Изкривените къщи на Лавенам - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изкривените къщи на Лавенам
Автор: Peika.bg
Изкривените къщи на Лавенам
Снимка: Martin Pettitt

Лавенам е средновековен град с богата история, чиито сгради веднага правят впечатление.

Неговата история е историята на голямото богатство, което си е отишло в един миг, а на негово място е останало само нелеп външен вид. Градът става популярен през 15-и и 16-и век заради синьото сукно, което се е правило от висококачествената местна вълна.

До 15-и век градът е бил един от най-богатите в Британия и дори е плащал повече данъци от по-големи градове като Йорк. За богатството на Лавенам говори голямата църква „Св.св. Петър и Павел“ на главната улица. Местна история гласи, че това е най-високата провинциална църква в Британия, заради височината й от 42 метра.

36964

Отново според местна легенда, когато крал Хенри VII посетил Лавенам през 1487 година, той е глобил няколко местни семейства, защото са изглеждали прекалено богати. 

36963

Лавенам действително бил богат град и се разраснал толкова бързо, че много от новите къщи били направени набързо от току-що отсечени дървета. Когато дървеният материал изсъхнал, гредите на къщите се разместили и образували неочаквани ъгли, които станали запазена марка за Лавенам. 

36962

Славното време на града обаче приключило скоро след това. Холандски бежанци отишли в Колчестър и започнали да продават по-евтини и по-леки дрехи от тези на пазара в Лавенам. По времето, когато гредите на къщите вече се извивали, жителите на Лавенам били изгубили богатството си. Днес доста от сградите на града изглеждат много сюрреалистично или по-скоро като нещо, върху което някой си е играл с фотошопа. 

36966

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин