Как да подредим багажа си - хакове от професионалист - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да подредим багажа си - хакове от професионалист
Автор: Михаела Михайлова
Как да подредим багажа си - хакове от професионалист

Бас ловим, че всеки път когато тръгвате на път се чудите как да съберете в багажа си и да вземете всички онези любими дрежи със себе си. Е, и ние сме така. Днес ви срещаме с Марина - пътешественик, а по професия е Visual merchandiser. Ето какво има да ви каже тя:

Здравей, разкажи ни за теб?

Здравейте, казвам се Марина. Аз съм мечтател, пътешественик и авантюрист.  По професия съм Visual merchandiser – или човекът, който кара дрехите в магазините да оживяват около вас, а голямата ми страст е ездата. Създаването на съдържание за социалните мрежи е хоби, което се надявам някой ден да се превърне в занимание на пълен работен ден, защото ми носи огромно удоволствие.

Как да подредим багажа си - хакове от професионалист

Коя беше първата държава, която посети?

Франция и по-конкретно Париж, мястото, на което се връщам винаги с удоволствие, независимо от всичко.

Как реши да споделяш приключенията си в инстаграм?

Любовта ми към пътуванията ме накара да започна своя визуален дневник в Инстаграм пространството, за да споделям с други любители пътешественици своите преживявания. Обичам да пресъздавам местата, които посещавам по възможно най-приказния начин, отчасти защото съм перфекционист, но най-вече, защото съм романтична душа. Освен това обожавам да съчетавам тоалетите си с дестинациите, тъй като модата е другата ми голяма страст. Винаги подбирам внимателно, облеклото, което взимам с мен, за да пасва идеално на конкретната локация.

Би ли пътувала сама?

Пътувала съм сама, да. Работата ми ме заведе няколко пъти в малкото италианско градче Реджо Емилия, където успях да усетя Италия по различен начин. Места като това, които не са особено популярни ти дават друг поглед върху местната култура. Била съм в доста италиански градове, но никъде другаде не съм опитвала толкова вкусна храна, както в Реджо. Да пътуваш сам е вълнуващо и страшно и не може да се сравни с друга емоция, не знам дали бих се осмелила да пътувам сама за удоволствие, а не по работа, но кой знае, може би някой ден....

В коя държава се чувстваш като у дома?

Определено в Гърция! Дали защото всяка година съм там по няколко пъти или просто защото обожавам гръцките плажове, храната и топлото отношение на местните хора, със сигурност мога да кажа, че ми е като втори дом!

Какви са твоите „хакове“, когато планираш ново пътешествие? А как избираш къде да отидеш?

Проучвам внимателно кои са интересните места, които бих искала да посетя. За целта използвам Инстаграм – той е безкраен източник на вдъхновение! Там мога да си харесам хотел, в който бих искала да отседна, ресторанти, които да опитам, забележителности, които да видя – всичко! Има страхотни ‘travel’ акаунти, които дават много изчерпателна информация за местата, които посещават. Правя подробен план по дни къде и какво ще видя – избирам близки едно до друго места, които да комбинирам в един ден, за да не хабя време в придвижване. Проверявам работното време на музеите/градините, които палнирам да видя, за да ги разпределя правилно през деня и да не се окаже, че съм някое от предвидените места не работи, например. Купувам билети онлайн, за да не се редя по опашки. Знам, че звучи натоварващо, но повярвайте ми, пести много нерви и време по време на почивката, защото си планирал всичко и само се наслаждаваш на преживяванията. Естествено, хубаво е понякога да се оставиш на случайността, но основните неща трябва да бъдат планирани и подготвени.  

Как да подредим багажа си - хакове от професионалист

Като запален пътешественик сме сигурни, че си специалист в подреждането на багаж за път, какви съвети би дала на нашите читатели?

Най-напред проверете прогнозата за времето за дестинацията, на която отивате, за да не се окажете с няколко чифта сандали, вместо чадър, нищо, че е лято, например... Винаги носете козметиката си в мини опаковки, всички марки вече предлагат ‘travel size’ продукти. Ако пътувате с приятелки – уговорете се едната от вас да вземе сешоар/преса или маша/, друга да вземе паста за зъби и слънцезащита и така ще спестите място за повече тоалети J  Последната новост, която ще опитам на следващото ми пътуване са торбички за вакуумиране на дрехи със специален уред на батерии, защото няма как да поискате прахосмукачката от камериерката на хотела все пак, нали...?

Снимките ти са страхотни. Имаш ли хитринки за перфектен кадър?

Няколко! Както споменах, обичам тоалетите ми да си пасват с локацията. Това допринася особено много за красиви кадри, понеже създава усещане за цялост. Ако ще се снимам сред ботаническа градина или пред някой замък, избирам красива удобна рокля, която е разкроена в долната си част и позволява движения. Движенията са другото важно нещо, все пак не искате обикновената туристическа снимка, на която стоите като паметник, нали? Движете се, завъртете се или ако ви е неестествено – снимайте се в гръб, все едно се наслаждавате на гледката пред вас и сте част от пейзажа. Ако не искате да има хора в кадрите ви, идете рано на най-популярните места, а ако това ви идва в повече, просто почакайте търпеливо няколко минути – все ще има момент, в който тълпата се е разпръснала или помолете хората, които най-много ви пречат да се отместят – по всяка вероятност и те са на почивка и ще бъдат добронамерени, най-много да предложат да ви снимат с компанията. Светлината е важна -  най-красивите кадри стават по изгрев и по залез, яркото слънце е враг на добрия кадър, предпочитам облачното време за снимки. И най-важният трик – избършете си камерата, ако снимате с телефон!!!! Има огромно значение, гарантирам!

Кое предпочиташ да опознаваш България или света?

И двете! Преди време пътувах много из България и съм посетила повечето известни локации, а и доста неизвестни. Хубавото на тези пътешествия е, че не изискват особена организация, можеш да потеглиш към всяка точка на страната, дори за един уикенд. Сега съм на вълна опознаване на света, защото има още толкова много места, които искам непременно да видя! За съжаление стана доста скъпо да се пътува напоследък и ако преди 2020 посещавах по 6-7 дестинации на година, сега са едва 3-4. Но това прави пътуванията още по-скъпоценни.

Как да подредим багажа си - хакове от професионалист

Има ли място, на което не би отишла и защо?

Първосигнално не се сещам за такова място, което значи, че няма. Всяка дестинация има своя чар и култура, която ще те обогати. Пътуването е най-добрият начин да разшириш мирогледа си, да надградиш общата си култура, защото е преживяване, което нито един учебник не може да ти даде.

Коя е най-далечната и най-нестандартна дестинация на която си била и с какво те впечатли?

Тайланд. Толкова различно място от това, на което съм свикнала. Разкошна природа, изобилие от пресни плодове и морска храна, райски плажове. Но – мръсни улици, странна миризма, непоносима влага и горещина. Местните хора са дружелюбни, английският не им е силна страна, но лошата комуникация определно внесе доза смях в преживяването. Определено бих се върнала отново там!

Има ли място, на което се връщаш отново и отново без да ти омръзне.

Париж – любим град! Атмосферата там ме завладява напълно! С удоволствие се връщам там отново и отново, винаги има какво още да се види и всеки път си тръгвам от там безкрайно вдъхновена. 

Предпочиташ или отбягваш най-популярните дестинации?

Със сигурност не ги отбягвам. За да са популярни занчи има защо.  Дори и най – сниманите и известни локации има с какво да те изненадат според мен. Досега не ми се е случвало известна дестинация или забележителност да ме разочарова.

Имаш ли любима кухня и осмеляваш ли се да опитваш „улична храна“?

Любима кухня – определено италианската! Мога да живея изцяло на пица и паста без да ми омръзне! Най – интересната улична храна, която съм опитвала беше на рибен пазар в Тайланд – доста нетипично изживяване. 

С какво пътуваш най-често - самолет, влак, кола, автобус? Защо?

Самолет или кола са предпочитаните ми превозни средства, като и двете си имат предимства и недостатъци, но като че ли мъничко повече предпочитам колата – по-приключенско е и можеш да се насладиш на различни места до крайната цел. Няколко пъти съм обикаляла из Европа с кола и беше незабравимо!

Факт, който научи по време на пътуване, и те остави без думи? 

Креативността на човек на път с канселиран полет е безгранична!

Общуваш ли с местните или предпочиташ да се насладиш на пътуването си без да се запознаваш с тях?

Винаги е интересно да се запознаеш с някой местен, който може да ти покаже тайни местенца, които иначе няма как да откриеш, но определено не са ми цел този тип запознанства. Ако се случи е добре дошло, разбира се!

Блиц въпроси /с по една, две думи/

Без какво не тръгваш на път? Телефон, паспорт и пари, разбира се

Снимки с фотоапарат или телефон? И двете

Има ли дестинация, което ти носи негативни емоции? Не

Плануваш ли пътуванията си? Да, винаги

 Скъп хотел или палатка? Хотел, не е нужно да е скъп.

Коя е следващата ти дестинация? Надявам се Холандия

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин