Какво може да видите в Абърдийн - гордостта на Шотландия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво може да видите в Абърдийн - гордостта на Шотландия
Автор: Елена Исаева

Древният шотландски град Абърдийн, основан през 893 г. е разположен между устията на реките Дон и Дий. Той е главно пристанище и важен търговски и административен център на Шотландия. Градът е много красив и много зелен. Известен е с многобройните си паркове, богати на растителни видове ботанически градини, откъдето идва и прозвището му Цветето на Европа. Най – красивите атракции са Зимните градини в парка Дъди, където се отглеждат рози, милиони екезмпляри нарциси и минзухари.

Други имена, с които е познат града са Гранитния град, поради факта, че повечето сгради са построени от строителния материал гранит и също така го наричат Нефтена столица на Европа, заради близостта му с находищата на нефт в Северно море.

Какво може да видите в Абърдийн - гордостта на Шотландия
Снимка: pixabay

Градът е богат и на много исторически сгради, музеи и галерии. Ето и някои от по – интригуващите сред тях, които може да посетите:

1.     Музеят Толбут, където се съхранява историята на града.

2.     В морският музей може да се видят процесите на корабостроенето, прозиводството на масло и риболова.

3.     В галерията на изкуството хората с изтънчени вкусове могат да се насладт на богати колекции от прозиведения на изкуството.

4.     За да разнообразите културно – опознавателната си разходка може да отидете на градския плаж на Абърдийн, с който градът се гордее и представя като курортен град. Тук местните забягват макар и за кратко, за да разтоварят и олекотят и без друго натоварените и забързани дни.

5.      Старият град е много приятен за разходка, разположен е в севрната част на града.

6.     Градските театър, галерия и библиотека придават друг облик на града и възможност да бъде опознат от друг ъгъл. Построени в полукръг, те представляват архитектурен ансамбъл. В близост до площада се намира паметникът на най - известният шотландски поет Бърнард Шоу.

7.     В Абардийн има изобилие от църкви.

Какво може да видите в Абърдийн - гордостта на Шотландия
Снимка: pixabay

8.     В града са обособени няколко места със статут на пазари, където може да се купят от пресни плодове и зленчуци до най – дребните и в повечето случаи ненужни вещи, купени подобни места, както и малки сувенири за спомен.

9.     Многобройните красиви градини, богати на разнообразие от пъстри цветя също предлагат друг тип опознаване на Абърдийн. В някои са разоложени импровизирани сцени амфитеатрално, където се провеждат концерти на открито. В градините местните и някои от туристите ходят на пикник. Цели семейства си организират там срещи. Сред по – известните са Виктория парк, парк Hazlehead  и други.

10.  Градската ботаническа градина предлага също голямо униклано цветно пространство за пълноценен отдих и уединение. Ботаническата градина е известна неофициално и като Тайната градина на стария Абърдийн. Тук има насаждения от розови градини, алпинеуми. Градината се използва и от студентите, където се провеждат обучения. Ботаническата градина е създадена в края на XIX век.

11.  Друга красива градина е градината на фотогрфа Джонстън Гардънс, която разполага с построени съоръжения – басейни, няколко моста, богато разнообразие на растения и храсти.

Абърдийн е не много голям, но спокоен, чист и уютен шотландски град. С богатата си история, култура, архитектура и залесени градски площи, той привлича туристи от цял свят. Защо и вие да не сте сред тях?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин