Какаду - място, недокоснато от цивилизацията - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какаду - място, недокоснато от цивилизацията
Автор: Peika.bg
Какаду - място, недокоснато от цивилизацията

Какаду е най-големият национален парк в Австралия и е място, където може да забравите, че цивилизацията съществува. 

Спокойно можем да кажем, че негативните ефекти от човешката дейност са подминали както флората и фауната, така и хората, които живеят там.

Името на парка – Какаду, идва от названието на един от аборигенските езици, който се е говорил в северните части на територията му. Той се простира на над 20 000 кв. км (за сравнение – колкото територията на Словения) и се намира в северната част на Австралия. В този уникален национален парк посетителите могат да се потопят в една от най-древните култури, оцелели и до днес – аборигенската, която има над 50 000-годишна история. В Какаду може да видите древни скални рисунки, датиращи от повече от 20 000 години, както и по-скорошни, изобразяващи едни от първите срещи с европейците.

Какаду - място, недокоснато от цивилизацията


Въпреки че животът им неизбежно се е променил след сблъсъка със западната култура, аборигените са запазили много от традициите си. Племената продължават да прекарват основна част от времето си в лов на животни, риба или обработване на земята, точно както са правели предците им преди хиляди години. Тук пътешествениците наистина се чувстваш така, сякаш са се върнали назад във времето. 

Освен с богата история, Какаду може да се похвали и с удивителна природа – над 2000 вида растения, сред които лилии, мангрови дървета и мусонни гори. Едни от най-големите забележителности пък са живописните водопади Туин фолс и Джим Джим. Разнообразието на животински видове също е огромно.

Някои дори наричат Какаду „Раят на птиците“, тъй като там се намират едни от най-големите популации на редки птици в света. Друго нещо, с което е известен националният парк са крокодилите – той е дом на около 10 000 представители на крокодилите на Джонстън и соленоводните (гребенести) крокодили живеят в Какаду. Последните се считат за най-големите влечуги, които обитават планетата в наши дни. Възрастните екземпляри могат да стигнат до над 7 м дължина и тегло повече от тон. Затова при разходка в Кaкаду туристите трябва да са изключително внимателни – има регистрирани фатални случаи на нападения от крокодили.

Какаду - място, недокоснато от цивилизацията
Снимка: brianjobson/Flickr

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин