Какво символизират кукерските ритуали? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво символизират кукерските ритуали?
Автор: Peika.bg
Какво символизират кукерските ритуали?
Снимка: Община Ямбол

Знаем ли какво символизират едни от най-популярните традиции по нашите земи? 

Маскарадната обредност идва още от древни езически времена. Обичаят Кукерство пуска корени по нашите земи преди повече от 6000 години. Той символизира възраждането на новия живот след дългите месеци на мрак и студ. Още траките празнуват края на зимата и началото на пролетта в дните, посветени на бога на виното и веселието Дионис. Неговите поклонници се наричат „сатири" и "силени" и са първообрази на по-късно появилите се кукери. 

Думата „кукер“ също е с тракийски произход и означава „високи, маскирани хора”. Точно затова част от костюма на кукерите е високата до 2 метра шапка. Коренът на думата „кук” идва от „каук”, което означава височина.

В различните райони на България маскираните мъже носят различни имена – кукове, бабугери, мечкари, старци, песяци. В Източна България са облечени най-често с булчински одежди, а в останалите краища на страната носят дрехи от кози или овчи кожи. Задължителни елементи от кукерския костюм са хлопките, звънците и тоягите, с които гонят злите духове и приветстват благоденствието на пролетта.

Изработването на кукерските маски е цяло изкуство. Те са много богато украсени с разноцветни конци, платове, огледала, мъниста. Основният цвят е червеният, защото той е символ на плодородието, огъня и слънцето. В българския фолклор той е защита от лоши очи и уроки. Белият цвят също присъства в кукерските маски като символ на чистото, доброто и светлото. Но все пак маската трябва да е страшна, за да плаши злите духове. Тя може да бъде във вид на козел, бик или овен. Някои от кукерите избират да си сложат две лица – едно добродушно и едно зловещо като символ на добро и злото в човешката природа. 

В обичая Кукерство мога да участват само мъже, ергени. Изключение прави само царят, който трябва да е мъж в зряла възраст със семейство, деца и имот. По време на ритуала той се вози в каруца, след която останалите кукери влачат рало, за да изорат земята. Задачата на царя е да засее зърно в обърнатата земя. 
След това маскираните мъже обикалят къщите и правят наричания за здраве и берекет. Стопаните пък ги даряват с хляб и вино. 

Най-атрактивната част от обичая е самото прогонвате не нечистите сили. Кукерите се разбягват в различни посоки, като дрънчат колкото се може по-силно със звънците. Поверието е, че само така може да се прогони злото и да се приветстват светлите сили.

Момъкът и невестата са другите образи, които са част от кукерския ритуал. От тяхната любов се ражда новото начало. Накрая 
Царят благославя земята за плодородие. Един от кукерите ритуално го убива, а останалите се събират над него и го "възкресяват". Новото начало е дадено, земеделската година може да започне и веселбата продължава с кръшни хора. 

По стара българска традиция ритуалът приключва с богата гощавка, оставена от останалите хора като благодарност, че са се избавили от нечистите сили. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин