Изчезна наскоро откритият мистериозен мегалит в щата Юта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изчезна наскоро откритият мистериозен мегалит в щата Юта
Автор: Peika.bg
Изчезна наскоро откритият мистериозен мегалит в щата Юта

Изчезнал е мистериозният метален монолит, открит в пустинята в американския щат Юта миналата седмица, съобщават властите, цитирани от Би Би Си.

Бюрото за управление на земите в щата съобщи, че е получило достоверни данни, че обектът е бил преместен от непозната група.

В социалните медии се появиха снимки от мястото, които показват останали купчина камъни и малки метални парчета.

Откриването на монолита с височина 3,7 м разпали хиляди предположения кой може да го е сложил там. Десетки хора отидоха на мястото, за да го видят на живо.

Странният метален предмет беше забелязан на 18-и ноември от хеликоптер в отдалечена югоизточна зона на Юта.

Новината за откритието и спекулациите за произхода му бързо добиха популярност в социалните медии. Мнозина предположиха, че монолита е арт инсталация, оставена от скулптор. Ако е така, и досега той не е известен.

Има предположения, че неизвестна творба е на покойния Джон Маккракън, известен със своите скулптури „дъска”. Първоначално версията беше потвърдена от неговия галерист Дейвид Цвирнер, но по-късно той оттегли думите си. Маккракън почина през 2011 г.

Други предположиха, че творбата може да е на твореца Петисия льо Фоунхоук, която инсталира тотемични фигури на „тайни места в пустините”. Тя обаче заяви, че действително е обмисляла да постави някое от произведенията си в щата, но в този случай „не може да си припише авторството”. Мястото се намира в едно от най-отдалечените кътчета на Юта – сред червените скали на пустинята, напомняща за марсиански пейзаж. 

Изчезна наскоро откритият мистериозен мегалит в щата Юта

Структурата е открита по време на проучване с хеликоптер на дебелороги овни в югоизточната част на Юта. Екипът от щатския Департамент за обществена безопасност и Отдела за диви животни е забелязал блестящия обект от въздуха на 18-и ноември и по време на почивката си е кацнал на мястото, за да го провери.

Членовете на екипа са установили, че тристранният обект от неръждаема стомана е висок колкото двама мъже. Не са открити улики кой или защо го е „посадил“ в земята сред вълнообразните червени скали.

„Това нещо не е от друг свят“, казва лейтенант Ник Стрийт от Департамента за обществената безопасност.

Видно е обаче, че са били необходими планиране и работа за издигането на монолита и вграждането му в скалата. От екипа допускат, че става въпрос за арт инсталация.

Точното местоположение на монолита е толкова отдалечено, че служителите не го разкриват публично заради опасения, че хората могат за се изгубят в опит да го намерят и ще се наложи да бъдат спасявани.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин