Как да се предпазим от джебчии – 5 съвета - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да се предпазим от джебчии – 5 съвета
Как да се предпазим от джебчии – 5 съвета
Снимка: Thinkstock/Guliver

След като разкрихме кои са градовете с най-много джебчии в света, следват няколко съвета как да се предпазите от бързите, смели и сръчни почитатели на портфейлите ви. Може да ви се струва въпрос на здрав разум, но често забравяме някои основни правила за борба с тези туристически вредители:

1. Никога, никога, никога не дръжте портфейла си в задния си джоб, дори и джобът да е с цип или копчета – така той се превръща в много по-лесна мишена за сръчните ръце на джебчиите.

2. Бъдете нащрек за най-разпространените тактики за отвличане на вниманието – изпускане на нещо точно до вас, изпръскването ви с нещо (деца с воден пистолет, минувач със сандвич с много кетчуп и др.) или просто бутането с лакти. Когато минавате през тълпи, хванете здраво ценностите си.

3. Джебчиите често работят по двойки или в групи и не всички имат съмнителен вид. Внимавайте, защото често в схемите им участват дечица или възрастни хора.

4. Бъдете внимателни в тесни пространства или в подлези. Избягвайте да стоите до вратите на метрото, защото се случва група джебчии да мине през вас като вихър на излизане. Известни са и случаи, в които по тесни стълбища на забележителности (кули, църкви и други), джебчии се извиняват и задминавайки ви, си тръгват със съдържимото на джобовете ви.

5. Носете само най-необходимото в портфейла си. Ако не възнамерявате да шофирате, не вземайте шофьорската си книжка, оставете всички банкови и клиентски карти, документи на автомобила, талони и подобни, които няма да използвате, у дома. Колкото по-малък е обемът на портфейла ви, толкова по-малка е вероятността да привлече погледа на джебчиите.

Имайте предвид и нещо друго – не всички крадци действат на принципа „вземи и бягай“. Някои са изключително изобретателни в методите си на „работа“. Секунда невнимание може да ви коства много нерви и пари след това. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин