Избрано от българските травъл блогове - март 2018 г. - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Избрано от българските травъл блогове - март 2018 г.
Автор: Peika.bg
Избрано от българските травъл блогове - март 2018 г.
Снимка: Magic Kervan

Любими дестинации, неочаквани открития, патриотични екскурзии и още много ви очаква в българските блогове през месец март!

Родните пътешественици са направили този противоречив месец наистина интересен и пъстър!

Времето вече се затопля, така че спокойно можете да мислите за нови пътеки, които да изминете!

Тефтерчето на един Пътешественик: На поход на 3-ти Март

По принцип не държим да бъдем на Шипка на 3-ти Март. Паметникът е безкрайно величествен и всяко едно посещение на върха е вълнуващо. Били сме там през всеки сезон, качвали сме се и пеш и с превоз и никога няма да ни омръзне да го посещавме отново и отново.

За трета поредна година нашите приятели от Търново Runs организираха смел планински преход със завършек на връх Шипка. Всяка година те измислят ново разнообразно и различно трасе. С нетърпение очаквахме да видим какъв ще е маршрутът тази година, за да се включим. Струва ни се някак си много по-магично да извървим целия път до горе пеша, да избегнем всички коли и автобуси, да стигнем до върха през гората, а не по пътя и да намерим толкова много съмишленици в това дело.

Както знаете обаче природата е непредвидима и ден по-рано организаторите бяха преминали първоначално обявения маршут – от квартал Ябълка в Габрово, следват 7 км изкачване до връх Бузлуджа и от там последни смели колометри до връх Шипка. Макар и по-тежък в зимни условия, този маршрут бе постижим за тях, но за група от 100+ човека по-скоро би бил рискован. Въпреки това поход щеше да има при всички условия, въпросът бе кой да е новият маршрут. Тук отново организаторът Калин и компания бяха предивидили ново трасе.

За още свежи пътешествия последвайте блога Тефтерчето на един Пътешественик на Надежда Серафимова за вдъхновение през лято и зима!

*

Друми в думи: Църквата в село Беренде: една от най-старите в България

Една малка църква на левия бряг на река Нишава край село Беренде все още ревниво пази своите автентични стенописи от времето на Втората Българска държава. Е, позахабили са се тук-там, но все пак са устояли на времето повече от 700 години.

Научихме за тази църква преди година-две, не помня точно. И макар че мястото е близо до София, село Беренде попада в графата еднодневни разходки, или пък точно заради това – знаехме си, че винаги ни е под ръка, не успявахме да се организираме да я посетим.

Най-накрая я видяхме. Беше хладна февруарска събота, суха и ветровита, тъкмо ден преди големия циклон, благодарение на който зимата се развихри като за последно тази година. Знаехме прогнозата за времето, затова избрахме съботата за уикенд разходка, а целта и мястото бяха ясни – старинната църква в село Беренде.

Избрано от българските травъл блогове - март 2018 г.
Снимка: Друми в думи

Запознайте се с приключенията на Ели. Още идеи за пътешествия в и извън България търсете в нейните блог „Друми в думи“.

*

Магията на пътуването: Из великолепната Исландия с кола – всичко, което трябва да знаете

Планиране на пътешествие до скъпа страна

Открихме два варианта да опознаем Исландия – с кола, демек роуд трип, или с екскурзии с автобус или ван. Други варианти са хеликоптери, лични шофьори с коли, телепортиране – но да си признаем, не сме милионери! Затова грубо сметнахме колко би излязло нашето пътуване, ако го осъществим с кола под наем за 6 дни и разглеждаме самостоятелно, включително и някои платени екскурзии. Сметнахме цената и при комбинация от различни екскурзии в различни райони на страната. Първото беше малко по-евтино и също така предлагаше любимата ни свобода да си правим нещата с нашето темпо – следователно избрахме този вариант! Само трябваше да намерим кола под наем, да запазим за спане тук и там и да проверим къде да ходим сами и къде е по-добре да сме с тур/екскурзия.

Маршрут

Не ни отне много време да определим маршрута. Пътуването ни из Исландия се осъществява през март – което си е още зима. Това отписва много пътища за каране, защото са затворени и непроходими през зимата. Половината от дейностите, като приключения и екскурзии – също са смислени само за летния сезон. И така, по препоръки на приятели и проучване онлайн, установяваме следното – ще се разхождаме в южната част на страната. И ще се придвижваме сами, т.е. чрез шофиране на колата под наем.

Прочетете нашето интервю с Бистра и Наце. Открийте още от пътешествията им в блога им Магията на пътуването тук.

Time2Travel: 4 интересни крепости в района на Пампорово

Крепостта “Градище” над село Гела

Крепостта Градище, разположена над село Гела е най-високо разположената такава в Родопите . Чудесна идея за полудневен поход, като може да го съчетаете и с посещение на ранновизантийската базилика, която се намира в самото селце. Крепостта се намира на около 3 км от село Гела и за да стигнете до нея ще са ви необходими около час и половина-два спокойно ходене. Известна с това, че е най-високо разположената крепост на Балканите. На върха на крепостта Градище на най-красивата панорамна площадка е регистрирано ранножелязно светилище. Установени са 2 строителни периода на крепостта (XI – IX век пр.Хр, а вторият-VIII–VI век пр.Хр), като те са ясно разграничини хронологически и стратиграфски.

Избрано от българските травъл блогове - март 2018 г.
Снимка: Time2travel

 За още любопитни места и маршрути в България посетете блога на Юлия Time2Travel.

*

MagicKervan: Остров Тавеуни – автобусни стопаджийски одисеи и много любов

Сутринта Сиуа ни извика за закуска в къщичката си след утринната молитва на работниците, всички адвентисти. Днес учениците бяха разпуснати от училище, да не би циклонът да си смени отново посоката и да се върне. Не се знаеше и дали корабчето ще оперира, но в крайна сметка дойде с малко закъснение. Големият ферибот беше се опитал да се скрие в близката река от циклона и там се бе заклещил. Освен нас на борда имаше и двойка швейцарци, с които седнахме заедно и се разговорихме. Морето беше развълнувано и се изпонатръшкахме упоени от люлеенето. Така пътуването мина бързо.

Интересно да се знае …
Остров Тавеуни е третият по големина остров на Фиджи. Известен е с това, че през средата му минава 180-тия меридиан, интернационалната линия, която разделя днешния от вчерашния ден, в зависимост от коя страна на линията идваш. В съвремието, за удобство целият остров попада в същия ден, но стриктно погледнато северната част би трябвало да е във вчерашния ден. На острова се среща и уникален вид цвете таджимосия, открито само тук.

Избрано от българските травъл блогове - март 2018 г.
Снимка: Magic Kervan

Научете повече за пътешествието на Цветин и Маги. Следете пътешествието на стоп на Магическия керван тук.

*

Itinerariumvitae: Зимна Канада: Монреал

Този пътепис започва там, където разказът за Отава в Зимна Канада: Отава приключи – в сградата на парламента. След края на тура се връщаме обратно в търговския център CF Rideau Centre, където сме оставили колата. Зареждаме се с чай и кафе от Bridgehead за из път, а аз съм повече от доволна от качеството на кафето. Най-накрая. Километрите от Отава до Монреал са около 205, но ние отново не бързаме. „Сега ще видиш колко зле ще стане пътят, а с него и трафикът, когато минем във френската част“, ми казва той, а отгоре започва да се сипе сняг. Вече в провинция Квебек правим кратка пауза на една от бензиностанциите, за да поизчистим стъклата, и въпреки, че сме доста гладни, искаме да се „пазим“ за обяд в най-известното и може би най-доброто заведение за poutine (путин) в цяла Канада – La Banquise. Все пак това е шанс да опитам нов за мен джънк фууд – pogo (corndog) от Valentine, което е нищо повече или по-малко от паниран кренвирш на клечка. Не бих го консумирала всеки ден, но пък трябва да се пробва поне веднъж. В Монреал ще нощуваме в апартамент от airbnb, който сме избрали заради приличната цена от 60 долара и стратегическото му разположение на улица Rue Rachel E – на 5 минути пеш от La Banquise и на 3 минути пеш от другото предварително набелязано заведение – коктейл барът Bar le LAB. Ако беше пролет, огромният парк La Fontaine от другата страна на улицата, щеше също да е голям плюс на локацията, но в момента се е превърнал на снежно поле, служещо за игра на децата от квартала. 

Избрано от българските травъл блогове - март 2018 г.
Снимка: Itinerariumvitae

Деница Стоянова е автор на прекрасния блог за пътешествия Itinerariumvitae.com

*

Пътеписаници: Орлови скали – скални мистерии в Източни Родопи

Стъпва на пръсти, тиха е, изглежда студена, но развихри ли се става топла и нежна. Носи светлината в себе си и вдъхва сили за нов живот. Пролетта. Сякаш още се страхува да се настани удобно в гънките на Източни Родопи. Колкото и клиширано да е определението „най-магичната планина“, има неща, които са отвъд думите, епитети, сравненията и метафорите. Това са малките тръпки, които пробягват през гърба ми, когато се изправя пред родопската шир. Те не знаят какво е клише, а са израз на почит, възхищение и след това на тихо смирение пред зеленото море от борове.

Пътувам към Ардино, но по-скоро това е едно търсене на легенди, древни цивилизации и… скални ниши. Не какви да е, а най-многобройните, събрани в скално-култовия комплекс „Орлови скали“.  На турски език мястото се нарича „Кузгун кая“ или „Картал кая“, което означава „гарванов камък“, а не „орлов“ както започват да го наричат в средата на 20-ти век. 

За още вдъхновяващи пътешествия посетете блога на Боряна Кръстева "Пътеписаници" 

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин