Каква екипировка ни е необходима за зимен преход в планината? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каква екипировка ни е необходима за зимен преход в планината?
Автор: Peika.bg
Каква екипировка ни е необходима за зимен преход в планината?
Снимка: pexels

Сезонът на пешеходния туризъм не трябва да приключи с пристигането на зимата. С правилното облекло можете да се наслаждавате на любимите си туристически пътеки през цялата година! Онова, която не бива да подценявате са суровите условия през зимата и важността на добрата екипировка.

Ето ви и няколко съвета:

Правило номер едно на зимния туризъм: Не се мокрете!

Повечето хора смятат, че зимното облекло трябва да ги топли. Но това е само част от уравнението. Доброто зимно облекло трябва да Ви държи топло и сухо. Да ви е студено и да сте мокри е положение, което може да ви вкара в изключително опасна ситуация. Водата отвежда топлината от тялото 25 пъти по-бързо от въздуха. Тази скорост на охлаждане може бързо да стане неустойчива и да намали вътрешната ви температура за минути. 

Добрата новина е, че има само два начина да се намокрите: отвън и отвътре.

Външните фактори са доста очевидни. Дъжд, топящ се сняг, стъпване върху лед или локва. Най-малко очевидният фактор е намокрянето отвътре. Физическото натоварване ще ви накара да се изпотите. Може да имате перфектно водоустойчива обвивка отвън, но ако прегрявате и се потите под слоевете дрехи, все още сте в опасност. И след като спрете да се движите, цялата тази пот ще започне да охлажда основната ви телесна температура много бързо.

Наслояване на дрехи за студено време и зимен туризъм

Тази често погрешно разбирана концепция е в основата на това как да се обличате за всяка зимна дейност на открито. Трябва да можете да коригирате слоевете си, за да съответстват на текущото ви ниво на движение.

Започнете с основен слой, който улавя тънък слой топлина срещу тялото ви и отвежда влагата, ако започнете да се потите. Синтетиката или мериносовата вълна са идеални материали. Памукът трябва да се избягва, тъй като задържа влагата.

Следва междинен слой, който осигурява по-голямата част от вашата изолация, улавя топлината на тялото ви, за да ви стопли. Обичайните средни слоеве са пухени или синтетични пухкави якета. Можете също така да разделите междинния си слой на две части: полар и леко пухкаво яке. Това ще ви предостави повече слоеве, през които постепенно да преминавате, докато телесната ви температура се променя по време на прехода.

И накрая, трябва да имате водоустойчива външна обвивка. Това ще ви предпази външната влага и ще блокира вятъра - вятърът бързо ускорява охлаждането по същия начин, както го прави водата (още повече, ако има налична влага). Ако денят е спокоен и ясен, може изобщо да не е необходимо да го носите, но винаги се препоръчва да го носите със себе си.

Една често пренебрегвана част от системата за наслояване е да имате удобно място, където да поставите вашите дрехи, когато не ви трябват – ето защо е толкова важно да имате раница със себе си.

Ако нямате къде да поставите слоевете си, ще се изкушите да ги оставите върху себе си. В момента, в който почувствате, че ви става прекалено топло, трябва да спрете, да отворите ципа, да повдигнете ръкавите си или да съблечете слой.

Обратно, в момента, в който започнете да се чувствате леко охладени, трябва да добавите слой - много по-лесно е да останете топло, отколкото да се стоплите. Този процес трябва да бъде лесен, бърз и удобен.

Кои са останалите неща, които трябва да добавите към облеклото си? Първото и най-важно - вълнена или синтетична шапка. Главата ви също трябва да бъде предпазена от студа. Заложете и на лента за глава от топла материя, която да покрива добре ушите ви, тъй като те измръзват най-6ързо. Шалът и ръкавиците дори няма нужда да ги споменаваме - те са задължителни. Не забравяйте и слънчевите очила с UV защита, които ще препазят очите ви от ослепяващия сняг, в който се отразява слънцето. слънцезаящитата също е много важна, именно за да не изгорите от силното слънце високо в планината.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин