Къде в Европа да посрещнем китайската нова година - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде в Европа да посрещнем китайската нова година
Автор: Peika.bg
Къде в Европа да посрещнем китайската нова година

Не е нужно да отидете чак в Китай, за да посрещнете традиционно по китайски новата година.

Независимо дали ще е посветена на куче, заек или дракон. Както се казва, ако планината не отиде при Мохамед, Мохамед отива при планината. В случая – китайците са по-близо от Китай. В някои от най-космополитните европейски градове има китайски квартали – Чайнатаун, в които тържествата по случай настъпването на новата година са не по-малко пищни в сравнение със самия Китай. 

Ето някои от любимите ни локации, където да посрещнете 4715-а година според китайския календар - Годината на петела. Китайската нова година през 2017 г. се празнува на 28 януари.

Белгия

По-значителни китайски квартали в Белгия има в Брюксел (близо до центъра) и в Антверпен (улица Van Wesenbekestraat). И двата представляват улички с магазинчета, ресторанти и супермаркети. Тук е най-доброто място, ако търсите китайски книги, DVD или CD, въпреки че около китайската нова година всички са затворени.

Къде в Европа да посрещнем китайската нова година

Франция

В Париж има няколко китайски квартала, най-големите от които са в 13-и район и в квартал Белвил. Там ще откриете най-добрата азиатска кухня. Тържествата около настъпването на Новата година според китайския лунен календар са едно от любимите и най-посещавани събития във френската столица. По улиците на Южен Париж има цветни шествия, танцьори, актьори, дракони и риби в най-различни нюанси и огромни знамена с китайски символи. Малък Чайнатаун има и в Лион.

Ирландия

Китайският квартал в Дъблин се намира на улица Парнел (Parnell Street) и в края на януари и началото на февруари освен шарен карнавал, там можете да видите филми, лекции, ателиета за изкуства и китайска опера!

Къде в Европа да посрещнем китайската нова година

Италия

Големи китайски колонии има в Рим, Миланои Прато. Можете да седнете в някой от китайските ресторанти, където ще ви предложат традиционно новогодишно меню, при това за по-малко от 15 евро на човек.

Великобритания

Празненствата по случай китайската нова година, които се провеждат на лондонския площад Трафалгар, са най-големите в света извън Китай. Включват танци, карнавал и шумни, цветни фойерверки. Чайнатаун в Лондон се намира в централния квартал Сохо, китайски квартали има и в ЛивърпулБирмингамМанчестър, НюкасълГлазгоуЕдинбург и Кардиф.

Къде в Европа да посрещнем китайската нова година

Холандия

Ако сте били в зоната на червените фенери в Амстердам, най-вероятно сте отскочили и до съседния китайски квартал. Или пък безславно сте го пропуснали. Тук уличните табели са на холандски и китайски и има впечатляващ будистки храм. По-малки квартали на китайската общност има в Хага и Ротердам.

По време на новогодишните тържества се провеждат кулинарни фестивали, демонстрации на бойни изкуства и празнични фойерверки.

Испания

В Испания няма китайски квартали в истинския смисъл на думата, но има големи китайски общности в по-големите градове и тук също можете да се присъедините към празненствата. В Мадрид се провежда голям парад от Пуерта дел Сол (Puerta del Sol) до площад Пласа де Еспаня (Plaza de Espana). Във Валенсия и Барселона се провеждат кулинарни и културни фестивали.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин