Как хората по света празнуват Великден? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как хората по света празнуват Великден?
Автор: Елена Исаева

Великден, значим религиозен празник в чест на възкресението на Исус Христос, се празнува по целия свят с различни традиции и обичаи. От религиозни обреди до светски празници, Великден е време на радост, обновление и размисъл. Ето един поглед към това как хората по света празнуват Великден.

Съединени щати: Търсене и паради на великденски яйца

Как хората по света празнуват Великден?
Снимка: pixabay.com

В Съединените щати Великден се отбелязва с различни традиции, включително търсене на великденски яйца. Децата с нетърпение търсят скрити яйца, пълни с бонбони и малки играчки. Много градове също са домакини на Великденски паради, включващи сложни плувки, цветни костюми и празнична музика.

Обединено кралство: Великденски бонета и горещи кифли

В Обединеното кралство великденските паради с бонета са ценена традиция. Деца и възрастни създават и демонстрират своите украсени шапки в празнични шествия. Горещи кръстосани кифлички, подправени сладки кифлички с кръст отгоре, също са популярно великденско лакомство, на което се наслаждавате през сезона.

Гърция: Служби за среднощно възкресение и празник

Гръцките православни християни празнуват Великден с тържествени среднощни служби на Велика събота. Службата за възкресение е акцент със символичното предаване на Светата светлина. След службата семействата се събират на грандиозен празник, прекъсвайки постите с традиционни ястия като агнешко и цуреки, сладък великденски хляб.

Италия: Скопио дел Каро (Експлозия на каруцата)

Във Флоренция, Италия, се провежда уникална Великденска традиция, наречена "Scoppio del Carro". Каруца, пълна с фойерверки, се запалва пред Дуомото, символизирайки добра реколта и носеща благословии за следващата година.

Испания: Шествия на Semana Santa

Испания е известна със своите сложни процесии Semana Santa (Страстната седмица). Тези религиозни паради включват качулки с качулки, богато украсени плавателни съдове, изобразяващи библейски сцени, и ритмичен звук на барабани. Всеки регион в Испания има своите отличителни традиции на Semana Santa.

Полша: Śmigus-Dyngus (влажен понеделник)

В Полша Великденският понеделник се празнува с игривата традиция на Śmigus-Dyngus, известна още като Мокър понеделник. Хората игриво се плискат с вода един върху друг в жест на пречистване и подмладяване, символизирайки пристигането на пролетта.

Швеция: Великденски вещици и огньове

В Швеция децата се обличат като великденски вещици, подобно на костюми за Хелоуин, и ходят от врата на врата, разменяйки рисунки и картини за бонбони. В някои региони се палят и великденски огньове, които символизират края на зимата и настъпването на пролетта.

Австралия: Великден Билби Шоколад

В Австралия се полагат усилия за повишаване на осведомеността относно застрашените видове чрез популяризиране на шоколадови билбита вместо традиционния великденски заек. Инициативата Easter Bilby подкрепя опазването на дивата природа.

Филипини: Пабаса и процесии

Във Филипините Страстната седмица се отбелязва с различни религиозни обреди. Pabasa, пеене на Страстите Христови, се провежда непрекъснато в много общности. Чести са и процесиите със статуи в реален размер, изобразяващи библейски сцени.

Русия: Великденски яйца и Кулич

В Русия великденските яйца играят централна роля в празненствата. Хората си разменят сложно украсени яйца, а семействата посещават среднощни църковни служби. Кулич, сладък, втасал хляб, често се пече и споделя по време на Великден.

Етиопия: Фасика (православен Великден)

Етиопските православни християни празнуват Фасика, тяхната версия на Великден, с религиозни служби, празници и прекъсване на поста. В някои региони традиционните игри и танци също са част от празненствата.

Индия: Великденски шествия и празници

В Индия християнските общности празнуват Великден с тържествени процесии, църковни служби и празнични ястия. Приготвят се специални великденски ястия и десерти, отразяващи разнообразните кулинарни традиции в страната.

От тържествени религиозни церемонии до безгрижни и цветни празници, Великден е време, когато различни култури изразяват своята радост и почит по уникален начин. Независимо дали чрез традиционни религиозни практики или по-модерни и светски обичаи, духът на Великден отеква в световен мащаб като време на обновление, надежда и празнуване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин