Какво трябва да знаем за зимния курорт Бабин зуб в Сърбия? - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаем за зимния курорт Бабин зуб в Сърбия?
Автор: Магията на Пътуването

Нашият отбор по зимни спортове е много разнообразен!

Състои се от напреднал бордист и начинаещ скиор (кънките на лед ги оставяме настрана – можем и в София). Колкото повече се пързаляме, толкова по-ентусиазирани ставаме за нови писти и нови приключения. И така, българските зимни курорти ни… отесняват. Затова решаваме да пробваме нашата съседка Сърбия и близкия курорт Бабин зуб (името идва от оголени и сякаш притъпени скали, което явно се асоциира със зъбите на възрастните хора).

Искаме да споделим някои от прекрасните гледки, на които ще имате възможност да се насладите, дори и ако посетите курорта само за разходка. Ние пътуваме до него вече за втора поредна година и забелязваме някои тенденции. Надяваме се да споделим опит и наблюдения за този не особено популярен курорт. Все пак научихме за него миналата година, а е само на 150км от София. Затова и направихме списък с практически насоки – как да стигнем, къде да спим, какво да ядем, какви са пистите, както и сложихме някоя и друга снимка за вдъхновение. 

На Бабин зуб е нормално да ти се разтракат зъбите от студ!

Зимен залез за чудо и приказ

 Как да стигнем до там?

Това е линк в Google Maps с точната локация на единствената кафана на долната станция на гондолата Jabučko ravnište. Точно до нея ще откриете паркинга, където най-вероятно ще паркирате вашето превозно средство безплатно или ще ви оставят (ако някой ви трансферира). Ако времето и инфраструктурата позволят, има и друг начин да се заходи към червената и черната писти, на станцията Konjarnik. Там има само един паркинг, който също може да ползвате безплатно. Следете временните табели, за да разберете дали е отворен пътя и съответните писти.

Най-лесно се стига с кола до Бабин зуб. Последните 30км в планината, ако идвате от Пирот, може да са доста разтърсващи с дупки так-там. Пътищата не са в идеално състояние, макар и при снеговалеж да са добре почистени. Запасете се с подходяща екипировка за зимата и най-вече зимни гуми.

Пътната инфраструктура може и да не най-добрата, но паркингите до лифтовете са безплатни и обикновено не са претъпкани с коли. 

Краят на четири от пистите – право към кафаната!

 

Лошото време може да е много подходящо за ски, сноуборд и фотография! 

Настаняване

Четиризвездният хотел Стара Планина се намира на 100 метра от станцията на гондолата. Преимущества на настаняването там (с неговата стабилна цена) са близостта до пистите (буквално на 3 минути пеша), ски-гардеробът, трите хранения на ден, включени в цената (с включени бира и вино), спа центърът.

Близкото село Црни Врх (Crni Vrh) е на около 10 километра от курорта. В него ще намерите вили, къщи за гости, хижи, хотел.

Има богат избор по отношение на цена и предлагани екстри, но е много трудно да си запазите нещо, ако не знаете номера да се обадите и на чист български да се разберете с домакините. Да, повече от половината туристи в Бабин зуб са българи. Най-популярните места можете да намерите в интернет, а ако имате нужда от „офлайн“ варианти – пишете ни да ви дадем няколко телефонни номера в Црни Врх.

Малко по-далеч има и други села, в които може да се настаните. Но те са на повече от половин час с кола от пистите.

Залез край басейна 

Нашата къща за гости побира до 8 души. Уха!

Ядене и пиене

В Сърбия сме и можем да очакваме качествено гориво. Иначе как ще се пързаляме по цял ден?

Повечето къщи за гости имат условия за готвене, някои домакини дори припалват барберкюто. Посрещането ни в Црни врх се състоеше в домашна ракия и вино, домашно сирене и домашна питка. Ovo je standard!

В селото има няколко ресторанта – кафани, там може да хапнете и пиете добре на разумни цени.

Единствената кафана на пистата е точно до долната станция на гондолата и в нея ще намерите топла супа, чай и по някоя плескавица.

Важно е да се отбележи, че бирата струва колкото горещия шоколад, така че няма място за съмнение! ? ?

Лобито на хотел Стара планина предлага по-изтънчени и доста по-вкусни варианти на не съвсем лоша цена. Това е в случай, че решите да се почерпите.

Най-близкият магазин за хранителни стоки е в село Кална на около 30км.

Без ски или сноуборд пак можем да се забавляме в снега!

Ски и сноуборд – цени и инфраструктура

Можете да проверите текущата снежна покривка и настроението по пистите на уеб камерата на страницата на Стара планина в Сърбия ?

Цените на картите взеха да се покачват, но все още са наполовина на тези в големите български курорти.

Сезон 2015/2016, похарчихме около 51 лева за 3-дневна карта, докато в сезон 2016/2017 похарчихме около 100 лева за 4-дневна карта.

Има общо 5 лифта (гондола, два седалкови, котва и паничка), които обслужват писти с трудно от синя до черна. Има и няколко ски пътя (от син до черен), свързващи пистите и лифтовете. Сините писти са подходящи за начинаещи, докато черната може да е предизвикателство и за напредналите скиори и бордисти. Вижте картата по-долу.

 

Източник: Ski-resort.info 

Обезопасителни мрежи навсякъде, които улавят доста пишман-скиори и авантюристи.

Действайте! Посетете Бабин зуб преди да се превърне в претъпкан скъп зимен курорт! Може да няма огромно количество писти, но няма и огромно количество хора да си се пречкате по пистите. Сравнително нов курорт е и всички съоръжения работят чудесно. Подгответе се за много забавление и страхотни гледки, докато се пързаляте по пистите на Бабин зуб!

Прочетете нашето интервю с Бистра и Наце. Открийте още от пътешествията им в блога им Магията на пътуването тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин