Как игрите за компютри влияят положително на развитието на мозъка? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как игрите за компютри влияят положително на развитието на мозъка?
Автор: Peika.bg
Как игрите за компютри влияят положително на развитието на мозъка?
Снимка: pixabay

Играенето на видео игри е сред любимите занимания на деца и тийнейджъри, което кара някои родители да се притесняват, че техните наследници може би не си правят добра услуга, седейки пред екрана с контролер в ръка. Ние обаче сме на мнение, че не бива да се притеснявате чак толкова много. И ще ви обясним защо.

По никакъв начин не твърдим, че децата трябва да прекарват целия си ден пред екрана, играейки любимите си заглавия. А те определено биха го направили, ако им го позволите. Мислим обаче, че ако това се случва в контролиран от родителите период от време, игрите всъщност могат и да помогнат на развитието на детския мозък. Ето и как може да се случи това.

Решаването на проблеми - едно важно умение

Видео игрите далеч не са толкова лесни, колкото много родители вероятно си мислят. Напротив, има толкова трудни сред тях, че дори възрастен би захвърлил контролера, отказвайки се за пореден път да победи финалния бос в края на играта.

Именно това обаче помага на децата в тяхното развитие, когато играят. Те свикват с мисълта, че дадено заглавие ще ги изправи пред трудности, с които да се справят. Те ще свикнат да решават проблеми и загадки, за да могат да продължат прогреса си. А впоследствие ще пренесат това умение и в реалния си живот, можете да бъдете сигурни.

Развитие на въображението

Не случайно казват, че видео игрите започват все повече и повече да заприличват на игрални филми. Напредъкът на технологиите позволява образите в игрите да изглеждат така, сякаш са създадени за мултимилионен филм с най-добрите специални ефекти. Цветове, образи и картини се преплитат в едно, а разкриването на нови и нови светове помага на децата да стимулират и развиват своето въображение.

Създаването на нови приятелства и по-добра комуникация

Установено е, че децата, които имат проблеми да комуникират с връстниците си в реалния свят, могат да подобрят социалните си умения благодарение на гейминга. Както вероятно знаете, много от подрастващите играят видео игри в режим на мултиплейър, което ги свързва с други играчи от цял свят. Повечето от тях вече използват слушалки с микрофони, което им позволява да водят съвсем истински разговори в реално време. Така детето ви не само ще упражнява чуждите си езици, но ще стане и по-умело в комуникацията.

Игрите помагат на концентрацията

Някои изследвания показват, че децата, страдащи от ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) всъщност успяват да подобрят концентрацията си, когато играят видео игри. Установено е, че деца с подобни проблеми често остават толкова запленени от случващото се на екрана, че всъщност успяват да подобрят умението си да се фокусират върху това, което правят.

По-добър мултитаскинг? Възможно е!

Отлично запознатите с гейминга знаят, че видео игрите често изискват умение в т.нар. мултитаскинг - правенето на няколко неща по едно и също време. Добър пример за това са екшън игрите, където на моменти се налага да управлявате автомобил и да стреляте по враговете си по едно и също време. Подобен тип ситуации помагат на геймърите да развият своите умения за мултитаскинг, научавайки се правят няколко неща в един и същи момент.

Понижаване на стреса

Изследователите са установили, че видео игрите могат да действат и терапевтично на човешкия мозък. Ако детето ви е имало стресиращ ден в училище, една кратка гейминг сесия може да му подейства положително. Подобно на четенето или гледането на хубав филм, геймингът може да те пренесе в един по-интересен и по-добър свят, където мечтите са възможни, а добрите герои винаги побеждават.

Заключение - струват ли си видео игрите?

Смятаме, че определено отговорът е “да”. Геймингът предлага някои безспорни ползи, като например тези, които изброихме в този текст. Но както заявихме, родителите следва да внимават за времето, което децата им прекарват пред екраните. Нищо не е в полза, когато се прекалява с него, дори и витамините. Ако хобито на вашето дете са игрите, а то му се отдава в разумен период от времето си, не се тревожете - нищо лошо няма да се случи с него. Напротив, смятаме, че относно развитието му ще има и някои добри ефекти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин