Калмар – един шведски замък с богата история - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Калмар – един шведски замък с богата история
Автор: Peika.bg
Калмар – един шведски замък с богата история

Нека ви представим едно от най-значимите архитектурни творения в Швеция от времето на Ренесанса – замъкът Калмар.

Той се намира в малкия град Калмар в провинция Смаланд на южното крайбрежие на Швеция, близо до границата с Дания. Първоначално мятото служело като укрепителна кула за отбрана от датските пирати, а впоследствие е бил затвор и зърнохранилище. По-късно обаче е превърнат в истински приказен замък.

Районът около замъка Калмар е обитаем от древни времена – при разкопки са открити следи от древни погребения от каменната ера. Първите писмени сведения мястото обаче са от XI в.

Там ви очакват внушителни наблюдателни кули и паркове. Той е бил обновен чак в средата на XIX в. В наши дни до него се стига по дървен мост и има добре маркиран еднопосочен маршрут.

Калмар – един шведски замък с богата история

По пътя може да проследите различните визии на замъка, които илюстрират еволюцията му с течение на времето. Например обемната средновековна форма на кулите, преди да са покрити от луксозните куполи на Ренесанса. Също Старият град е бил в сянката на замъка.

От Затворническата кула можете да погледнете надолу в ямата на тъмницата, която по-късно била превърната в кухня. Впоследствие може да се изкачите на стълбището на кралицата, чиито стъпала са направени от католически надгробни плочи. На върха на стълбата пък има дървена врата, водеща към покоите на кралицата.

Калмар – един шведски замък с богата история

Друго интересно място е Шарената зала, където можете да видите невероятно детайлни дърворезби, в които са използвани 17 различни вида дърво. Всqки от тях е с малко по-различен отенък. Навсякъде в тази зала може да бъде почувствана ренесансовата естетика, в която се вижда стремеж към постигане на симетрия и перспектива.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин