Какво трябва да има в портмонето на всеки пътешественик - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да има в портмонето на всеки пътешественик
Автор: Мария Ангелова
Какво трябва да има в портмонето на всеки пътешественик

Въпреки че обикновено основната драма на пътуващите хора се върти около това какво да сложат в багажа си, не по-малко важно е какво ще сложат в портмонето си. Ето списък на нещата, които непременно трябва да носите там – и защо.

Информация за контакт

Пъхнете в портфейла си листче със своя телефон или имейл адрес. Така в случай, че изгубите портфейла си и по щастлива случайност той бъде намерен от някой добър самарянин, ще улесните максимално човека за връщането. Това важи особено за чужбина, където полицията не може бързо да ви открие по номера на личната карта.

Снимка на бебе (даже да нямате бебе)

Ако се чудите – това пък защо – ето причината. Според направено в Шотландия проучване, най-голям е шансът да ви върнат изгубено портмоне, ако в него има снимка на бебе. Авторите на изследването хвърлили „загубени“ портмонета, от които 42% били върнати на собствениците им. Портмонетата, в които имало снимка на бебета обаче били върнати в повече от два пъти повече случаи – 88%. Така че колкото и щуро да е, сложете снимка на бебе в портфейла си.

Лейкопласт

Винаги може да се случи да се нараните или да се наложи да услужите на някого. 1-2 лепенки лейкопласт няма да заемат твърде много място.

Номер на застраховката

Носете си картата с номер на застраховката в себе си, за да не се наложи да тичате до хотела и да я търсите в критична ситуация.

Визитки

Човек никога не знае какви хора ще срещне по пътя си, затова винаги носете няколко свои визитки в портмонето си. Най-полезните контакти понякога се създават съвсем случайно.

Визитка на хотела

За да имате адреса и телефона на хотела си винаги подръка. Не е изключено да се загубите, а ако не говорите местния език, най-лесният начин да се приберете, е като подадете визитката с адреса на таксиметровия шофьор.

Студентска/учителска карта

Ако сте студент, преподавател, журналист, военен или друга категория хора, които обикновено ползват намаления в туристическите обекти, непременно носете картата, удостоверяваща това, със себе си. Имайте предвид все пак, че на някои места няма да приемат чуждестранната ви карта.

Колкото се може по-малко други карти

Оставете вкъщи всички карти, които няма да ползвате по време на пътуването си – карти за библиотеки, клиентски карти за супермаркети, бензиностанции, документи на автомобила и т.н. Ако загубите портфейла си, ще си спестите доста излишно обикаляне и възстановяване на тези карти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин