Как да запазите кожата си здрава, докато пътувате? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да запазите кожата си здрава, докато пътувате?
Автор: Peika.bg
Как да запазите кожата си здрава, докато пътувате?

Кожата е най-добрата защита срещу всички видове нашественици, така че грижата за нея е от първостепенно значение, когато сте на път.

Всяка рана и инфекция, особено причинена от непознати за тялото външни влияния (по-суров климат, опасни насекоми, вредители) може да ви създаде проблем, така че е добре да знаете как да се погрижете за себе си.

Най-важното правило, което важи за всички кожни раздразнения, е - не се чешете. Това само може да влоши състоянието ви.

Кожата осигурява отлична защита срещу агресивни микроби и предпазва от много паразити, които биха искали да влязат в тялото ви. Ако пътувате в страни с по-топъл от нашия климат, има голяма вероятност да бъдете ухапани или ужилени от насекомо, което понякога води до инфекции.

Ето някои от най-често срещаните раздразнения на кожата и как да се справите с тях:

Сърбеж

Сърбежът най-често се появява, за да насочи вниманието ви към мястото, на което насекомото се кани да ви ухапе/ ужили. То обаче може да е и реакция на тялото от чужд протеин, привнесен от комар, кърлеж, слюнка на пиявица или червей. Ако видите, че вече имате ухапване/ ужилване, и почешете мястото, това може да доведе до развитие на инфекция. Охлаждането на кожата спомага за облекчаване на сърбежа. Ако имате възможност, си вземете хладен душ или просто полейте мястото със студена вода. След това можете да се намажете с крем, който да успокои кожата ви. Ако оплакванията ви продължат и мястото на ухапването продължава да е червено или ако има рана, е най-добре да потърсите съвет от лекар.

Възпаление и подуване

Възпалението и подуването сигнализират, че тялото се бори с инфекция. Ако засегнатата област е малка, я почистете със сапун и вода, след това използвайте антисептичен разтвор. Ако това ви се случва в тропиците и не отминава дълго време, може да се наложи да минете един курс с антибиотици, затова най-добре се консултирайте с лекар. Задължително е да го направите, ако имате температура.

Гной

Ако от мястото на ухапването се появи жълта, зелена или белезникава течност (в допълнение със силна миризма), то тогава забравете за самолечение и потърсете лекар. Добре е да знаете от какво сте алергични, за да бъде избран най-подходящият за вас медикамент. Ако сте на място, на което няма адекватна лекарска помощ или достъп до антибиотици, можете два пъти на ден на почиствате мястото с разтвор от вода с калиев перманганат или с разреден йод, докато откриете възможност за лечение.

Лющене на кожата

Лющенето на кожата е често срещано при екземи и други алергични кожни състояния. То може да се засили при горещ климат, най-вече заради прекомерното изпотяване на тялото. Ако състоянието на кожата не е много тежко, просто редовно използвайте овлажняващи кремове. В тропиците обаче този симптом може да е свързан с гъбична инфекция, особено ако лющенето е в гънките на кожата. За да се отървете от неприятното състояние, използвайте противогъбичен крем. Носенето на свободни и памучни дрехи ще ви помогне да избегнете проблема.

Промяна на цвета на кожата

Когато пътувате до по-екзотични места, ухапванията от комари могат да не избледнеят седмици наред, а парването от медуза може да остави пигментно петно и по няколко месеца. Промяната в цвета на кожата в следствие на подобни "нападения" не е чак толкова притеснителна. Ако не сте много суетни, лечението и премахването им може да изчака, докато се приберете вкъщи.

Грижа за кожата

Грижата за кожата означава разумно, а не маниакално, почистване, прилагане на продукти с антисептично действие на засегналите места и... както казахме не еднократно - без чесане. Пригответе си няколко кремчета и таблетки за различните видове раздразнения на кожата. Нека да са с размери, удобни за пътуване, за да можете да ги носите винаги в себе си и да предотвратите нежелана инфекция.

Приятни и безопасни пътешествия!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин