Как река изчезна за 4 дни? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как река изчезна за 4 дни?
Автор: Peika.bg
Как река изчезна за 4 дни?

Сигурно не сте си представяли, че една река може да изчезне напълно в рамките само на няколко дни.

Зад скоростното изчезване на Слимс ривър обаче не седи нещо свръхестествено или дори предположение за такова. То е просто резултат човешката намеса, оказала огромно въздействие върху климатичните промени.

Този рядко наблюдаван феномен е наречен "речно пиратство" и се случва когато потокът на една река се улавя от друга. Според исторически свидетелства обикновено са нужни хиляди години, за да се случи подобно събитие

В случая със Слимс Ривър, захранвана от Канадския ледник Каскавулш, тя е била приобщена“ към Каскавулш ривър за само 4 денаТова се случва, вследствие на бързото топене на ледовете в последните години. От гледна точка на бързината на геоложките процеси може да бъде класифицирано като „моментално“, като най-вероятно резултатът от промените най-вероятно ще е перманентен.

Преди
водите на реката да се вливали в Берингово море чрез езерото Клуейн, намиращо се сред Скалистите планини в югозападната част на страната. Сега те са се пренасочили в югозападна посока и така достигат до Тихия Океан.

Този канадски феномен е наистина исторически, не само заради изключително бързото темпо, с което се е развил, но и защото за пръв път причината за речно пиратство е човешката дейност!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин