Къде се произвеждат 172 000 тона шоколад годишно + най-интересни шоколадови дестинации - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде се произвеждат 172 000 тона шоколад годишно + най-интересни шоколадови дестинации
Автор: Peika.bg
Къде се произвеждат 172 000 тона шоколад годишно + най-интересни шоколадови дестинации
Снимка: pexels

Сладък, деликатен, стоплящ сърцето. Някои хора истински се пристрастяват към него, но обикновено се наслаждават на тази зависимост. Да го има означава радост. Носи щастие, кара хората да се усмихват и да се чувстват добре. Не, не говорим за любов или романтика. Най-голямата сладост, най-голямата наслада: шоколад.

Ако сте любител на шоколада и едновременно пътешественик, трябва да знаете кои са най-добрите дестинации за вас. Ето защо направихме списък на страните, които произвеждат най-доброто в света. Преди да започнете да четете, трябва да ви предупредим: този списък ще ви накара да жадувате за шоколад дори повече от обикновено. 

Белгия

Белгия не е толкова голяма държава, но има над 2000 магазина за шоколад – този факт сам по себе си обяснява много. Белгийската любов към шоколада е толкова силна, че продължава да расте и нищо не може да възпрепятства това. Поради климата там е невъзможно да се отглежда какао, но това не означава нищо за страстните белгийски производители на шоколад. Те внасят необходимите съставки и произвеждат около 172 000 тона шоколад годишно. Белгийският шоколад е уникален и отличен, без изключения. Поради законовите разпоредби те трябва да съдържат най-малко 35% чисто какао, за да не намерите такова нещо като нискокачествен белгийски шоколад. Много компании все още правят сладките на ръка, следват традиционни рецепти и пазят тайните си формули за себе си. Предлагат се много разновидности, но най-популярният вид е пралине. Въведени за първи път през 1912 г., те се превръщат в символ на Белгия. 

Швейцария

Известен с отлично качество и още по-добър вкус, швейцареският шоколад е световно известен. Много популярни марки идват от страната. Може да не сте били в Швейцария, но най-вероятно в даден момент сте опитвали швейцарски шоколад. Lindt е най-популярната марка, широко продавана по целия свят. За разлика от много други, Lindt винаги поддържа много високо качество на своите продукти. Преди Втората световна война Швейцария изнася много шоколад, но днес голяма част от него се консумира от самите швейцарци. От всички страни в света Швейцария има най-високо потребление на глава от населението. Средностатистическият швейцарец изяжда над 10 килограма сладко годишно.

Съединените щати

Америка е най-големият производител на шоколад в света. В Съединените щати има много отлични магазини за шоколад, особено в Ню Йорк. Едно от необикновените неща за американския шоколад са многото фъстъци и бадеми, които съдържа. Около 40% от бадемите в Америка се използват като съставка на шоколада. Най-големият производител е Hershey's. Според разпоредбите продуктите на Hershey не са истински, тъй като съдържат твърде много растителни мазнини, но въпреки това са вкусни и американците ги обичат. Най-популярният продукт на компанията е барчетата. Шоколадовите блокчета се справят страхотно в Америка и не става въпрос само за Hershey's, но и за такива марки като Milky Way, Twix или Snickers.

Франция

Чели ли сте бестселъра на Джоан Харис „Шоколад“? Или сте гледали филма по него? Ако сте го направили, знаете каква френска магия се разпространява. Ако не сте, определено трябва, но не забравяйте да имате кутия с бонбони до себе си, докато гледате или четете. Франция е особено добра в производството на черни шоколади и такива, пълни с алкохол. Има и много вкусни трюфели и пралина. Освен това французите са майстори да го използват в десерти. Дори обикновен кроасан от местна пекарна е истинска наслада за сетивата.

Италия

Италия е един от най-големите производители в света. Това е фантастично както за количество, така и за качество. Най-популярният производител е Amadei, компания, създадена през 1990 г. Продуктите им са вкусни. Купуват какао директно от производителите, без никаква помощ от брокери, за да знаят точно кой и как са отглеждали зърната – това е една от причините шоколадите на Amadei да са толкова добри. Други известни марки включват Perugina Sutti, Venchi и Ferrero. Освен това италианците, точно като французите, правят отлични сладкиши.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин