Как ще се отрази Brexit на пътуването във Великобритания? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как ще се отрази Brexit на пътуването във Великобритания?
Автор: Peika.bg
Как ще се отрази Brexit на пътуването във Великобритания?
Снимка: Sounds of Great Britain

За чужденците ще е по-евтино да пътуват във Великобритания, за британците – по-скъпо да пътуват в чужбина.

Британската преса коментира какви са възможните последици за туризма от излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Ето някои от акцентите, които се срещат най-често в изданията от Острова:

Поевтиняване на паунда (и на пътуването до Великобритания)

И ако поевтиняването на паунда, вече факт, е лоша новина за пътуващите в чужбина британци, то за чужденците ваканция в Англия ще излиза по-евтино.

Криза в обслужващата сфера

Една от опорните точки на тези, които подкрепят излизането от ЕС, е преразглеждане на политиката за имигрантите и намаляването на новопристигащите в Кралството чужденци. Доклад на Асоциацията на британските туристически агенти обаче посочва, че около 70% от работните места в туристическия сектор в Лондон са зависими от мигрантите. Ограничаване на чужденците означава и вероятност от недостиг на работна ръка в сектора.

Увеличение на цената на самолетните билети

Излизане на Великобритания от ЕС означава и предоговаряне на споразуменията за въздушното пространство, което ще окаже влияние на цените на самолетните билети. Действащото споразумение „Отворено небе“ дава възможност за повече маршрути, повече авиолинии и по-добри такси за полетите в рамките на Европейския съюз. След напускането на Обединеното кралство обаче тези привилегии вероятно ще изчезнат, с което и ще се повишат цените, дори и на нискобюджетните авиокомпании.

По-малко чужденци във Великобритания

Проучвания сочат, че една трета от германците, италианците и испанците, както и една четвърт от французите са по-малко склонни да пътуват до Великобритания при излизането й от ЕС. При американците и канадците процентите са съответно 12 и 10.

И все пак...

Процесът на излизане на Великобритания от ЕС ще отнеме между 2 и 4 години, така че процесите няма да се развият рязко и неочаквано. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин