстването и получаването на виза може да изглежда трудно, но понякога може да се окаже доста лесно. Имаме пример с руската виза на Бистра. Наце иска да я изненада и да я отведе в Москва за нейния рожден ден. Затова той се свързва с агенция, за да получи покана за Русия, дори не е трябвало да фалшифицира нейния подпис някъде и voila – Бистра разбира на летището коя е дестинацията и изненадата се получава отлично!

Извод: Никога не подценявайте визовите процедури, тъй като да минеш лесно се случва веднъж на милион. 

Прочетете нашето интервю с Бистра и Наце. Открийте още от пътешествията им в блога им Магията на пътуването тук.

***

Тhe Life Nomadic: Хина, моята приятелка в Тонга

Срещнахме делфини, почти прегазихме една голяма морска костенурка, която си почиваше на повърхността на морето, и приземихме едно 6-килограмово дорадо или махи-махи – две имена за една и съща голяма океанска риба с красива златисто-зелена кожа и бяла деликатна плът- нашата вечеря за следващите четири дни.

Прекосихме „линията на смяна на датата“, което е много объркващо събитие. Тази линия върви от Северния полюс до Южния полюс, минаваща през средата на Тихия океан, като следва 180° географска дължина и определя преминаването на един календарен ден в следващия. От вторник преплавахме директно в четвъртък, като прескочихме цялата сряда и се озовахме в домейна на “Златния дракон“. Моряците, които преминат през Международната линия на смяна на датата, влизат в домейна на „Златния дракон“; тези, които са прекосили Екватора, вече не са „мазни попови лъжички“, а се превръщат в „мъдри костенурки“ (или в българските традиции- покръстването на „неофитите“, които стават поданици на Нептун), а онези, които минат през Панамския канал, принадлежат към „Ордена на канавката“ – все отличия, които вече гордо притежаваме. Но това не променя факта, че изгубихме безвъзвратно цял един ден заради някаква невидима въображаема линия.

Избрано от българските травъл блогове – август
Снимка: TheLifeNomadik

Научете повече за пътешествието на Иво, Мира и 12-годишната Мая. Следете пътешествието с яхта по света на Life Nomadik тук.

***

Magic Kervan: Страхотии из вътрешността на Папуа Нова Гвинея - Горока 

Хайлендърка от Горока

 На сутринта брат Антони ни покани на закуска и заяви, че ще ни закара до автогарата в града. Закуската беше по западен образец и беше невероятна за нас – препечени филийки, маргарин, кашкавал, мляко, мед, все неща луксозни за тук, за които дори и не сме си мечтали. На качване в микробусчето, след като благодарихме, заявихме че не искаме да ни кара до автогарата, а ако може до края на града. Брат Антони прие начина ни на пътуване доста спокойно и ни закара до пазара, след края на града. Хората от пазара не можеха да повярват на очите си, като се стоварихме с раниците на пътя. Завтекоха се към нас. Едни ни предупреждаваха, че ще бъдем обрани, други настояваха веднага да слизаме към града, а трети просто ни охраняваха. Удивително беше как всеки път, като обяснявахме концепцията за пътуване на стоп, папуасите веднага ни разбираха и никой не настояваше да си хващаме платен транспорт, нещо което не се случваше често в други страни.

Избрано от българските травъл блогове – август
Снимка: Magic Kervan

Научете повече за пътешествието на Цветин и Маги. Следете пътешествието на стоп на Магическия керван тук.

***

LifeTasting: 5 места в Калифорния, които да посетите

Секвоите
 
Когато споделих, че отиваме в Калифорния, приятел ми каза – обезателно да идете да видите секвоите. Оказа се, че вилата, която сме избрали е в гора и познайте каква? Секвои! Или както ги наричат там - Редууд (Redwood) - в буквален превод „червено дърво“ - най-високите и големи дървета на планетата. В Калифорния може да ги откриете на много места, има и няколко национални парка, които можете да разгледате. Ние избрахме националния парк Редууд (Armstrong Redwoods State Natural Reserve), който се оказа само на няколко километра от вилата ни. 

Да попаднеш в такъв парк, сред тези огромни и древни дървета е наистина вълнуващо преживяване. Някои от тях са на повече от 2000 години (средно секвоите живеят около 500-700 години) и достигат невероятни височини. Усещането, че вървите сред дървета, които са били на същото това място преди толкова много години, може да преобърне представата за време и нашето място на тази планета. 
 
Любопитен факт за парка Редууд е, че е създаден от дървосекач, който явно е осъзнал заплахата от скоростта, с която хората унищожават тези удивителни гори и е избрал да помогне малка част от тях да оцелеят под напора на цивилизацията.

Избрано от българските травъл блогове – август
Снимка: Life Tasting Blog
 
Не пропускайте пътешествията в блога Life Tasting.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин