Какво да видите на коледния базар в Прага - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да видите на коледния базар в Прага
Автор: Мира Янева

Ако още не е станало ясно, много обичаме коледни базари. А този в Прага е един от най-посещаваните в Европа, което донякъде обяснява и ежегодното му разпростиране на все по-голяма площ в Стария град, като днес се разполага и на целия площад Венцеслас. Подготвили сме ви малък пътеводител, за да знаете какво да очаквате там и къде да го намерите.

Елхите

И в Стария град, и на площад Венцеслас има по една голяма елха. Всяка година тези дървета се доставят от горите на планината Кърконоше, за да създават празнично настроение и през деня, и нощем, когато засияят с лампичките си.

Оборът и децата

В центъра на коледния базар има малък обор с живи животни – магаре, коза и овца, които децата могат да разходят. Този малък селскостопански кът трябва да напомня за яслите, в които се е родил самият Христос. Има също така и макет на сцената на Рождество – с Младенеца в яслите, Йосиф, Мария и влъхвите.

Базарът

Самият коледен базар е съставен от дървени, подобни на планински хижи къщички. Оттук можете да си купите всякакви ръчно изработени неща – бродерия, керамични фигурки, кукли, дървени играчки, стъклени предмети, ръчно направени ароматизирани свещи, шалове...

Анти-студ

И понеже в Прага си е студеничко през зимата, не е нужно да зъзнете, докато обикаляте между щандовете на коледния базар. Вместо това се стоплете вътрешно със сваржак (греяно вино). Някои по-ексцентрични натури предпочитат да се топлят с чешка бира, въпреки че затоплящият й ефект не е доказан. Но пък бирата е доказано добра. На шиш се въртят цели печени прасенца, а наденичките цвъртят на огъня. За десерт – триделник. Това е специфичен десерт, който няма как да не забележите – сладко тесто се навива на дебели шишове, след което се пече на открит огън и се овалва в захар и орехи.

Коледното шествие

На деня на Свети Николай (5 декември) през Стария град минава празнично шествие, начело със самия Свети Николай (Микулаш). Децата трябва да му изпеят песничка или да му кажат стихче, за което получават награда – сладкиш. Микулаш е придружен от дявол и ангел и според вярванията непослушните деца ще бъдат взети в торбата на дявола.

 

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин