Известната станция Penn в Ню Йорк има нова зала, пълна с красиви публични изкуства - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Известната станция Penn в Ню Йорк има нова зала, пълна с красиви публични изкуства
Автор: Peika.bg
Известната станция Penn в Ню Йорк има нова зала, пълна с красиви публични изкуства
Снимка: cunyedu

Пътуващите сега са посрещнати на гарата Penn в Ню Йорк от гледката на съвременното изкуство и архитектурните особености, като и двете са част от новооткритата влакова зала Moynihan.

Построено на цена от 1,6 млрд. долара (1,3 милиарда евро), пространството от 255 000 квадратни метра се намира срещу улицата от централната гара в историческата поща на Джеймс А. Фарли и ще служи като централен център за Амтрак и Лонг Айлънд Железопътни линии. Сградата има сводести, високи 92 фута тавани и един акра осветено от небето атриум и е мястото за арт инсталации от Кехинде Уайли, Стан Дъглас и творческо дуо, Майкъл Елмгрийн и Ингар Драгсет. Произведенията на изкуството са поръчани чрез партньорство между Empire State Development и Public Art Fund, организация с нестопанска цел, която поръчва и представя изкуството публично.

Известната станция Penn в Ню Йорк има нова зала, пълна с красиви публични изкуства
Снимка: cunyedu

The Hive на Elmgreen and Dragset е фантастичен градски пейзаж, вдъхновен от емблематични сгради в Ню Йорк и градове по света, които художниците са вплели в архитектурни проекти на собственото си изобретение. Таванната инсталация се намира на входа на средния блок на 31-ва улица. Wiley's Go покрива тавана на входа на средния блок на 33-та улица с подсветка, ръчно рисуван, витражен триптих, който напомня величието на декоративната ренесансова и барокова живопис. В него се представят млади нюйоркчани, изобразени в пози, заети от брейкденс, а субектите обитават небето заедно с облаци, гълъби и реактивен самолет.

Поредицата от снимки на Дъглас, Penn Station's Half Century, се появява в четири 22-футови панела на стената, обхващащи билетната чакалня в непосредствена близост до основната зала за качване. Това е поредица от девет фотографски панела, които възстановяват забравени моменти от историята на оригиналната гара Пенсилвания (1910-1963). За да създаде инсталацията, Дъглас снима актьори на живо в старинни костюми и ги комбинира с цифрово пресъздаден интериор на разрушената станция.

„Нищо не би могло да бъде по-подходящо за голям столичен транзитен център от три изумителни произведения на изкуството, които ни спират на пътя“, казва Никълъс Бауме, директор и главен куратор на Public Art Fund. и техническо майсторство. Заедно те ни напомнят, че великото изкуство идва от велики идеи. Всеки художник се е замислил над историята, контекста, значението и бъдещето на това ново трансформирано място, създавайки блестящо иновативни произведения на изкуството, които ни позволяват да видим себе си - минало, настояще и бъдеще - в наистина гражданско пространство."

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин