Как правилно да подредим раницата за път? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как правилно да подредим раницата за път?
Как правилно да подредим раницата за път?

Един няколкодневен преход пеш или с колело е чудесен начин да достигнете до непознати места и да изживеете приключения, които ще помните дълго.

Но – винаги има едно "но". За да ги помните с добро, важно е да обърнете на няколко важни момента в подготовката на багажа, така че да не се откажете набързо от подобни начинания за в бъдеще.

По време на преход – независимо дали за един или няколко дни, тежестта на целия свят е на раменете ни – буквално. Раницата трябва да съдържа всичко онова, от което ще имаме нужда, както и редица неща, от които по-добре да нямаме нужда, но няма как да пренебрегнем. Сред природата трябва да сме готови за всичко, а разчитайки само на собствените си сили и умения, колкото по-подготвени сме, толкова по-голям шанс има да се справим с евентуални затруднения. Правилният избор на багаж и екипировка е важен, но също толкова важно е и как я подреждаме. Прекалено тежката или небалансирана раница не само ще намали скоростта ни на движение и издръжливостта в дългосрочен план, но и ще доведе до физически дискомфорт и дори травми.

Как правилно да подредим раницата за път?
Снимка: 360mag.bg

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ:

Удобство 

В случай на внезапно изсипал се дъжд, последното, което искате, е да се ровите в раницата. Дръжте нещата от първа необходимост (водоустойчиво яке или дъждобран, вода, малко храна, челник, карта) на най-удобното място – в горната част на раницата.

Баланс

Няма по-неприятно нещо от раница, която непрекъснато се криви настрани или дърпа назад. За да избегнете борбата с гравитацията и болките в гърба, позиционирайте тежките неща (палатка, рейки, колчета, готварско оборудване) в долната част на раницата, близо до гръбнака.

Компактност

Не оставяйте незапълнен дори сантиментър – в началото отпуснете всички ремъци на раницата и натъпчете всяко празно място с дрехи и пакети с храна (не сгъвайте дрехите, а ги навивайте на руло; храната има един и същи вкус, дори когато е малко смачкана), след което ги стегнете хубаво, за да избегнете въздушни джобове и кухини.

Организираност

Не оставяйте неща, които да висят отвън на раницата (обувки, каска, спален чувал). Освен че е неудобно и не изглежда добре, могат лесно да се измокрят, изцапат или закачат на дърво.

Как правилно да подредим раницата за път?
Снимка: 360mag.bg

И ОЩЕ:

Вземете само най-необходимото. Теглото на раницата не трябва да е повече от 1/5 от собственото ви тегло (за 60-килограмов човек, раницата трябва да е не повече от 12 кг). Най-тежките части от екипировката винаги са самата раница, спалният чувал и палатката, така че ако искате да оптимизирате теглото, започнете от тях. В летните месеци например, може да замените палатката с водоустойчиво платнище и мрежа против комари.

Избягвайте памука, когато става въпрос за дрехи. Той е тежък, изберете леки синтетични и високотехнологични материи и заложете на повече дрехи, които могат да се носят на слоеве, отколото на по-малко, но по-обемни дрехи.

Един чифт дрехи и чорапи сложете вътре в спалния чувал. Самия него увийте в непромокаем плик (торба за боклук върши идеална работа), така че в случай на продължителен порой да имате чифт сухи дрехи.

Чувалът се слага на дъното на раницата по ширина. Палатката е над него, също по ширина. Ако вместо нея използвате водоустойчиво платнище, може да го държите и в горната част на раницата, така че да ви е под ръка в случай на внезапен дъжд.

Ако раницата ви няма метални рейки, сгънете шалтето и уплътнете гърба с него. Така ще подобрите цялостната структура и раницата ще е по-удобна.

Ако носите примус или допълнителни бутилки с гориво, сложете ги прави в долната част на раницата. Но в случай, че обикаляте из планински местности, може да си спестите излишно телго – почти навсякъде има достатъчно сухи дърва за огън.

Как правилно да подредим раницата за път?
Снимка: 360mag.bg

Дрехи, пликове с храна и посуда за готвене се слагат в основното отделение на раницата. Към храната има два подхода – пакетирате в три отделни плика продуктите за закуска, обяд и вечеря; или пък разпределяте на дни и пакетирате в отделни пликове дневните дажби. Ако основното ви хранене ще е сутрин и вечер, а през деня ще разчитате на бърз приток на калории от енергийни блокчета, ядки, шоколад и плодове, дръжте ги в горния джоб на раницата. Посудата може да сведете до минимум – малко канче за варене на вода и по-голямо за готвене (в идеалния случай двете се побират едно в друго), и вилица/лъжица (още по-добре – спорк).

Горната част на раницата се пълни с нещата от първа необходимост – водоустойчиво яке, аптечка, карта, фотоапарат, вода. Ножът, ясно е, трябва да е с подходящ калъф и на колана, в противен случай – в горния джоб, за бърз и удобен достъп.

Ако не можете да сместите всичко вътре, намалете багажа или помислете за друга раница. Разбира се, винаги е по-добре да се движите с колкото се може по-малко тежест на гърба си, което допълнително ще увеличи способността ви да преодолявате повече разстояние за по-кратко време. Затова преценете внимателно багажа и вземете само най-необходимото.

И не забравяйте – всичко тежко трябва да е в основата, така че да е близо до центъра на тежестта на тялото – за мъжете това е по-близо до кръста, за жените – по-ниско, към основата на гръбнака. Когато опаковате багажа и пристегнете всички ремъци на раницата, в идеалния случай тя стои права от само себе си, стабилна на дъното си. Сложете я на гърба си и преценете – не би трябвало да се усетите прекалена тежест, пристягане в раменете или болки в гърба. Дори най-лекото лекото неудобство в началото ще се превърне в мъчение само след няколко часа, да не говорим за края на деня.

Текст Диана Петрова. Още статии от нашите приятели списание 360° можете да четете  тук!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин