Какво можете да видите в Египетския музей в Кайро? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво можете да видите в Египетския музей в Кайро?
Автор: Елена Исаева

Египетският музей в Кайро, официално известен като Музей на египетските антики, е един от най-значимите музеи, посветени на древната египетска цивилизация. Ето някои от забележителните неща, които можете да видите в Египетския музей:

Съкровищата на Тутанкамон: Музеят е известен със своята колекция от артефакти от гробницата на Тутанкамон, млад фараон от 18-та династия. Съкровищата включват известната златна маска, бижута, колесници, тронове и други погребални предмети.

Какво можете да видите в Египетския музей в Кайро?
Снимка: pixabay.com

Кралски мумии: Музеят съхранява колекция от кралски мумии, включително тези на известни фараони като Рамзес II и Хатшепсут. Мумиите са изложени в специална секция, предлагаща прозрения за древните египетски погребални практики.

Статуи и скулптури: Музеят разполага с огромна колекция от статуи и скулптури, представящи различни фараони, богове и митични същества. Тези скулптури дават поглед върху художествените и религиозни аспекти на древната египетска култура.

Розетският камък: Един от най-известните артефакти в музея е Розетският камък. Открита през 1799 г., тази стела изигра решаваща роля при дешифрирането на древните египетски йероглифи, тъй като съдържа текст на три писмености: гръцки, демотически и йероглифни.

Колекция на Ехнатон: Музеят съхранява колекция от артефакти от управлението на Ехнатон, включително статуи и релефи. Ехнатон е известен с опита си да установи монотеистичен култ, съсредоточен около бога на слънцето Атон.

Какво можете да видите в Египетския музей в Кайро?
Снимка: pixabay.com

Артефакти от Старото кралство: Музеят притежава значителен брой артефакти от Старото царство, включително предмети от пирамидалните комплекси в Гиза и Сакара. Тези артефакти включват статуи, бижута и инструменти от времето на фараони като Хуфу и Хефрен.

Артефакти от Средното кралство: Колекцията включва и предмети от Средното царство, като погребални предмети, бижута и статуи. Тези артефакти дават представа за социалните и религиозни практики от този период.

Артефакти от Новото кралство: Секцията за Новото кралство включва артефакти от могъщите 18-та, 19-та и 20-та династии. Той включва предмети от царуването на известни фараони като Хатшепсут, Тутмос III и Рамзес II.

Артефакти от периода Амарна: Музеят разполага с колекция, посветена на периода Амарна, белязан от царуването на Ехнатон и Нефертити. Артефактите от този период демонстрират уникалния артистичен стил и религиозните промени, въведени от Ехнатон.

Бижута и лични вещи: Колекцията на музея включва разнообразие от бижута, козметични артикули и лични вещи от различни периоди, хвърлящи светлина върху ежедневието и обичаите на древните египтяни.

 

Важно е да се отбележи, че Големият египетски музей, разположен близо до пирамидите в Гиза, се планира да замени Египетския музей в Кайро като основно място за излагане на древни египетски артефакти. Големият египетски музей има за цел да осигури подобрено и модерно изложбено пространство за тези безценни съкровища.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин