Избрано от българските травъл блогове - септември 2017 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Избрано от българските травъл блогове - септември 2017
Автор: Peika.bg
Избрано от българските травъл блогове - септември 2017
Снимка: TheLifeNomadik

Есен, есен, умиращ сезон, но не и за пътешествията!

И през месец септември родните травъл блогъри са посетили интригуващи места по света и у нас!

Насладете им се и открийте следващата си дестинация!

Time2Travel: Помпей - едно от археологическите бижута на Кампания

Помпей. Има ли някой, който да не мечтае да се докосне до този магичен, застинал в миналото град. Е, една моя съкровена мечта се сбъдна по време на екскурзията ни до Неапол и Кампания. Последният ден от това запомнящо се пътуване бе отредено за Помпей, Херкулан, Оплонтис. Цял ден, посветен на историята и археологията и то в Италия. Прекрасно!

Помпей в наши дни

От най-дълбока древност са започнали спорадични проучвания на „мъртвия град“. Много от античните статуи и ценности са разграбени още преди векове…

По-сериозните археологическите разкопки на Помпей започват в началото на 18 век. В наши дни не се провеждат мащабни проучвания. Учените се ограничават с малки сондажи на места, които вече са разкопани. От цялата територия на Помпей са разкрити 2/3. Основна цел на археолозите днес е да проучат и документират всичко изкопано и с това д възпрепятстват разрушаването на крехките останки.

Изпод земята днес се разкрива град с внушителни размери. Крепостната му стена е дълга повече от 3000 м, с 11 кули и 7 градски порти. Градът е разполагал с правоъгълен площад, множество храмове, магазини, обществени сгради и…публични домове. Да, точно така. Историците твърдят, че основното развлечение в Помпей били именно тези заведения…

Избрано от българските травъл блогове - септември 2017
Снимка: Time2travel

За още любопитни места и маршрути в България посетете блога на Юлия Time2Travel.

*

Магията на пътуването: Сегед - красива изненада в огледалото за обратно виждане 

O, Сегед, минаха вече няколко дни откакто се разделихме. Мисля, че е време да разкажа нашата история. Ти си вероятно много пренебрегван от пътешествениците и стоиш в сянката на Будапеща. Но нека ти кажа едно, въпреки че не съм планирала да те посещавам, никога няма да съжалявам за времето ни заедно.

Ти беше неочаквана и красива изненада. Откъде да започна нашата история? Вероятно най-добре ще е ако направя като унгарците, затова…

Събития

Виненият фестивал в Сегед беше доста впечатляващ. Особено ако се вземе предвид, че населението на града е под 200 хиляди души, даже ако броим студентите. Оказа се, че това даже не е най-големият винен фестивал в града. Другият се провежда през месец май и е дори по-популярен.

Освен тези фестивали, в града се провеждат и бирен фестивал (или два), много концерти и всякакви други събития.

Наистина не преувеличавам. Градът е пълен с интересни събития. Това вероятно се дължи на всички тези студенти, които вече споменах. Едва ли е съвпадение, че повечето големи събития се провеждат в началото и в края на учебната година. Всъщност и по всяко друго време по време, когато има студенти в града.

Следващите снимки са пример за хубавите събития, които се случват в Сегед.

В небето имаше и друго освен тези красиви балони. По същото време се провеждаше и авиошоу, но то доста по-трудно се снима.

Освен това, според думите на местните, в Сегед има доста escape rooms (стаи за бягство). Това вероятно също се дължи на студентите.

Прочетете нашето интервю с Бистра и Наце. Открийте още от пътешествията им в блога им Магията на пътуването тук.

 *

Друми в думи: Отново в Странджа: Марков камък и долменът Змеюва дупка в местността Корубата

Тази година имах късмета да посетя мистичната Странджа на два пъти. За предишното ни посещение там, което беше в разгара на лятото, вече ви разказах подробно. Сега ще ви разкажа за 4 интересни места, до които отскочихме и разгледахме за един слънчев септемврийски следобед.

Марков камък

Марков камък, известен още с името Големият камък, е тракийско светилище и представлява един огромен камък, висок 8 метра, закрепен върху други две скали.

На върха на Големия камък има две ямки, които се пълнят с вода, за която се смята, че е лековита и помага при безплодие и проблеми с очите.

Под камъка има Провирало – тесен процеп, за който има поверие, че онези, които минат три пъти през Провиралото ще оздравеят и ще им се изпълнят желанията.

Човек може да се изкачи до върха на камъка по метална стълба и там горе да разгледа двете ямки и да погледне околността от високо.

Избрано от българските травъл блогове - септември 2017
Снимка: Друми в думи

Запознайте се с приключенията на Ели. Още идеи за пътешествия в и извън България търсете в нейните блог „Друми в думи“.

*

TheLifeNomadik: Обиколка на Нортланд в Нова Зеландия с Уили 

Пристигаме в Опуа – яхтено пристанище в красивия „Залив на островите“ с марина и кораборемонтен двор разположени в дъното на дълбок залив, с всевъзможни корабни магазини, яхтен клуб и ресторант и малък доста скъп магазин за хранителни стоки.

Правим си входните процедури с митницата и имиграционните доста бързо, с помощта на двама дружелюбни митиничари, които инспектират лодката, конфискуват бутилка мед и торба боб, считани за „биологична опасност“ в Нова Зеландия, щателно проверят палатката ни за случайно полепнали чуждестранни растения или семена и ни отнасят боклука заедно с многобройните формуляри- попълнени, подписани и подпечатани. Влизането в Нова Зеландия с лодка, митница и имиграция са безплатни, с право на временно внасяне на лодката за 2 години и 3 месечна виза за екипажа, с право на удължаване за още 3 месеца (удължаването струва около 200$)

След дългия и труден преход от Тонга до Нова Зеландия, след изтощението и болката от единадесет безсънни дни и нощи, през които океанът ни подхвърля нагоре и надолу, друса ни във всички посоки, с променливи ветрове и течения и неприятни системи с ниско налягане, най-сетне ни спохожда усещане на огромно облекчение и възхита в този нов зелен свят.

Избрано от българските травъл блогове - септември 2017
Снимка: TheLifeNomadik

Научете повече за пътешествието на Иво, Мира и 12-годишната Мая. Следете пътешествието с яхта по света на Life Nomadik тук.

*

MagicKervan: На стоп из планините на Папуа Нова Гвинея, живот с местните и опасни племенни традиции

На сутринта вали дъжд. Камел спи като заклан. На братовчедът не му се занимава с нас, така че Ема се наема със задачата да ни изпрати до автогарата. Сбогуваме се с бабите, малкия Дейвид и прихлупената колиба, която ни беше като роден дом и поемаме напред. Ема също ни подарява красиво билум-че, така че вече си имаме солидно количество чантички, може би седем, осем. Маршрутка за 1 кина (50 стотинки) ни откарва на няколко километра от града, до католическата мисия в Кефамо, от където мислим да стопираме.

Тъкмо започва да се събира тълпа около нас и ни спира джипка с мъж, който се занимава с подготовка на предстоящите избори през следващата година. Изкачваме малка планинска верига. Той се отклонява няколко километра от мястото, за където е тръгнал и ни закарва до малко пазарче на прохода Доулу. Още докато си изкарваме багажа от колата и се сбогуваме с него, ни спира камион контейнеровоз, на който сме махнали небрежно. Мятаме се на него и започваме да пълзим по стръмния и напълно разбит планински път. От страни продължават да се редят хобитски кръгли колибки със сламени покривчета и градини със сладки картофи и зеленчуци.

Избрано от българските травъл блогове - септември 2017
Снимка: Magic Kervan

Научете повече за пътешествието на Цветин и Маги. Следете пътешествието на стоп на Магическия керван тук.

*

LifeTasting: Трамвай номер 5

Зелен ретро трамвай симпатично се поклаща из центъра на София и привлича погледите на минувачите. Толкова е чаровен и автентичен, и така отива на фона на града ни, че само с поглед ни връща почти век назад във времето. От страната на ватмана се чува музика, а вътре е пълен с щастливи хора, пиещи вино.

Ако сте видели тази гледка миналата събота, точно ден преди празника на София, значи е трябвало да ни помахате. Виненото приключение с винтидж привкус беше организирано от магазина само за Българско вино Vino Orenda по случай 5ия му рожден ден. Трамваят с марка Siemens от далечната 24та година и носи емблематичния номер 5.
 
Пътуването ни започва от спирка Възраждане и минава през целия център на София, като тук там спира за снимки. Наместваме се на дървените пейки, но не ни свърта дълго- искаме да се разходим из вагона, да пробваме ръчките, да се покажем от вратите и да снимаме всеки детайл. Сякаш и ние сме отново на 5! 

Избрано от българските травъл блогове - септември 2017
Снимка: Life Tasting Blog

Не пропускайте пътешествията в блога Life Tasting.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин