Какво може да видите в района на Бургас? – 1 част - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво може да видите в района на Бургас? – 1 част
Автор: Елена Исаева

Един от най-големите градове в България, а и сред най-посещаваните е Бургас.

 

Градът има богата история и е дом на няколко забележителности и атракции. Една от основните забележителности е Бургаският археологически музей, който разполага с колекция от артефакти от древногръцката, римската и тракийската епохи. Друга забележителна забележителност е катедралата "Св. Св. Кирил и Методий", която е най-голямата и внушителна православна църква в Бургас.

Какво може да видите в района на Бургас? – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Морската градина е доста популярна атракция в Бургас, която представлява голям парк, разположен на брега на морето и е сред любимите места, както на местните така и на туристите. Той разполага с красиви градини, пътеки за разходка и набор от атракции, включително планетариум, зоологическа градина и няколко арт инсталации на открито.

Бургас е известен и със своите плажове, включително популярния бургаски плаж, който е дълъг и широк пясъчен плаж с много съоръжения, включително плажни барове, ресторанти и дейности за водни спортове.

Градът има оживена културна сцена с няколко фестивала и събития, които се провеждат през цялата година, включително Sand Fest Burgas, който е ежегоден фестивал, включващ изложби на пясъчни скулптури, концерти и други културни събития.

Какво обаче още може да видите в този регион, освен Бургас. Ето и няколо предложения:

Поморие – това определено е един от най-посещаваните курорти, не само в Бургаския регион, ами и по цялото българско черноморие. Тук освен красивите плажове, които са наградени със син фалг, туристите се радват и на приятен малък град, в който има манастир, църква, стара част, дълга морска алея, лятно кино и разбира се, основното и най-важното – балнео лечение с лечебна кал. Освен това тук може да се разгледа и музеят на солта, а на градския стадион често има различни концерти и събития.

Съвременният град Поморие е разположен върху едноименен тесен, скалист полуостров, вдаден 3,5 km навътре в Черно море, на северозападния бряг на Бургаския залив.

Поморийското езеро е друго място, което представлява интерес за туристите. По своята същност то представлява лагуна с естествен произход. Отделено е от морето с естествена пясъчна коса. В южната му част се добива лечебна кал, а в северната – сол. Освен това езерото е важно орнитологично място. Тук идват орнитозоли от цяла Европа и наблюдават различни птици, защото Поморие е разположен на прелетния път Виа Понтика и е място с тесен фронт на миграция за мигриращите реещи се птици от значителна част на Северна, Източна и Централна Европа. На територията на езерото има установени 269 вида птици.

Поморие е един от най-старите градове в България, чиято история датира от над 2500 години. Градът е основан от гръцки колонизатори през 5 век пр.н.е. и е известен като Анхиалос. През вековете градът е бил управляван от римляни, византийци, българи и османци, а културното му наследство отразява тази богата история, което е допълнителен плюс за развитието на туризма в Бургаския регион.

Какво може да видите в района на Бургас? – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Една от основните забележителности на Поморие, както вече споменах са неговите минерални извори, за които се твърди, че имат лечебни свойства. Градът разполага с няколко спа курорта и уелнес центрове, които предлагат набор от процедури и терапии, базирани на лечебните свойства на местната минерална вода.

Поморие има и богато културното си наследство, което включва няколко исторически сгради и музеи. Старият квартал на града има няколко примера за традиционна българска архитектура, включително църквата "Преображение Господне", която датира от 18 век.

Освен културните и природни забележителности, Поморие е популярна дестинация за плажуващите. Градът разполага с няколко километра пясъчни плажове, включително популярния централен плаж, който е оборудван с шезлонги, чадъри и други удобства. Посетителите могат да се насладят и на набор от водни спортове, включително уиндсърф, кайтборд и джетове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин