Известни митове и легенди за Вечния град - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Известни митове и легенди за Вечния град
Автор: Елена Исаева

Рим, вечният град, е съкровищница от история и митология, която пленява света от хилядолетия. Потопен в древни приказки и легендарни личности, богатият фолклор на града добавя слой мистика към вече впечатляващото му историческо значение.

Една от най-трайните легенди е основаването на Рим от братята близнаци Ромул и Рем. Според мита близнаците били изоставени и оставени да умрат край река Тибър. Те били спасени и кърмени от вълчица, а по-късно, като възрастни, решили да основат град. Братята се скараха за местоположението на мястото, което доведе до трагичната смърт на Ремус от ръцете на Ромул. Така се ражда Рим, кръстен на брата победител.

Известни митове и легенди за Вечния град
Снимка: Елена Исаева

Емблематичният Капитолийски вълк, бронзова статуя, изобразяваща вълчицата, кърмеща близнаците, стои като символ на тази основополагаща легенда и е трайна емблема на града.

Колизеумът, една от най-известните забележителности на Рим, има своя дял от легенди. Една приказка предполага, че духовете на гладиаторите все още обикалят арената, ехото им се чува в зловещата тишина на древния амфитеатър. Друга легенда разказва за християнски монах, който по чуден начин сложил край на гладиаторските игри, като нарисувал кръст в пясъка, карайки зрителите да се разотидат.

Фонтанът ди Треви, бароков шедьовър, се свързва с легендата за хвърляне на монети във водата, за да се осигури връщане в Рим. Традицията включва хвърляне на една монета с дясната ръка през лявото рамо, за да се гарантира обратно пътуване, две монети за нов романс и три монети за брак. Романтичната привлекателност на фонтана, подсилена от легендата, привлича милиони посетители всяка година, които участват в този вековен ритуал.

Митът за Девите Весталки, жрици, посветени на римската богиня Веста, добавя слой интрига към римската история. Тези жени бяха заклети в безбрачие и бяха натоварени със задачата да поддържат свещения пламък на Веста. Наказанието за нарушаване на обетите им беше тежко — погребение живо. Приказката за девиците-весталки подчертава значението на религиозните ритуали и тежките последствия за онези, които не са изпълнили задълженията си.

Легендата за убийството на Юлий Цезар на Мартенските иди (15 март 44 г. пр.н.е.) е ключов момент в римската история. Според исторически разкази Цезар е бил предупреден от гадател да се пази от мартенските иди, но той пренебрегнал предупреждението и срещнал трагичната си съдба в ръцете на заговорници, включително неговия доверен съюзник Брут. Фразата „Пазете се от мартенските иди“ оттогава се превърна в синоним на предстояща гибел.

Древните катакомби на Рим, подземни гробища, са обвити в мистерия и митове. Носят се легенди за тайни тунели, свързващи катакомби с различни части на града, както и истории за свръхестествени събития и призрачни видения. Тези митове допринасят за интригите около тези подземни лабиринти.

 

Известни митове и легенди за Вечния град
Снимка: Елена Исаева

Митът за вълчицата, легендата за гладиаторите и приказките за древни ритуали се преплитат заедно, за да създадат богатия гоблен на легендарното минало на Рим. Докато посетителите се скитат из древните му улици, изследват историческите му паметници и се потапят в жизнената му култура, те стават част от разказ, който надхвърля времето – епична история, оформила идентичността на вечния град.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин