Как да живеем под наем без наистина да плащаме наем? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да живеем под наем без наистина да плащаме наем?
Автор: Peika.bg
Как да живеем под наем без наистина да плащаме наем?
Снимка: pexels

Сега ще ви разкажем за една необичайната система за отдаване под наем без наем в Южна Корея, за която може и да не сте чували, а тя дълго време облагодетелства наемодателите и наемателите.

В схемата "jeonse" наемателите внасят депозит обикновено на стойност до 70% от стойността на жилището, след което живеят без да плащат наем две години, докато наемодателят върне цялата сума.

Това е печелившо за жителите и собствениците в продължение на години, тъй като цените на жилищата се покачваха и лихвените проценти бяха високи: заемът, който наемателите плащаха, за да увеличат депозита си, беше по-евтин от наема, а наемодателите получиха безлихвен заем, който да разпределят както пожелаят.

Наемането на Jeonse е особено популярно сред хората на 20-30 години, които не могат да си позволят пълната цена на жилище, но могат да използват системата, за да се докоснат до корейската мечта за собственост на жилище.

Ключова характеристика, уникална за пазара на жилища в Корея, е „jeonse“, което означава, че наемателите плащат еднократен възстановим депозит в началото на периода на лизинговия договор и не плащат никакви или малки месечни наемни вноски. 

При изтичане на периода на договора за наем, този първоначален еднократен депозит се възстановява изцяло на наемателя. Това е в контраст с повечето лизингови пазари по света, които обикновено се състоят от месечни наемни плащания в допълнение към гаранционен депозит (равняващ се на един до три пъти месечния наем), използван за покриване на пропуснати наемни плащания или възстановяване на повредени зони. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин