Какво трябва да знаем, когато си купуваме туристически обувки (част 2) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаем, когато си купуваме туристически обувки (част 2)
Автор: Peika.bg
Какво трябва да знаем, когато си купуваме туристически обувки (част 2)

Височината на туристическите обувки от голямо значение.

Тя е специално съобразена с различните типове преходи. Ето защо е важно да я съобразите с вашия вид преходи – неправилната височина може да доведе до охлузване на глезените или пък камъчета в обувките, което със сигурност няма да ви е приятно.

Ниските обувки са идеални за леки, случайни преходи, тази височина ви прави уязвими за наранявания на глезените и са най-подходящи за добре поддържани пътеки.

Средно високите обувки предлагат по-голяма опора и баланс на глезена, както и по-добро предпазване от камъчета по пътеката.

Високи обувки над глезена дават оптимален баланс и подкрепа на крака, този вид е най-добрият за търсачите на приключения – ако излизате от пътеката и преминавате към потенциално опасен терен.

Лесно е да се хванете в капана на екстрите на едни обувки, но да пренебрегнете точния размер. Когато пробвате туристическите боти, уверете се, че те са с най-подходящия размер за вас.

Много е важно да имате предвид следното: краката ви е възможно да се подуят от ходенето, затова е добре отпред да има лека свобода. Обувките обаче трябва да прилягат плътно около петата, така че тя да не мърда. Плаващата пета е основната причина за мазоли, които искате да избегнете.

Винаги пробвайте планинарските си обувки с чорапи за туризъм, за да получите точното усещане за комфорт и удобство. 

Важно е и да тествате обувките преди да се впуснете в преходи. Купете си ботите и ги носете известно време, за да прилегнат към вашите крака и походка. Това също ще ви даде по-добра представа дали те са най-подходящите туристически боти за вас.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин