Какво трябва да знаете, ако искате да пътувате в Италия скоро? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаете, ако искате да пътувате в Италия скоро?
Автор: Peika.bg
Какво трябва да знаете, ако искате да пътувате в Италия скоро?

Италия постепенно облекчи граничния контрол и повечето ограничения, тъй като пътуващите се връщат към една от най-популярните дестинации в света.

И макар че има много нови атракции, от които да се насладите, от новооткрити тайни тунели в Колизеума до скорошни открития в Помпей, туризмът не работи с обичайните си темпове. Италия все още е в извънредно положение и се прилагат някои ограничения, свързани с пандемията, включително изискването за зелена карта за влизане на закрити места и големи събития.

Ето какво можете да очаквате, ако планирате пътуване до Италия тази година:

Италия прие цифровия сертификат за COVID на ЕС, който улеснява връщането на свободното движение в целия блок. Това е дигитален или хартиен сертификат, който показва, че притежателят отговаря на условията за пътуване: е напълно ваксиниран (последната доза, приложена най-малко 14 дни преди заминаването), възстановил се е от COVID-19 или има отрицателен резултат от COVID-19 от PCR или антигенен тест, направен в рамките на 48 часа от пътуването.

Ще трябва да представите този сертификат, за да влезете в Италия, независимо от къде пътувате в ЕС. Това е така, защото Италия не класифицира рисковите зони в съответствие с препоръките на ЕС.

Какви ваксини приема Италия?

Италия изисква пътниците да бъдат напълно ваксинирани с двете дози от ваксината, одобрена от ЕМА: Pfizer, Moderna или AstraZeneca; или с еднократна ваксина Johnson & Johnson.

Трябва ли децата да бъдат ваксинирани, за да влязат в Италия?

Децата на възраст под 6 години са освободени от всички изисквания за ваксина, тестване или карантина в Италия. Децата на възраст между 6 и 18 години обаче трябва да представят отрицателен резултат от теста за COVID-19 преди пристигането си.

Какво друго се изисква?

Всички пристигащи са длъжни да попълнят формуляр за локацияпреди пристигането, независимо от състоянието им на COVID или мястот, от което идват.

Имам ли нужда от зелен пропуск в Италия?

Да, ако искате да се насладите на повечето културни забележителности на Италия, ще ви е необходим зелен пропуск. Той доказва, че притежателят е ваксиниран, възстановил се е от COVID-19 или наскоро е дал отрицателен тест за вируса. Хората трябва да го представят, за да влязат в закрити пространства като музеи, футболни стадиони, фитнес зали, тематични паркове, спа центрове, басейни и театри. Също така се изисква да седите на закрито в барове и ресторанти; и от 1 септември ще е необходимо да се качите на градския транспорт в Италия.

Мога ли да се тествам в Италия?

За щастие, тестовете са широко достъпни в цяла Италия в аптеки, лаборатории и центрове за тестване. Тестовете за антиген струват приблизително 20 евро, докато PCR тестовете обикновено са около 65 евро.

Червеният кръст има места за тестване на гарите в Италия, включително Roma Termini, Milano Centrale, Venice Santa Lucia и Florence Santa Maria Novella за антигенни тестове. Тестването на място се предлага и на големите летища в Италия и повечето предлагат както антигенни, така и PCR тестове, но проверете предварително уебсайта на летището за повече подробности.

Какво е отворено в Италия?

Италия е дом на много от най-големите произведения на изкуството, архитектурата и гастрономията в света и има повече културни забележителности на ЮНЕСКО от всяка друга страна. Сред популярните му атракции са Помпей, където посетителите могат да се разхождат по стъпките на древните римляни, и Равена, която дом на блестящи византийски съкровища. Гондолите на Венеция поемат известния мост Риалто, докато Рим е дом на базиликата Свети Петър, Ватиканските музеи и Колизеума, както и емблематичния фонтан ди Треви.

Италия класифицира регионите си в цветни зони въз основа на епидемиологичния риск; важат различни ограничения, в зависимост от цвета. Белите зони са зони с много нисък риск. Повечето ограничения са отменени, но насоките за социално дистанциране остават в сила в обществените зони, както и изискванията за маски на претъпкани места на открито, в обществения транспорт и в закритите обществени пространства.

Заведенията на закрито функционират – прилагат се някои ограничения на капацитета, но общото правило е не повече от шест души на маса. Всеки, който иска да яде вътре, ще трябва да покаже доказателство за ваксинация, възстановяване от COVID-19 или скорошен отрицателен тест. Хотелите, спа центровете и басейните са отворени, както и плажовете, но посетителите трябва да се държат на разстояние най-малко 1 м, когато слагат кърпи, шезлонги или чадъри.

Музеите и културните забележителности са отворени за посещения с ограничения на капацитета от понеделник до петък и за тези с предварително резервирани билети през уикендите. Кината, театрите и концертните зали обикновено са отворени с 50% капацитет. Отново не забравяйте да носите ваксиналната си карта, ако планирате да посетите музей или културна атракция в Италия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин