Къде са най-чистите плажове в България и Европа? - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде са най-чистите плажове в България и Европа?
Автор: Peika.bg
Къде са най-чистите плажове в България и Европа?

Няма нищо, което да развали почивката ви така, както замърсена вода и инфекция, които ви затварят в хотелската стая до края на отпуската. Но как да разберете къде водата е чиста и кои са местата, които е добре да избягвате?

Всяка година Агенцията за околна среда на Европейската комисия изготвя доклад за качеството на водите за къпане през изминалия сезон. През сезон 2011 г. състоянието на крайбрежните води в България се е влошило в сравнение с предната година. Според доклада плажовете с най-ниско качество на водата в България са Северният плаж в Златни пясъци, Офицерският плаж във Варна и Попският плаж северно от Царево.

Като цяло на най-чиста вода в европейските плажни дестинации ще се радвате в Малта, Кипър, Гърция и Хърватия, където над 90% от крайбрежните води отговарят на най-строгите изисквания на ЕС.

За да проверите с какво качество е водата на плажа, на който отивате, достатъчно е да отворите интерактивната карта на приложението на Европейската комисия Eye-on-EarthНа нея можете да следите състоянието на плажовете в държавите от ЕС през сезона, както и сами да добавите оценка. Приложението има и версия на български език.

Доклада на Агенцията за околна среда можете да прочетете тук.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин