Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа?
Автор: Peika.bg
Къде да изпием чаша хубаво вино в Европа?

Един от най-добрите начини да опознаем дадено място е чрез неговите вкусове и аромати. А както по-вкусно и ароматно от виното?! Само една глътка може да разкаже цялата история за региона - неговия климат, живота на местните, техния вкус и изобретателност. Всяко вино е различно и неповторимо.

Заедно с Банка ДСК и новата им кредитна карта DSK-Wizz Air сме ви подбрали няколко винени дестинации в Европа. Там ще можете да се насладите на винени дегустации, турове и още много интересни приключения!

Долинатана Рона, Франция

Какво по-добро място за дегустация на прекрасно вино от региона на Южна Франция?! Долината на Рона е един от древните лозарски райони в страната. Тя е заключена в прегръдката на Божоле на север и Прованс на юг. Долината е с дължина 200 км и към нея се включват над 250 населени места. Тук са разположени над 8 000 винопроизводители, всеки от които ще ви предложи неповторим вкус!

60472

*

Санторини, Гърция

Този лозарски район, разположен край Егейско море, има подчертано средиземноморски климат. Малкото валежи и високата влажност на въздуха са в основата на прекрасния вкус на виното, което се произвежда тук. Непременно опитайте бялото вино и най-вече емблемата на острова – Винсанто. Най-доброто време да посетите Санторини и да се отдадете на винен туризъм е от април до юли. Докато сте там, можете да посетите фантастичния червен плаж, да опитате местната кухня и да се отдадете на разходка из миналото на острова.

60476

*

Тоскана, Италия

Ако Бордо е най-известният и уважаван винен регион във Франция, то в Италия това определено е Тоскана. Погледната на картата, тя прилича на лозов лист, в сърцето на Апенинския полуостров. Климатът тук е средиземноморски с много слънчеви дни. Почвите са основно съставени от глина, пясък и варовик. 68% от релефа на областта е хълмист. Това създава чудесни предпоставки за производството на божествено вино. Сортовете, които са най-разпространени, са: санджовезе, канайоло, малвазия, требиано, каберне совиньон, каберне фран, мерло, шираз, верментино и чилиеджоло. Насладете се на чаша прекрасно вино в комбинация с пасторалните гледки на Тоскана!

60478

*

Каталония, Испания

Разположена в североизточната част на Испания, климатът на Каталония варира от средиземноморски в континенталната част до алпийска в каталонски Пиренеи. Прекрасните пейзажи, красивите плажове и цялата историческа архитектура ви гарантират, че ще имате много приятни занимания между дегустациите на вино. Посетете Дома на газираното вино Кава, създаден още през 1872 г. и разбира се – не пропускайте да го опитате.

60477

Пътувайте изгодно до своята любима винена дестинация с новата кредитна карта DSK-Wizz Air. Всеки път, когато плащате с нея, вие събирате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупки на услуги от сайта на Wizz Air.

*

Долината Дуро, Португалия

Долината започва от град Порто, където река Дуро се влива в океана. Тази област е включена в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Тя омагьосва с красотата си и с прекрасните си вина. Най-известното е портвайн. В долината Дуро можете да посетите винени хотели и да се включите в екологични речни круизи. Отбийте се в някои от винопроизводителните села като: Provesende, Favaios, Ucanha, Barcos и Salzedas.

60473

*

Истрия, Хърватия

Истрия е полуостров в Адриатическо море. Намира се в Северозападна Хърватия и определено е един от най-очарователните райони на страната. Почвата и климатът на Истрия са в основата на висококачествено червено грозде, от което се произвеждат вина с голяма плътност. Хълмовете и склоновете на полуострова са идеалното място за отглеждане на лозови масиви и чудесен декор по време на дегустация. Докато сте на Истрия, посетете базиликата "Света Мария на морето" или съчетайте виното с дегустация на мед в Ливаде.

60475

*

Долината на река Мозел, Германия

Долината на река Мозел е третият по големина винопроизводител в Германия, но често се смята за един от най-престижните. Тук се отглежда сортът Ризлинг- съветваме ви да го опитате. Местните вина са известни с аромат на пролетни цветове, блед цвят и плодова киселинност. Около 40% от лозята се намират по бреговете на реката, а останалите 60% са разположени по терасираните възвишения. Не пропускайте да видите най-стръмното лозе в света – Bremmer Calmont, чийто наклон е 65 градуса. Тук е позициониран и един от най-големите винопрозиводители в света – Мозел-Саар-Рувел. На година той произвежда над 850 000 хектолитра вина, най-вече бяло.

60479

*

Винарски регион Токай, Унгария

Токайският винен регион се намира в Североизточна Унгария. На територията на днешен Токай някога е имало активен вулкан. Той облагодетелства почвата и я превръща в идеално място за отглеждане на лозя. Тук, благодарение на влажността, се развива благородната плесен, наречена Botrytis Cinerea, която засяга гроздовите зърна. Най-известното вино, което също се казва Токай, се приготвя от сортове, които са засегнати от тези специални гъбички. Като цяло местните вина се характеризират с естествена сладост. Задължително посетете, прочутите по цял свят, Тоскайски изби. Те са прокопани в дълбините на вулканичните скали и често достигат до 30 км. Заради постоянната температура в тях се позволява запазването на вина, които са на над 300 години. Най-популярните лозарски изби са "Хетсоло", така че можете да започнете обиколката си именно от тях.

60471

Ако искате да се отдадете на винени удоволствия, доверете се на иновативната кредитна карта DSK-Wizz Air. Заповядайте в клон на Банка ДСК или на промо-щандовете на картата на партерния етаж в търговски център The Mall на бул. „Цариградско шосе“ в София, както и на двата терминала на Летище София. Там ще можете да получите информация за предимствата ѝ и да подадете заявление за издаването. Пазарувайте и пътувайте изгодно – възможно е!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин