Какво не знаем за малките градове в България - част 4 - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за малките градове в България - част 4
Автор: Елена Исаева

Продължаваме с малките градове у нас. Този път ще се отправим към морето. Може да се каже, че сме привилегировани да имаме морска граница, при това с естествен пясък и бреговата ни ивица не е никак малка. По българското Черномрие има прекрасни плажове, има по – големи и също така закътани на по – тихи местенца, където можете да се любувате на уединение, спокойствие и на красотата на природата. Имаме съчетание на морски плажове с по – висока хълмиста част, също така има и приятни горички край някои от плажовете ни.

 

Град Ахтопол е едно такова уникално съчетание между гора, море и уникални плажове с фин ситен пясък. Градът се намира на територията на Природен парк Странджа, разположен е буквално в полите на Странджа планина, на малък скалист полуостров на Черно море, което допълнително допринася за красотата и очарованието на природата в района. Плажът е голям, дълъг е около 2 км и на места достига до 25 метра широчина.

Какво не знаем за малките градове в България - част 4
Снимка: Елена Исаева

 

Ахтопол има много древна и богата история. В района на града и около него са открити артефакти и находки от времето на траките, древните гърци, римляните, също и от Средновековието. В града, на морския нос има останки от крепостта Агатопол, която е обграждала целия град, съществувала през VI – XV век. Строежът и е започнал по времето на император Анастасий. Крепостта е строена и достроявана от траки, гърци, римляни, а по – късно и от българи. През Средновековието допълнително е укрепвана стената. От 1971 г. е обявена за паметник на културата.

Интересна е църквата Св. Възнесение Господне, която е еднокорабна и е висока около 2,3 м., наподобяваща на вид едноетажна къща. Подобни са църквите Св. Успение Богородично в Созопол и Св. Димитър в село Бръшлян. Вътре е била разделена на две – мъжка и женска част. Построена е със средства на големите гръцки родове, живели в Ахтопол – Герасимос и Водоцидис. Стенописите на храма са дело на българските ахтополски майстори – Георги Зограф и Манол.

През 2011 г. е завършен още един храм – Успение Богородично.

Ахтопол е приятен крайморски град. Освен за плажуване, времето през лятната си почивка можете да използвате и за разходки. От Ахтопол започва крайморската екопътека, изкачваща се по вулканичния бряг, продължение на застиналия някога вулкан на Странджа Голяма Папия. По нея ще достигнете до друго прекрасно място на Черноморието ни – с. Синеморец, както и до устието на река Велека.

Какво не знаем за малките градове в България - част 4
Снимка: Елена Исаева

Китен е друг малък град, който също е разположен в гористите по – ниски части на Странджа планина. Намира се на малък полуостров между черноморските заливи Караагач и Атлиман. В заливите се вливат реките Караагач или наречена още Китенска река и Дяволска река. В района на града има минерален извор, който се намира в близост до къмпинг Атлиман.

Казват, че Китен е най – зеленият курорт по Южното Черноморие. Тук има невероятни дълги плажове, с хубав фин, чист пясък, заобиколени от много зеленина. В самия град също има много зеленина, градинки, паркове, като най – разпространените растителни дървесни видове са благун, горун, цер и други.

В тези прекрасни морски градчета, както и по цялото Черноморие, лятото е пълно с туристи.

Бреговата ни граница на Черно море е още едно от богатствата, с които е дарена нашата прекрасна Родина.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин